Onlangs vroeg ik naar aanleiding van een nieuwe reeks Qigong voor de nekwervels wie er soms nekklachten had. Het aantal positieve antwoorden was verbazend: niet zomaar af en toe wat stijfheid of spierspanning, maar vaak chronische pijn, soms al jaren lang. Gelukkig bestaan er in Qigong-land een aantal eenvoudige en mooie methodes die ondersteunend kunnen zijn bij acute en chronische nekpijn.

We hebben allemaal wel eens een stijve of gespannen nek. In de meeste gevallen is een goede massage of een nachtje goed slapen dan voldoende om weer helemaal op te knappen. (Wanneer je ook koorts hebt, overgeven, hoofdpijn en sufheid – raadpleeg dan zeker een arts).
Soms wordt de pijn echter chronisch, vaak door terugkerende overbelasting van de nek. De spieren, tussenwervelschijven en gewrichtjes van de nek komen dan zodanig vaak onder druk te staan dat je bijna constant pijn hebt, wat uiteraard een aanzienlijk verlies van levenskwaliteit betekent.

Nekpijn heeft vele mogelijke oorzaken (fysiek trauma, chronische spierspanning, artrose, hernia,… ), maar in de meeste van deze gevallen kan de eeuwenlange ervaring van Qigong de symptomen aanzienlijk verlichten.

Ontspanning

Een van de basisingrediënten van Qigong is ontspanning en dat is uiteraard cruciaal bij nekpijn. Veel nekklachten zijn immers gerelateerd aan spierspanning en stress.
Stress verstoort de leverenergie, want de Lever regelt de soepele doorstroming van Qi en Bloed. Als het Leversysteem ongelukkig of uit balans is, is de beweging van Qi dat ook. En stagnatie van Qi geeft altijd pijnklachten.
Ontspanning verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en herstelt de Qi. Op lange termijn moet natuurlijk gezocht worden naar de dieperliggende oorzaken van terugkerende stress zodat ook voeding en levensstijl kunnen veranderd worden. Zo wordt de kwaliteit van de Qi hersteld en de doorstroming ervan door heel het lichaam bevorderd.

Houding

We brengen allemaal veel tijd door op stoelen, in fauteuils, in auto’s, vaak voorovergebogen starend naar een klein schermpje. Niet echt een natuurlijke houding waar je nek blij van wordt. Het gewicht van je voorovergebogen hoofd geeft meer druk op spieren, pezen en gewrichten. Qi en Bloed stagneren en veroorzaken nekpijn.
In zowat elke Qigong-training wordt aandacht gegeven aan houdingcorrectie. Een goede doorstroming van Qi is enkel mogelijk als je gewrichten open en ontspannen zijn en je hoofd dus vrij op je romp staat, rechtop, met je kruin naar de hemel gericht. Misschien moet je je scherm wat hoger zetten, je stoel wat anders zetten of wat meer fietsen en minder met de auto rijden. Of dagelijks wat Qigong doen natuurlijk.

Zelfmassages

De meeste mensen hebben het al wel eens meegemaakt: je staat ’s ochtends op en je kan plots je hoofd niet meer draaien. Een stijve nek. De pijn is vaak aan één kant erger dan aan de andere en kan uitstralen naar de schouders. Dit soort pijn is typisch voor een stagnatie van Qi en Bloed, mogelijk met invasie van Wind en/of Kou. Qigong-zelfmassages en voorzichtige, aandachtige beweging kunnen het Bloed en de Qi weer in beweging zetten en de nek- en schouderzone verwarmen.

Beweging

Onderzoek wijst uit dat zachte, voorzichtige beweging cruciaal is in elke therapie ter behandeling van nekpijn.
Het vervelende is dat je door langdurige nekpijn in een vicieuze cirkel belandt: bewegen doet pijn. Daardoor ga je minder bewegen. Dat zorgt voor meer stijfheid en stramheid en dus doet bewegen nog meer pijn. Waardoor je nog minder gaat bewegen enz.
Op termijn verzwakken je spieren en verliest je nek zijn lenigheid en beweeglijkheid. Dat kan een enorme invloed hebben op je dagelijks leven. Je werk wordt misschien wel beïnvloed of je kunt je favoriete sport (behalve Qigong) niet meer uitoefenen.

De nek is een heel delicaat lichaamsdeel.
In Qigong leer je daar maximaal rekening mee te houden. Door de bewegingen met aandacht, binnen je grenzen uit te voeren, word je voorzichtiger en kan je terug bewegen zonder pijn.
Zo breek je uit de vicieuze cirkel. Doe je dat regelmatig, dan bouw je de kracht in je nek terug op en vergroot je je flexibiliteit, zonder extra kwetsuren op te lopen. Minder pijn en een grotere beweeglijkheid zijn het logische gevolg.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 4 comments
  • Goedele Goetelen
    Beantwoorden

    Dank je wel Kris voor de inspiratie, helaas kamp ik +- 30 jaar met chronische nekpijn. Fysiek trauma op vijfjarige leeftijd is de boosdoener en de dagelijkse fysieke bewegingen in werk en huishouden doen er geen deugd aan. Uitstraling tot in de pols…Ramen kuisen en was ophangen aan een te hoge wasdraad zijn not-done. Nefast voor de supraspinatus, een hals/schouderspier die bij deze bewegingen snel blokkeert en voor veel last zorgt. Qi gong beoefen ik bijna dagelijks, een half uurtje. Er zijn veel armbewegingen boven het hoofd en dat blijkt ook niet goed te zijn volgens meerdere specialisten in de klassieke geneeskunde. Welke bewegingen zijn wel heilzaam? Dank voor een antwoordje. warme groeten Goedele

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Beste Goedele, wat erg, zo veel pijn en dat gedurende erg lange tijd… Over de bewegingen zelf kan ik via deze weg niet zo veel verduidelijken, maar wel over de manier waarop je best Qigong doet, al is dat misschien niet nieuw voor je: traag, héél aandachtig, gericht op steeds meer ontspanning, op doorstroming, op opening, ruimte… en dan bewegen tot net vóór je pijngrens. Met een zorgzame glimlach, zeker gericht naar de moeilijke plekjes in je nek en schouders. En dat zo vaak oefenen als je kan… Hopelijk brengt het je wat verlichting!

  • Ann
    Beantwoorden

    Bedankt Kris voor al die interessante artikels vol bruikbare tips. Ze zijn enorm goed geschreven, ik lees ze met plezier.

Leave a Comment