YANGSHENG GONG

Het Leven voeden

Daoyin Yangsheng Gong (导引养生功) werd ontwikkeld door professor Zhang Guangde, een hoogleraar aan de sportuniversiteit van Beijing. De methode is gebaseerd op inzichten uit zowel de Chinese als de Westerse geneeskunde. Ze heeft een preventief, curatief en recuperatief effect op verschillende aandoeningen.

Naar schatting 4 miljoen mensen beoefenen Yangsheng Gong in meer dan 60 landen over heel de wereld. Het is een verplicht vak voor studenten aan de sportuniversiteit van Beijing.

Yangsheng Gong bestaat uit verschillende vormen.

Bao Jian Gong‘ (Algemene Qigong) betekent letterlijk de ‘Qigong om de gezondheid te beschermen’ en wordt ook wel eens ‘Algemene Qigong’ genoemd. Het is een voorzichtige en vooral eenvoudige vorm van acht bewegingen, met slechts één echt moeilijke beweging. Ondanks die eenvoud is er veel verdieping mogelijk; door de speciale ademhalingstechnieken en de vele kleine details kan je er steeds nieuwe dingen in blijven ontdekken.

Yuzhen Buyuan Gong‘ (Qigong voor de Nieren) betekent letterlijk ‘Qigong om de Ware Qi  en de Oorspronkelijke Qi te voeden’. De reeks is sterk gericht op de nierenergie en versterkt dus je basisenergie, je drive en je vitaliteit. Bovendien helpt ze bij (lage) rugpijn, tinnitus, slaapproblemen, concentratie- en geheugenstoornissen en seksuele stoornissen.

Shu Dan Li Dan Gong‘ (Qigong voor de Lever) betekent letterlijk ‘Qigong om de Lever te verzachten en de Gal te versterken’. Het is een ideale reeks om in de lente te beoefenen, als ondersteuning van een gezonde leverwerking en ontgifting. Kenmerkend aan deze reeks is de afwisseling van diepgaande stretches met korte, explosieve en ontladende bewegingen.

Hieronder vind je een paar filmpjes en voor de Bao Jian Gong ook een tekst met de uitleg van de bewegingen en de muziek die vaak gebruikt wordt.

Hopelijk kan het materiaal op deze pagina je helpen om steeds meer te gaan genieten van deze weldadige vormen van Qigong!

Elke dinsdag van 10u45 tot 11u45 in Mortsel (Atrium). Vanaf september 2024 starten we met de Algemene Vorm (Bao Jian Gong).

Gong Qian Re Shen (Opwarming)

Bao Jian Gong ('Algemene' Qigong)

Yu Zhen Bu Yuan Gong (Qigong voor de Nieren)

Shu Gan Li Dan Gong (Qigong voor de Lever)

Programma