Een vaak gehoorde vraag van Qigong-beoefenaars is of je Qigong ook fout kan doen en of dat schadelijk kan zijn. Het antwoord is heel simpel: ja, maar onderstaande, spontane Qigong is altijd goed.

Een tijd geleden vertelde een vriend dat hij ook Qigong deed.
Ik zei: “Fantastisch, bij welke club?”
“Geen club,” antwoordde hij.
“Oh, gebruik je dan Youtube, of een dvd? Een boek misschien?”
“Niks van dat alles” zei mijn vriend. “Ik sta in mijn kamer en beweeg gewoon. Ik voel wat goed is en wat mijn lichaam nodig heeft. Het ontspant me. Ik voel me er zeer goed bij.”

Zonder het te weten, gewoon door zijn intuïtie te volgen, beoefent mijn vriend ziran of spontane Qigong. Sommigen noemen het wuji qigong, sommigen het Berijden van de Draak of Zelfmanifesterende Bewegingskunst (zifa donggong). Japanners spreken van Katsugen.

Homeostase

Je lichaam tracht zo veel mogelijk zijn innerlijke stabiliteit te behouden. Westerse biologen noemen dit complexe proces homeostase. Het is het zelf-harmonizerende, zelf-genezende vermogen van het lichaam. Het is een autonoom proces dat constant op zoek is naar het bewaren van evenwicht.

Qi

Het begrip homeostase correspondeert verbluffend goed met de Oosterse visie op gezondheid. De levensenergie of Qi stroomt op een natuurlijke manier. Wanneer ze blokkeert of uit evenwicht raakt, ontstaat ziekte. De meeste mensen zijn zich hier nauwelijks van bewust. Gelukkig verhelpt het lichaam die verstoringen vaak autonoom door continu het evenwicht tussen yin- en yangenergie te herstellen wanneer dat nodig is.

Spontane Qigong

Bij spontane Qigong ga je dat proces een handje helpen. Je voelt wat er gebeurt in je lichaam. Je stemt je aandacht af op patronen van verstoring en biedt ze authentieke expressie. De beweging die je maakt is een uitvergroting van het proces van homeostase.
Dat maakt spontane Qigong niet zozeer een oefening.
Het is eerder een dans, een kunstvorm, een geneesmiddel.

Genezing

Dieren rekken en strekken bepaalde lichaamsdelen wanneer ze ziek of gewond zijn. Eigenlijk doen ze op dat moment aan spontane qigong. ook mensen doen het intuïtief. Je hebt zelf vast al wel eens spontaan je hand gelegd op een pijnlijke plek, toch?
Traditionele qigong kan een heel sterk effect hebben. Je kan bv. te veel energie naar een bepaald orgaan sturen, waardoor je eerder ziek wordt dan geneest.

Bij spontane qigong bestaat dat risico niet.
Het is een vorm van Qigong die altijd juist is. Je lichaam geeft aan wat het nodig heeft.
Hoe trouwer je leert luisteren naar de stem van je lichaam, hoe doeltreffender je spontane qigong dus wordt.

No rules, great Qigong

 • Ga ontspannen staan in een rechte, ontspannen, waardige houding. Hier vind je een reminder van de Qigong-basishouding.
 • Er zijn geen regels. Alles is mogelijk, zo lang je jezelf geen schade toebrengt.
 • Hou je ogen half open. Laat toe dat je bewustzijn terugkeert naar je lichaam. Voel naar binnen, kijk naar binnen.
 • Neem alle tijd die je nodig hebt om volledig te ontspannen. Dat kan gerust een tiental minuutjes duren.
 • Focus dan op een bepaalde gewaarwording in je lichaam. Dat kan een aangename of een onaangename gewaarwording zijn. Stel jezelf de vraag wat die gewaarwording op dit moment nodig heeft om zichzelf uit te drukken. Nodig je lichaam uit om beweging te geven aan wat je nu voelt.
 • Als er geen beweging komt, wacht dan gewoon. Geef ruimte aan elke impuls.
  Observeer je lichaam, alsof je een toeschouwer bent. Je bent benieuwd naar de beweging. Je stuurt niet.
 • Misschien ga je zwaaien met je armen of benen, stretchen, springen, jezelf masseren, huilen, lachen of roepen. Of iets helemaal anders.
 • Doe dit zo lang als het goed voelt. Leg nadien je handen op je buik en kom even helemaal tot jezelf.

Ik wens je veel plezier met deze helende vorm van Qigong!

Heb je nog andere tips? Ideeën?
Deel ze hieronder met anderen.

Showing 2 comments
 • Mia
  Beantwoorden

  Hoe kan ik met qigong van die verdomde pijn vanaf geraken , zonder cortisone en ander rommel. Ik kan amper bewegen zonder te gillen . Teach me.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Beste Mia, soms is cortisone, zeker lokaal toegediend, niet eens zo heel erg. In ieder geval minder erg dan constante pijn… Hoe Qigong kan helpen, bespreek ik graag binnenkort eens persoonlijk met je. Sterkte! Kris

Leave a Comment