Bewegen is belangrijker dan ooit, zeker nu onze bewegingsvrijheid sterk wordt belemmerd. Zelfs vijf minuutjes fysieke activiteit, tussen het vele zitten door, kan fysieke en mentale stress verminderen en je bloedsomloop verbeteren. Zeker de combinatie van beweging en rust is heilzaam. Dat maakt Tai Chi en Qigong tot de ideale tussendoortjes om sterker, gezonder en weerbaarder te worden.

Noem eens iets wat niet in beweging is?

De zon beweegt, intens en turbulent, zoals alleen vuur dat kan. Bovendien beweegt ze zoals alle sterren in een steeds uitdijend heelal.
Een berg beweegt. Bergketens groeien of krimpen, zij het heel traag.
Een steen beweegt. Hij bestaat uit atomen en zoals je weet zijn dat eigenlijk heel kleine kernen waar electronen omheen draaien, aan snelheden van duizenden kilometers per seconde.

Gezondheid

Alles in het universum is dus steeds in beweging. En dat is maar goed ook. Bewegen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, houdt je botten langer sterk en bevordert je spijsvertering. De kans op overgewicht, verstopping en zelfs dikkedarmkanker wordt kleiner.

Daar komt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog bij dat het risico op depressie en angstgevoelens vermindert. Uiteraard verbetert bewegen ook je levenskwaliteit en je slaap ’s nachts.

Heel recent toonden een aantal Braziliaanse wetenschappers trouwens heel overtuigend aan dat regelmatige fysieke activiteit het immuunsysteem versterkt en beter wapent tegen Covid-19.

Stagnatie

Volgens Chinese traditionele artsen ontstaat ziekte wanneer de beweging van levensenergie (Qi) en bloed (Xue) in het lichaam vast komt te zitten. Meer over Qi vind je trouwens in dit artikel.
Een belangrijke oorzaak van die stagnatie van Qi en Xue is trouwens angst, en daar hebben we in deze tijden uiteraard geen gebrek aan. Mogelijke symptomen zijn depressie, stemmingswisselingen, een krop in de keel, snel boos worden, buikpijn, onregelmatige menstruatie en een gebrek aan eetlust.

Qigong en Tai Chi zwengelen de flow van Qi en bloed aan. Ze hebben een regulerende, regenererende en opbouwende werking op het organisme. Zonder beweging bestaat er geen verandering en dus ook geen genezing.

Rust

Bewegen kan natuurlijk niet los gezien worden van rust. Volgens de bekende Qigongmeester Jiao Guorui is rust zelfs cruciaal om de kracht van beweging ten volle te kunnen benutten:
“De werking van fysieke oefeningen is maar optimaal als er ook innerlijke rust is. Innerlijke rust is dus de voorwaarde voor elke qigong-oefening. Bij oefeningen waarbij je niet beweegt ervaar je uiterlijke rust en innerlijke beweging; in de rust zoeken we de beweging. Bij oefeningen waarbij je wel beweegt worden uiterlijke activiteit en innerlijke rust gestimuleerd; in de beweging zoeken we rust. Op die manier ontstaan een in elkaar grijpen en een op elkaar afstemmen van beweging en rust.”

Voor een optimaal effect van Qigong kan je best beide soorten oefeningen met elkaar combineren: aan oefeningen-in-rust kan je oefeningen-in-beweging toevoegen, of je doet ’s morgens oefeningen-in-beweging en ’s avonds oefeningen-in-rust, of je doet een tijdje voornamelijk een van beide als dat op dit moment het beste aanvoelt voor jou.

Veel plezier met bewegen!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 3 comments
  • Francine Capron
    Beantwoorden

    Halo Kris , woorden als ” Rust in Beweging ” roepen zo is zo een mooie relatie samen ! Je kan alle kanten mee , telkens komt binnen als harmonische klanken . Je blog leg het zo mooi uit . Dank je wel .

  • Hilde De Roost
    Beantwoorden

    Lieve Kris, iedere keer weer opnieuw weet jij mij te inspireren, waarvoor hartelijke dank
    Hilde

Leave a Comment