We hebben waarschijnlijk allemaal als kind wel eens gehoord ‘Zit recht aan tafel’. Toch is de kans groot dat je dit leest terwijl je wat onderuitgezakt op je stoel zit, niet? Tai Chi en Qigong maken heel duidelijk waarom een rechte houding echt wel belangrijk is. Rechtop zitten, staan of wandelen is een belangrijke ondersteuning voor een goede gezondheid. Hier lees je hoe dat werkt.

Er is een Chinees gezegde: Zheng shen shi zheng qi: ‘Een recht lichaam is een rechte Qi’. Die Qi is de energie die door je lichaam stroomt. Rechte Qi staat voor gezond stromende energie, die niet geblokkeerd wordt door gespannen spieren of een scheve houding.

Nu we toch in Oosterse sfeer zitten, gooi ik er graag nog eentje bij: Zhengqi nei cun, Xieqi bu ke gan: ‘Rechte Qi van binnen vasthouden, scheve Qi niet kunnen binnendringen’. In deftig Nederlands wordt dat: als je aandacht hebt voor een rechte houding, kan de scheve Qi niet binnen. Die scheve Qi is alles wat ons ziek maakt. Voor ons zijn dat de klassieke ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. In de traditionele Chinese geneeskunde zijn dat ook kou, wind, hitte, droogte en damp.

Rechte houding

Waarom staan en zitten we dan niet steeds in een gezonde, rechte houding? Fysieke trauma’s, onverwerkte emoties of mentale overtuigingen maken dat we de natuurlijk energiestroom in ons lichaam onderbreken. Om die scheve houding te balanceren, gaat je lichaam op andere plekken compenseren. Vaak wordt ook de wervelkolom betrokken, waardoor organen mee beïnvloed worden. Die vicieuze cirkel kan worden onderbroken door te staan als een paal.

Zhan Zhuang

Zhan betekent ‘staan’ en zhuang betekent ‘paal’. De oefening wordt ook wel eens staan als een dennenboom of gewoonweg boomhouding genoemd. Er zijn verschillende varianten van deze oefening, maar de basisprincipes zijn grotendeels dezelfde.

Het is de basishouding voor zowat alle stijlen van Qigong en Tai Chi. Klassiek geschoolde zangers gebruiken de houding ook om hun stem optimaal te laten resoneren. Artsen, osteopaten en kinesisten raden de houding vaak aan aan patiënten met rugklachten.

Omdat de meeste mensen deze tekst waarschijnlijk zittend lezen, zullend we de principes van Zhan Zhuang zittend toepassen. (Als je liever staat, lees dan hier wat we gemeenschappelijk hebben met bomen)

  • Ga zitten in een waardige houding. Doe het nu, ook als je lekker in de zetel zit of onderuit gezakt op een stoel.
  • Zit stevig als een rots. Voel hoe alle punten van je voeten, ook je tenen de grond raken. Het is alsof je voeten tot heel diep in de aarde reiken.
  • Voel het contact van je zitknobbels met de stoel of zetel. Als je je rug wil laten steunen tegen de rugleuning, zit dan genoeg naar achter op je stoel.
  • Je kruin wordt naar boven getrokken, alsof iemand je bij je haren naar de hemel trekt. Hou je kin hierbij laag en ontspannen.
  • Het lijkt of je nek langer wordt, rechter, opener. Er komt als het ware ruimte tussen je nekwervels, en ook in je gehele wervelkolom.
  • Door je hoofd op te laten trekken en je kin laag te houden, lijkt het alsof je je keel beschermt. In de Tai Chi klassiekers staat: “Door je keel te verbergen kan je alle helden ter wereld de baas”. Mooi meegenomen, toch?
  • Zet je tanden losjes op elkaar. Zo komt je tong vanzelf tegen je gehemelte.
  • Span je bekkenbodemspieren zachtjes aan, de hele tijd.
  • Je ademhaling is traag, diep, vloeiend en natuurlijk.
  • Deze houding vergroot je alertheid. Je hele lichaam wordt licht en luchtig.

Je kan dit de hele dag door doen, telkens wanneer je eraan denkt. Niemand ziet dat je aan het oefenen bent. Het enige wat je riskeert is dat oude bekenden naar je toe komen en zeggen dat je er erg goed uit ziet!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 9 comments
  • Cammaert Gee
    Beantwoorden

    Beste Kris,
    Nog een vraagje over die rechte houding. Is het de bedoeling om uiteindelijk ook die houding te hebben als je stapt of wandelt? Juist dat “beetje kantelen van het bekken” lijkt me moeilijk toe te passen heel de tijd. Hoewel je dan al gauw na een tijdje stappen merkt een wat “ronde” rug te hebben….
    Groetjes,
    Gee

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Gee, fijn dat je dat vraagt. Het is zeker heilzaam om je bekken steeds te ontspannen, ook als je stapt of wandelt. Als je hier bewust mee bezig bent, zal je wel merken wat dan voor jou de beste houding is. Het is zeker niet de bedoeling om je bekken te kantelen als dat tegennatuurlijk en pijnlijk aanvoelt. Veel succes ermee!

  • Cammaert Gee
    Beantwoorden

    En die rechte houding is zoveel waard, inderdaad Kris! Maar je vergeet dat zo gauw in de loop van de dag, vind ik, daarom doet het zo’n deugd van dat regelmatig eens opnieuw te horen van iemand zoals jij! Hartelijk dank, Kris!

  • Pieter Haijen
    Beantwoorden

    Hehe, ik keek even achter me om te kijken of je daar zat. Inderdaad, doorgezakt hier, maar de tips in het kader zijn to-the-point en glashelder. Bedankt, dit is een topartikel!

  • Hilde De Roost
    Beantwoorden

    Beste Kris
    Ik ben direct rechtop gaan zitten achter mijn computer om verder te lezen en te genieten van jouw altijd weer interessante en inspirerende berichten. Heel veel liefs, Hilde

  • Ann Tilman
    Beantwoorden

    Het werkt! Dankzij de éénvoudige stappen en humoristische knipoog 😉 TX!

Leave a Comment