Wereld Tai Chi en Qigong Dag 2020

De Wereld Tai Chi en Qigong Dag 2020 was door de coronacrisis een maand uitgesteld tot zaterdag 30 mei. Ook die dag ging uiteindelijk niet door, enerzijds omdat de veiligheid nog niet helemaal gegarandeerd kon worden, anderzijds omdat de verschillende clubs van over de hele wereld verdeeld waren over het juiste moment. Afspraak in april 2021!

In 1999 kwamen zo’n 200 mensen samen in Kansas City (VS) om de positieve effecten van Tai Chi en Qigong te vieren. CNN pikte het op en noemde het de ‘grootste soortgelijke happening buiten China’. Al snel kreeg het initiatief navolging in andere steden in de Verenigde Staten en daar buiten.

Sindsdien komen elk jaar, in normale omstandigheden op de laatste zaterdag van april, mensen samen in honderden steden van meer dan 80 landen, 6 werelddelen: de Wereld Tai Chi en Qigong Dag.
Het motto van de dag is “Eén wereld, één adem”

Tai Chi en Qigong fanaten vieren die dag samen hun passie. De stichter van de Wereld Tai Chi en Qigong Dag, tevens auteur van het boek “The Complete Idiot’s Guide to T’ai Chi & Qigong”, is de Amerikaan Bill Douglas. Zijn doel is om ‘de voordelen van lichaamswerk overal op de planeet in de kijker te zetten, om een voorbeeld te stellen van hoe de wereld tot verbondenheid kan komen, los van geloof, ras, en geo-politieke grenzen, door te focussen op gezondheid en genezing.’

24 uur

De dag begint om 10u ’s morgens in Nieuw Zeeland en verplaatst zich over de tijdzones heen naar het westen. Overal ter wereld genieten mensen op hun moment van de weldadige en meditatieve bewegingen. Elk uur wordt de Qi (levensenergie) ‘doorgegeven’ naar de volgende tijdzone. Na 24 uur heeft de hele planeet gebaad in een bad van verkwikkende energie…

Antwerpen

Sinds 2007 wordt de Wereld Tai Chi en Qigong Dag ook in Antwerpen georganiseerd. Vele mensen hebben zoete herinneringen aan de relaxte sfeer op het Steenplein. Sinds 2019 hebben de organisatoren echter beslist om geen centraal initiatief meer te organiseren. De clubs die dat willen, organiseren daarom hun evenement op eigen locatie.

Mortsel

Na het succes van de twee vorige jaren vieren we deze dag in 2019 ook in Mortsel. Vanaf 10 uur is iedereen -ook beginners- welkom aan de Shelter in het Fort 4 van Mortsel (de plek waar rond die tijd normaal gezien ook de Zomerbar weer opent?). We starten met een gezamenlijke opwarming. Wie Tai Chi en Qigong wil leren kennen krijgt nadien een introductieles. Gevorderden kunnen samen de vorm oefenen die ze kennen: eerste deel, tweede deel enz…

Gratis

Uiteraard helemaal gratis. Je hoeft niet te verwittigen dat je komt. Rond 12 uur sluiten we af met een hapje en een drankje. Iedereen neemt iets mee om te delen. Neem niet veel meer mee dan je zelf zou kunnen opeten of weer meenemen naar huis! (ander moet je eten wegsmijten).