Lekker uitwaaien in de natuur, de wind door je haar laten spelen of genieten van een zacht zomerbriesje op een terras. Het kan allemaal heerlijk zijn. En toch kan die verkoelende, deugddoende wind ook behoorlijk wat schade aanrichten. De traditionele Chinese geneeskunde bevestigt daarom wat ouderen ons al ons hele leven zeggen: draag een sjaal, hou je lichaam warm wanneer het waait, bescherm je zo goed je kan tegen de wind, zeker wanneer je Tai Chi of Qigong oefent.
Een hapje Wind
Toen ik ooit op een winderige dag met een Chinese vriend door de stad slenterde, wees hij met een pijnlijke grimas naar zijn nek en zei: ‘Wo chile yi kou feng’, of: ‘Ik heb een hapje wind ingeslikt’. Ik moest glimlachen met dit grappige en ietwat naïeve beeld, maar voor hem was het de normaalste zaak van de wereld.
Intussen begrijp ik dat de nek van mijn vriend wellicht geplaagd werd door een invasie van pathogene Wind.
Die kan immers het lichaam binnenkomen en zich daar vastzetten. Het wordt dan beschouwd als een vorm van Xie Qi (Scheve Qi) of Bing Qi (Zieke Qi).
Andere ‘externe pathogene factoren’ zijn Hitte (leidt tot koorts, roodheid, prikkelbaarheid, keelpijn, enz.), Koude (geeft rillingen, een verstopte neus en stijfheid), Vocht (leidt tot een loopneus, slijm, zwelling en zwaarte) en Droogte (droge huid, gesprongen lippen, droge hoest, enz.)
Vehikel
Typisch voor Wind is dat het een vehikel is waarmee die andere pathogene factoren binnenkomen. Ze liften als het ware mee op de wind om een gratis ritje naar binnen te maken.
Bij een invasie van Wind (al dan niet met Koude of Vocht erbij) lijken de symptomen snel aan te waaien om zich dan over verschillende delen van het lichaam te verplaatsen. Denk maar aan een zware verkoudheid, die begint met wat rillingen en pijn, zich dan verplaatst naar je neus, vervolgens naar je keel en uiteindelijk naar je borst.
Wind is dus een belangrijke ziekteverwekker. In de Huangdi Neijing, zowat het belangrijkste boek van de traditionele Chinese geneeskunde, staat vermeld: “Wind regeert over honderd ziekten”.
Een andere tot de verbeelding sprekende uitspraak uit hetzelfde boek is: “Een verstandig mens beschermt zich tegen de wind, zoals hij zich zou beschermen tegen vuurpijlen en stenen”.
Sjaal
Zoals mijn Chinese vriend heel goed wist, is vooral de bovenrug en nek heel gevoelig voor wind. Het is dan ook goed om die zone extra te beschermen.
Dat is trouwens de reden dat alle experts zeggen om geen Tai Chi of Qigong te doen wanneer het hard waait. Door de diepe ontspanning openen immers al je poriën en kanalen, waardoor de wind vrij spel heeft.
De moraal van het verhaal is dus: hou jezelf bedekt, draag een sjaal, drink hete thee en soep en hou je windpoorten beschermd totdat het weer stabiel genoeg is en het een tijdje warm blijft.
Windpoorten
Een aantal acupunctuurpunten zijn extreem vatbaar voor weersomstandigheden of worden gebruikt om de Scheve Qi uit het lichaam te verdrijven.
Het woord Feng (Wind) komt voor in vijf acupuntuurpunten:
- Feng Men (Wind Poort) Bl 12, aan weerszijden van de 2e borstwervel, kan je masseren bij beginnende wind-invasie, bv verkoudheid. Dit beschermt de poort en versterkt dus je immuunsysteem.
- Feng Chi (Wind Vijver) GB20, onder de schedelbasis, kan je masseren met beide duimen. Koelt lever vuur en ook interne wind die hierdoor veroorzaakt wordt, dus migraine, duizeligheid,… Ook externe wind, met hoofdpijn, stijve nek,…
- Feng Fu (Wind Paleis) Du16, centraal onder de schedelbasis, bij hoofdpijn, nekpijn en andere windgerelateerde klachten.
- Feng Shi (Wind Stad) GB 31, op de zijkant van het dijbeen. Op dit punt kan je kloppen tot de zone rood ziet, tegen jeuk en andere windklachten; vergroot doorstroming van Bloed en Qi in het been.
- Bing Feng (Wind Vastgrijpen) dud 12, op het schouderblad; wordt lokaal gebruikt voor schouderklachten maar verdrijft ook Wind. Een diepe massage van nek en schouderbladen kan dus heel veel betekenen bij bv. een beginnende verkoudheid.
En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!
- Vijf tips voor meer stabiliteitStabiliteit is een van die dingen waar je pas aan denkt als je het niet meer hebt: als je struikelt, door je knie [...]Read more
- Waarom je schouders vaak gespannen zijnGespannen schouders kennen we allemaal. Soms is schouderspanning het gevolg van een blessure of een aandoening waar [...]Read more
- Versterk je immuunsysteem met Tai Chi en QigongIn deze tijden van corona- en andere virussen is het geen slecht idee om je immuunsysteem een boost te geven. [...]Read more
Dat klinkt heel interessant. ‘k Zou me wel willen beschermen tegen de wind. Kun je die acupunctuurpunten zelf masseren? Dan heb ik enkele vragen:
– hoe vind je de 2e borstwervel?
– en het masseren van de Feng Chi is dat over de hele oppervlakte van de schedel?
– en voor de Feng Fu: wat doe je daar dan specifiek?
– en dat kloppen op de zijkant van het dijbeen is dat over de hele lengte van het dijbeen?
Beste Gee, de laatste nekwervel is de grote knobbel in de nek. Twee wervels lager vind je T2. Fengchi en Fengfu zitten net onder de schedelbasis, dus je kan heel die zone en ook schedel zelf wat mee masseren, op een manier die goed aanvoelt voor je. En Fengshi is daar waar je middelvingers het dijbeen raken als je rechtop staat. Veel plezier ermee!