Laat tijdens het lezen van deze woorden bij wijze van experiment een zachte glimlach ontstaan in je buik. Laat dan die glimlach langzaam uitstralen naar heel je lichaam… Moeilijk?
In dit artikel lees je hoe de krachtige en eenvoudige methode van de innerlijke glimlach je kan helpen om steviger en gelukkiger in het leven te staan.

Glimlach?

Tijdens mijn allereerste Tai Chi-les gaf Dr Shen Hongxun zijn leerlingen bovenstaande instructie tijdens een staande oefening (zhan zhuang). Ik werd er helemaal gestoord van. Mijn vriendin had het net uitgemaakt en die man liet me meer dan tien minuten in een houding staan die alles behalve natuurlijk en ontspannen aanvoelde. Het huilen stond me nader bij dan die stomme glimlach…

Pas veel later werd de kracht van de innerlijke glimlach me duidelijk. De techniek wordt al eeuwen gebruikt als ondersteuning bij Tai Chi, Qigong en meditatie. Voor de Thaise daoïst Mantak Chia is het een hoeksteen van zijn praktijk.

Wetenschappelijk onderzoek aan de University of Arizona toonde aan dat een eenvoudige glimlach neurotransmitters zoals dopamine en serotonine vrijmaakt. Hierdoor daalt je bloeddruk, ontspant je lichaam en krijg je een gevoel van geluk en welbehagen.
De oefening lost dus fysieke en mentale spanningen op, na een tijdje zelfs op het diepere niveau van de organen, wat je algehele gezondheid ten goede komt.

De innerlijke glimlach is ook een aandachtsoefening. Regelmatig oefenen maakt je bewuster van wat er hier en nu is, met als bijkomend voordeel dat de aangename gewaarwordingen versterkt worden en de spanningen, blokkades en ongemak worden ontvangen in een sfeer van mildheid en aanvaarding.

Oefening

Je kan onderstaande oefening doen waar je maar wil: voor het slapen gaan, tijdens het autorijden, voor of tijdens de beoefening van Tai Chi of Qigong, in de supermarkt, of nog beter: hier en nu. Doe ze zo lang en zo vaak je er zin in hebt. Oefening baart kunst.

 • Sluit je ogen of kijk zonder focus. Laat vanzelf een glimlach ontstaan.

Als dat ‘vanzelf’ niet zo vanzelf gaat, kunnen deze tips je misschien helpen:
– Trek bewust je mondhoeken omhoog. (Je lichaam beïnvloedt je geest en zorgt na een tijdje voor een echte glimlach).
– Beeld je in dat je je op een heerlijke plek in de natuur bevindt en dat de zon op je gezicht schijnt.
– Denk aan iets leuks, iets waar je van genoten hebt.
– Als het echt niet lukt om te glimlachen, ga dan eerst iets anders doen. Ga wat wandelen of doe iets dat je graag doet, iets wat je blij maakt.

 • Laat de glimlach zich verspreiden naar heel je hoofd, de binnenkant van je hoofd. Voel hoe je hersenen zich ontspannen door jouw glimlach.
 • Laat je glimlach dalen door de keel, als een zachte gloed. Voel hoe je schouders ontspannen door de warmte van je glimlach. Ook je armen ontspannen, van boven naar beneden, naar de handen.
 • Glimlach naar je borstkas. Je longen zijn zoals twee oude vrienden of vriendinnen die je op straat tegenkomt. Geef je longen die vriendschappelijke glimlach. Laat de glimlach ook uitstralen naar je hart.
 • Glimlach naar al je buikorganen, een voor een: de lever, de galblaas, de maag, de milt, pancreas, darmen, nieren, blaas en voortplantingsorganen. Een globale, helende gloed naar heel je buik.
 • Glimlach naar je benen, van boven naar beneden, tot je voeten en tenen.
 • Laat tenslotte de glimlach uitdeinen naar heel je lichaam. Baad in deze weldadige positiviteit. Geniet van het effect. Glimlach zeker naar die plekken die het wat moeilijk hebben, die wat pijnlijk of gevoelig zijn; zij hebben je glimlach extra nodig…
 • Om af te sluiten kan je wat Tai Chi of Qigong doen of je strijkt met je handen over je armen en benen om de energie weer wat te laten stromen. Voel nog even het effect van deze oefening in heel je lichaam.

Als je ervan genoten hebt, of je hebt andere bedenkingen, is het fijn om dat te delen met anderen.
Dat is aanstekelijk en helpt anderen op hun weg.

Showing 22 comments
 • Lies Platteau
  Beantwoorden

  Wat een krachtige oefening! Ik deed ze net even tussen het thuiswerken door en het was een zalige ontspanning 🙂

 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Yes , als ik niet kan slapen vlug mijn innerlijke glimlach toveren , de beste middel om onmiddellijk in dromenland te belanden

 • Ans Bot -van Dooren
  Beantwoorden

  Hallo Kris,

  Héél fijn om te doen deze oefening, de rust komt met de glimlach
  zacht door je heen. Wat een bijzonder cadeau voor elke dag of moment.
  Hartelijk dank daarvoor, Kris!

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Bedankt Kris om ons zo te verwennen met uw zeer interessante teksten! En het werkt echt !! Ik zou de Tai-Chi lessen nog heel moeilijk kunnen missen… deze teksten komen op een een super moment, ik ben er onmiddellijk mee begonnen….een aanmoediging…De innerlijke glimlach doet wonderen!! ik ben heel dankbaar dat ik Tai-Chi heb leren kennen, door de jaren doe ik het met meer en meer plezier, meer voeling en verdieping. Een Zalig gevoel!!!

 • yvonne
  Beantwoorden

  Leuk nog eens terug te lezen en te ervaren. Een positieve tip om de dag vrolijk te starten…het werkt!!!Doe ik!
  Dank u.

 • martens rogier
  Beantwoorden

  Inderdaad, het geeft een zalig gevoel van rust, ontspanning en opluchting. Echter af te raden want levensgevaarlijk wanneer je met de wagen rijd en dan je ogen sluit.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Inderdaad, Rogier, maar ik kan alleen maar hopen dat je deze blog niet achter het stuur leest.
   🙂

 • Diane
  Beantwoorden

  😌😊🙂 ik blijf proberen 😌😊🙂

 • Els Van Gastel
  Beantwoorden

  Gek. Ik was juist sinds gisteren een glimlach (mondhoeken omhoog) terug aan het oefenen voor en na het slapen, maar deze oefening gaat nog veel verder. Dit kwam juist op het goede moment. Bedankt Kris!

 • Miek
  Beantwoorden

  Tof dat je tijd maakt, om ook buiten de lessen, met ons te delen wat jou zo bezielt Kris. Weer een moment om even stil te staan.

 • Myriam
  Beantwoorden

  …een hele mooie fotoillustratie ook…

 • Frie
  Beantwoorden

  🙂🙂😉! Dank je!
  …en je kan het stilletjes overal doen.

 • Lieva
  Beantwoorden

  Héérlijk om te doen – en wat een rust en sereen gevoel blijft er achter 💚🐬💚
  Dankjewel, Kris! Een echt cadeau!

 • Storms Rudy.
  Beantwoorden

  5jaar geleden,deedik Tai Chi ’s middags op mijn werk.30 minuten.ik was erg tevreden hiermee.

  Nu ben ik 65 jaar,ik voel de ouderdom soms.Ben eigenlijk bang om me te forceren.

  Veel succes met je lessen en leerlingen.Gezondheid is het duurste,op deze wereld.

Leave a Comment