We weten allemaal dat alles verandert, stroomt en beweegt. Verandering is misschien wel de enige constante in het leven. Maar omgaan met verandering is vaak niet gemakkelijk. De Chinese bewegingskunsten Tai Chi en Qigong bieden een heldere kijk op verandering en reiken zelfs een aantal bruikbare tools aan.

Dat je nooit twee maal in dezelfde rivier kan stappen, wist de oude Griekse filosoof Herakleitos al. Ook de iconische Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo was zich bewust van de alomtegenwoordigheid van verandering:
“Niets is absoluut. Alles verandert. Alles beweegt. Alles draait. Alles vliegt en alles verdwijnt.”

En toch is het vaak moeilijk om verandering echt te omarmen, om toe te laten, om de controle los te laten en te aanvaarden. We hebben de neiging om in verzet te gaan, om te weerstaan aan de verandering, ook al weten we dat we dan tegen de stroom in zwemmen.

Tegen de stroom in zwemmen vreet niet alleen energie; het kan ook ronduit schadelijk zijn voor je fysieke en psychische gezondheid.
Tai Chi en Qigong helpen je om met de stroom mee te gaan, zonder in te boeten aan stevigheid, draagkracht en energie.

Qi

Qi is de levensenergie die stroomt door alles wat leeft, uiteraard dus ook doorheen je lichaam. Elke verandering is het leven, maar ook je emoties, gedachten en fysieke conditie beïnvloeden die stroom van Qi.

Tai Chi en Qigong leren je om goed om te gaan met je Qi, om er zorg voor te dragen, om je energie te behouden en te versterken, maar ook om het evenwicht te behouden tussen de Qi van jezelf en die van je omgeving, telkens er zich een verandering voordoet. Zo behoud je ook in turbulente tijden je gezondheid en welbevinden, zo goed en kwaad als het op dat moment kan.

Water

Het typische en unieke vermogen van Tai Chi om zich aan te passen aan externe verandering wordt vaak gesymboliseerd door water. Water past zich gemakkelijk aan, onmiddellijk en met een verbazende flexibiliteit, maar toch behoudt het steeds zijn eigenheid. Het zal nooit iets anders worden dan water. Het behoudt een zekere innerlijke kracht, een onwrikbare authenticiteit.

Dat vermogen is volgens de Vlaamse vormingsinstelling PRH ook een belangrijke sleutel tot het welslagen van menselijke relaties: een dynamisch evenwicht behouden tussen authenticiteit en aanpassing. Soms meegaan met de ander, soms je eigen ding doen, zonder rigiditeit en steeds vanuit een diep aanvoelen van wat goed is op elk moment.

Tui Shou

In de nobele kunst van Tui Shou (duwen met de handen, zeg maar Tai Chi met een partner) leer je in eerste instantie luisteren naar de kracht van de ander, zonder oordeel, aandachtig en open.
Dat is moeilijker dan het lijkt. We zijn immers geneigd om ons onmiddellijk te verzetten tegen externe krachten, er tegenin te gaan, ons niet te laten doen.
Tui Shou leert je om te verzachten, om toe te geven aan de kracht van je tegenstander in plaats van die te bestrijden.
Door te aanvaarden, kan je er daadwerkelijk iets mee.

Aanvaarden, zacht worden en verwelkomen betekent echter niet dat je je kracht verliest. Net zoals water behoud je je eigenheid, je innerlijke kracht en structuur. Zo kan je de subtiele krachten die je voelt bij je tegenstander met een minieme inspanning van hun koers doen afwijken. Je laat ze wegstromen. Ze glijden van je af.

Zelf blijf je in je centrum.
Je blijft in vrede, in balans.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 4 comments
  • Francine Capron
    Beantwoorden

    In deze tijd dat alles zo snel verandert, zijn wij zeker de waarnemers! Het dwingt ons ook met of tegen de stroom in te gaan, stilstaan of bewegen. Revolutie of Evolutie. Een langzaam proces dat mij mee voert in een stroom, op zoek naar mijn eigen behoefte en naar het behouden van de verbondenheid met al wat me omringt.
    In het park was ik verrast toe er werd me gezegd dat ik een beweging verkeerd deed, ik werd verbeterd in de les door de mentor, maar ik begreep het niet. Pas in de volgende les tai Chi bij het oefenen van duwen met de handen met een partner voelden we beiden het verlangen om in beweging te komen zonder meer, maar het lukte ons niet. Met hulp van de mentor kwamen we elkaar tegemoet, speels en liefdevol in een omhelzing. Verandering in een denkpatroon en dit buiten de tijd. Dank je wel .

  • Karlien robbe
    Beantwoorden

    Beste Kris,

    Deze mail komt als een geschenk! Momenteel heb ik het heel moeilijk met het loslaten van vader die stilaan wegkwijnt onder de medicatie van het woonzorgcentrum.
    En verandering in de vorm van afscheid nemen van een naaste is een zeer moeilijke opgave m.a.w zo moeilijk om niet in verzet te gaan, om bij jezelf te blijven , voor jezelf te zorgen. Een droom zou zijn dat er in de zorgcentra wat meer in de richting van deze mooie tekst geleefd wordt…
    Ik probeer het evenwicht te houden dankzij Qigong!

Leave a Comment