NEI YANG GONG

Het Innerlijk Voeden

In 1948 bevond China zich in volle burgeroorlog. Dokter Liu Gui Zhen werd tijdens zijn legerdienst erg ziek. Hij leed aan tuberculose. Hij keerde van het front naar huis terug, in de hoop er te kunnen genezen. Door de burgeroorlog was er een algemene schaarste aan medicijnen. Eenmaal thuis aangekomen was hij op sterven na dood. 

Zijn oom Liu Du Zhong kwam hem bezoeken. Liu Du Zhong was de vijfde erfgenaam in de transmissielijn van Nei Yang Gong, een eeuwenoude methode gecreëerd door een Chinese Meester, Hao Xiang Wu en sindsdien uitsluitend mondeling doorgegeven. 

De oefeningen versterkten de weerstand van de jonge dokter. Zijn lichaam slaagde erin zichzelf te genezen. Hij was zo onder de indruk van dit resultaat dat hij zich volledig op de methode stortte, en de zesde erfgenaam ervan werd.

Eenmaal genezen keerde dokter Liu in 1949 terug naar zijn werk in een rusthuis. Hij verzorgde er mensen die leden aan zware spijsverteringsproblemen. In die tijd waren westerse medicijnen erg schaars, zodat Chinese dokters gedwongen waren de traditionele Chinese geneeswijzen te gebruiken. Dokter Liu paste alle elementen van de Nei Yang Gong toe: statische houdingen, bewegingen, massages, zelfmassages et meditaties. Hij introduceerde voor het eerst de term Qigong om de methode aan te duiden.

De goede resultaten die dokter Liu bereikte, vielen ook op bij de communistische partij. In 1954 vroeg de Chinese regering hem om een kliniek voor Qigong op te richten in de kuststad Beidaihe. In 1957 publiceerde dokter Liu een boek over de methode, met als titel : Qi gong liao fa shi jian (de therapeutische toepassing van ademhalingstechnieken). In 1959 verspreidde hij de methode, die uiteindelijk actief werd toegepast in meer dan 200 ziekenhuizen in China. 

Tijdens de Culturele Revolutie (vanaf 1964) werd Nei Yang Gong verboden. Het centrum van Beidaihe werd pas in 1980 heropend. Dokter Liu leidde zijn dochter op als zijn opvolgster. Na zijn dood in 1983 nam zij de fakkel over. Sindsdien leidt mevrouw Liu Ya Fei, zevende erfgename van de methode, het ziekenhuis Beidaihe.

Wat Nei Yang Gong vooral typeert is de ademhaling en ademweerhouding tijdens de bewegingen. Het doel ervan is om de circulatie te bevorderen en het organisme te verstevigen. Er zijn, naast de dynamiek van de bewegingen, momenten van stilstand die overeenstemmen met de momenten waarop de ademhaling wordt ingehouden. 

De vorm legt ook veel nadruk op de flexibiliteit en doorstroming van de wervelkolom door afgemeten torsies die ervoor zorgen dat bloed en energie in alle gewrichten kunnen circuleren.

Op deze pagina vind je twee filmpjes, de tekst met de uitleg van de eerste zes bewegingen en de muziek die ontwikkeld werd in het centrum in Beidaihe.

Op het eerste filmpje zie je de opwarming zoals ze werd ontwikkeld in Beidaihe. Deze opwarming duurt een half uur en is een Qigong vorm op zich. De heilzame werking op de gezondheid van de werbvelkolom en de doorstroming van Qi en Bloed in het hele lichaam ervan werd ruimschoots aangetoond.

Op het tweede filmpje zie je Liu Yafei die de eerste 12 bewegingen van de vorm doet:

  • minuut 8:00 – 16:10: beweging 1 tot 6
  • minuut 16:10 – 27:00: beweging 7-12

Hopelijk kan dit materiaal je helpen om steeds meer te gaan genieten van deze weldadige vorm van Qigong!

Programma