De Drievoudige Brander, ook wel Drievoudige Verwarmer of kortweg Driewarmer genoemd, is een van de meest ongrijpbare concepten van de Chinese Geneeskunde. Het goed functioneren van dit verborgen orgaan is echter van groot belang voor een goede gezondheid. Bij de beoefening van Tai Chi- en Qigong komt het dan ook meer dan eens aan bod.

Het is een eeuwenoude discussie: sommige bronnen beschrijven de Driewarmer als een fysiek orgaan, een soort container die alle andere organen omvat. Voor andere bronnen, zoals de bekende medische Klassieker Nan Jing, heeft de Driewarmer ‘een naam en geen vorm’, wat erop wijst dat het eerder gaat om een verzameling aan functies in plaats van om een fysiek orgaan.

Het grote probleem is dat het orgaan Driewarmer niet aanwijsbaar is in het lichaam.
Nu ligt de nadruk in de traditionele Chinese geneeskunde wel eens vaker op functie en niet zozeer op vorm, maar helemaal geen vorm, dat is zelfs voor Chinezen van het goede te veel. Dat is de reden waarom de Driewarmer ook wel het ‘verborgen orgaan’ wordt genoemd.

Drie Warmers

Waar iedereen het wel over eens is, is dat de Driewarmer bestaat uit drie orgaangroepen in het lichaam. De functie van elk van die delen wordt meestal omschreven met een vleugje poëzie:

 • De bovenste warmer, boven het middenrif, is als nevel of mist. Hij omvat het Hart, de Longen en het Pericard en verspreidt Qi naar alle organen, weefsels en huid, via ademhaling en bloedsomloop. Zo worden de vloeistoffen ‘verneveld’ door heel het lichaam.
 • De middelste warmer, tussen middenrif en navel, is als schuim of modder. Hij omvat de Milt, Maag en Galblaas en transformeert en transporteert dus alle voedsel en drank doorheen het lichaam via de spijsvertering. Gisten, borrelen, schuimen, rijpen en rotten, zijn woorden die vaak geassocieerd worden met deze warmer.
 • De onderste warmer, onder de navel, is als een moeras. Hij omvat de Lever, Nieren, Blaas en darmen en voortplantingsorganen. Deze warmer filtert het heldere van het troebele, stuurt het heldere naar boven en scheidt het troebele uit.

Yuan Qi

Een van de belangrijkste functies van de Driewarmer is zijn rol in de productie van Qi (levensenergie). De Driewarmer zorgt ervoor de dat Yuan Qi, dat is de oorspronkelijke, constitutionele energie die je bij je geboorte meekreeg, door het lichaam naar alle organen wordt getransporteerd.

Thermostaat

Een andere functie is het regelen van de lichaamstemperatuur. Dat doet de Driewarmer door balans te brengen in de lichaamsvloeistoffen.
Hoe warmer, hoe meer de lichaamsvochten stijgen en verdampen. Hoe kouder, hoe meer ze dalen en afgevoerd worden.

Doorstroming

Een gezonde Driewarmer zorgt er dus voor dat de organen de Qi ontvangen die ze nodig hebben en dat ze in staat zijn om de vloeistoffen die ze krijgen op een evenwichtige en harmonieuze manier te verfijnen en af te geven.

Als de Driewarmer niet goed functioneert, worden de qi en de vloeistoffen in het lichaam onevenredig verdeeld. Ze blokkeren of stromen over. Er ontstaat stagnatie en er treden ziekten op.

Redenen genoeg dus om dit verborgen orgaan in goede conditie te houden. Onderstaande oefening kan daar zeker toe bijdragen.

Oefening

Een van de heerlijkste oefeningen uit de Acht Stukken Brokaat (Ba Duan Jin) is ‘De handen optillen naar de hemel om de Driewarmer te reguleren’.
Het is een oefening die je ongetwijfeld spontaan al eens gedaan hebt en zelfs tijdens het lezen van dit artikel kan doen.

 • Haak je handen in elkaar, breng ze boven je hoofd en duw je handpalmen richting de hemel.
 • Rek goed uit terwijl je inademt.
 • Laat los bij de uitademing.
 • Heel waarschijnlijk gaat je uitademing gepaard met een zucht van verlichting, ontspanning en een grotere doorstroming van Bloed en Qi.
 • Doe dit 3 of 9 keer of zo lang je er zin in hebt.

Heb je nog andere tips, ervaringen of bedenkingen?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 2 comments
 • Danielle
  Beantwoorden

  Weer een beetje wijzer geworden!

 • Cris
  Beantwoorden

  Hartelijk dank, Kris!
  Top om een nieuwe/extra beweging te krijgen via je mail.
  Meteen geïntegreerd in de routine.
  Fijne dag,
  Cris

Leave a Comment