Het lijkt misschien vreemd, maar in de traditionele Chinese geneeskunde worden de nieren beschouwd als de belangrijkste organen. Ze bewaren de basisenergie en zijn dus in zekere zin de wortel van alle andere organen. Het is dus niet verwonderlijk dat de Chinese bewegingskunsten Tai Chi en Qigong allerlei technieken hebben ontwikkeld om de energie van de nieren te voeden en te verzorgen.

In de Chinese visie op gezondheid verwijzen de nieren niet enkel naar de twee vuistgrote, boonvormige organen in de onderrug. De energie van deze organen regelt ook de klieren, de voortplantingsorganen, het gehoor en het beenmerg.
Een sterke nierenergie geeft je dus gezonde beenderen, tanden en haren, een goed gehoor, sterke knieën, maar ook een sterke wilskracht, vastberadenheid en toegang tot de diepe wijsheid die in elk van ons huist.
Meer over de nierenergie vind je hier.

In de bekende medische canon ‘het Interne boek van de Gele Keizer‘ staat: ‘Het eerste wat ontstaat bij het begin van het leven is de Jing’. De Jing is dus de basisenergie die we bij de geboorte meekrijgen van onze ouders. Het is ons vaatje energie, ons noodrantsoen, waar we beetje bij beetje uit putten wanneer het nodig is. Als het vaatje leeg is, gaan we dood.
Natuurlijk kan je dat leeglopen tegengaan door gezond te eten, slapen en leven.
En natuurlijk door Tai Chi en Qigong.

Tai Chi en Qigong richten zich immers heel sterk op het versterken van de basisenergie en dus de nieren. Dat is niet zo vergezocht, want er zijn verschillende ingangspoorten.

Middel en buik

Een bekend gezegde uit datzelfde ‘Interne boek van de Gele Keizer’ is: ‘Het middel is het Huis van de nieren’. Draaien en roteren van middel en buik zijn dus niet voor niks essentiële onderdelen van elke Tai Chi-opwarming en Qigongpraktijk.

Gordelmeridiaan

De daimai is de enige horizontale meridiaan van het lichaam. Hij loopt ter hoogte van de navel rondom het middel en is sterk verbonden met de nier- en dus de basisenergie. Hij wordt dus maar al te graag gebruikt in allerlei qigongstijlen.

Mingmen

Over de Levenspoort, het punt op de wervelkolom ter hoogte van de navel, kan je boeken vullen, maar hier vind je wat je altijd al hebt willen weten over dit wonderlijke punt.

Dumai

De dumai of gouverneursmeridiaan wordt ook wel eens de ‘Zee van Yang’ genoemd. Dit kanaal bewaart, voedt en beweegt de yang-energie doorheen het lichaam en beïnvloedt zo alle yang-meridianen. Door de dumai in beweging te zetten hou je niet alleen je wervelkolom soepel, maar versterk je dus ook de yang-energie van de nieren.

Blaasmeridiaan

Het uitrekken of masseren van de achterkant van de benen is nog zo’n courante opwarmingsoefening in Tai Chi-land. Net zoals het voorwaarts afrollen van de rug werkt het op de blaasmeridiaan. Blaas en nieren zijn sterk met elkaar verbonden; dat is niet zo verwonderlijk. Via de blaasmeridiaan versterk je dus de nierenergie.

Voeten

Nog zo’n oude Chinese spreuk luidt ‘de voeten zijn de wortel van de nieren’. Alle oefeningen waarbij je je aandacht focust op de borrelende bron (het eerste punt van de niermeridiaan), waar je diep hurkt, waar je punten op de voeten masseert met de handen werken in op de nieren.

Longen

De Longen en Dikke Darm zijn de moeder van de nieren. Alle oefeningen die de longen openen en versterken geven dus extra voeding aan de nieren.

Basisenergie

Maar de ultieme oefening voor de nieren is niet Tai Chi of Qigong.
Elk van de vijf yin-organen heeft een favoriete oefening: de lever houdt van stretchen, voor de milt doe je best spierversterkende oefeningen. Het hart houdt van aërobe oefeningen die de bloedsomloop stimuleren en voor de longen is het goed om je te laten strelen en masseren. De beste oefening voor de nieren? Slapen. Terugkeren naar de bron, naar het diepste der diepste, om de oorspronkelijke Qi te laten regenereren in alle rust.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Maryse Plettincx
    Beantwoorden

    Dank je wel Kris voor deze informatie, ik voel bij mezelf dat ik meer energie heb als ik tai chi gedaan heb.
    Misschien dat mijn nieren daardoor nog altijd een beetje blijven werkenlijven werken.
    Bedankt daarvoor

Leave a Comment