Tai Chi voor reuma en artrose

In de loop der jaren heeft Tai Chi voor reuma en artrose zijn positief effect op de gezondheid en het welbevinden van vele mensen ruimschoots bewezen.

Tai Chi
Tai Chi is een oude Chinese krijgskunst. Ze wordt nu vooral beoefend om gezondheid en ontspanning te bevorderen.
In de loop der eeuwen is herhaaldelijk aangetoond dat Tai Chi een heilzaam effect heeft op lichaam en geest. Het zijn deze therapeutische effecten van Tai Chi die de drijfveer zijn van Rust in Beweging.
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Tai Chi ondersteunend werkt voor mensen die kampen met reuma, artrose, CVS, fibromyalgie, ADHD, ziekte van Parkinson maar ook slapeloosheid en depressie. In veel landen wordt Tai Chi volledig door het ziekenfonds terugbetaald omwille van zijn bijdrage aan de valpreventie voor senioren.

Reuma en Artrose
Een op vier Vlamingen heeft last van reuma of artrose, zo bleek in 2008 uit een onderzoek van vrouwenvereniging Viva-SVV. Experts zijn het erover eens dat zachte beweging de kwalijke effecten van deze aandoeningen zoveel mogelijk indijkt.
Tai Chi voor Reuma en Artrose is een programma dat speciaal voor mensen met reuma en artrose ontwikkeld werd door Dr Paul Lam, een Australische huisarts. Verenigingen van reumapatiënten van over heel de wereld ondersteunen het programma.
De vorm is erop gericht om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met diverse reumatische aandoeningen. Tevens verbetert deze Tai Chi vorm de algehele gezondheid.
Het team van Dr. Lam heeft samengewerkt met experts uit de medische wereld om een eenvoudig, veilig en effectief programma samen te stellen.

Wanneer en waar?

Wekelijks in Mortsel, Boechout, Hove, Wommelgem en Kapellen. Bekijk hier de verschillende lesplaatsen.
Je eerste les is een gratis proefles. Inschrijven voor een proefles kan hier.
Nadien schrijf je in voor een lessenreeks van 15 lessen. Een reeks van 15 lessen duurt een half jaar en kost 160€.
Elke les duurt 1 uur. Het overzicht van alle lessen vind je hier.

Welke stijl?
Het programma is gebaseerd op de Sun stijl. Het is zeer effectief voor mensen met reuma, artrose en andere gewrichtsklachten, maar ook mensen zonder deze klachten zijn gebaat bij deze rustige vorm met veel aandacht voor interne beweging.
Een Koreaanse studie uit 2003 heeft uitgewezen dat het Tai Chi voor Reuma en Artrose-programma effectief en veilig is in de aanpak van reuma en artrose. Een andere studie toont merkbare verbeteringen door het regelmatig uitvoeren van het Tai Chi voor Reuma en Artrose-programma bij mensen met knie- en heupartrose.

Hoe werkt het?
Beweging, zonder overbelasting,  is belangrijk bij elke aanpak van reuma en artrose. De meeste medische experts zijn het erover eens dat die beweging zich best richt op drie factoren: lenigheid, spierkracht en algemene fitheid.
•Lenigheidsoefeningen kunnen pijn en verstijving verminderen, zodat bewegen gemakkelijker wordt.
•Spierversterkende oefeningen zijn belangrijk voor een extra ondersteuning en bescherming van de gewrichten. Sterkere spieren betekent minder pijn.
•Fitheid en uithoudingsvermogen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en het goed functioneren van hart, longen en spieren.

Tai Chi verbetert bovendien de lichaamshouding, brengt lichaam en geest in harmonie en versoepelt de stroom van Qi (de levensenergie die alle lichaamsfuncties regelt en bepalend is voor de gezondheid en de vitaliteit).  Belangrijk is ook dat Tai Chi een erg leuke groepsactiviteit is.

 • Tai Chi heeft me geholpen om mijn cello op een efficiëntere manier te bespelen omdat ik meer aandacht besteed aan hoe ik heel mijn lichaam en mijn handen kan houden op een niet-verkrampte manier.

  Hilde
 • Ik ga iedere keer met positiviteit en toch wat energieker naar huis.

  Kiki
 • Ik ondervind dat door elke dag te oefenen er geen stijfheid in de gewrichten optreedt.

  Maria
 • Je kan 100% jezelf zijn in de groep, ook al kan je om fysieke redenen niet altijd mee. Niemand die je scheef bekijkt, integendeel, je wordt gesteund.

  Frieda
 • Het voelt als een cadeau dat ik mezelf geef. Ik leer bewuster met mijn lichaam omgaan en het brengt mentaal rust. Langs de andere kant geeft het me ook energie.

  Myriam
 • Er komt letterlijk een zachte stroming op gang waardoor de spanning wegebt. Vanwege de fibromyalgie die ik heb is deze vorm van tai chi erg helend en opbouwend voor mijn energiepeil.

  Christa