Zowat alle experts zijn het erover eens dat een gezonde levensstijl een cruciaal element is in de behandeling van hoge bloeddruk: meer lichaamsbeweging, stoppen met roken, minder zout en (streven naar) een gezond gewicht. Aan dat lijstje kunnen zonder enige twijfel Tai Chi en Qigong toegevoegd worden en daar zijn een aantal heel goede redenen voor.
Volgens cijfers van de Belgische Cardiologische Liga hebben een op vier Belgen last van hoge bloeddruk. Hiervan wordt slechts de helft gediagnosticeerd en een kwart effectief behandeld.
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat regelmatige beoefening van Tai Chi leidt tot een betere cardiovasculaire conditie en een minder hoge bloeddruk. Bovendien blijkt dat na afloop van een onderzoek relatief veel deelnemers zodanig ‘gebeten’ zijn door Tai Chi dat ze gewoon blijven oefenen na het onderzoek, iets wat me persoonlijk absoluut niet verwondert.
Een positieve spiraal van cardiovasculaire fitheid dus…
Die positieve resultaten klomen niet uit de lucht gevallen. Er zijn goede redenen voor.
Stress
Stress hoort bij het leven. Jammer genoeg kennen veel mensen ook chronische stress, en die heeft allerlei vervelende effecten op je gezondheid, zoals het verhogen van je bloeddruk.
Het vermijden van chronische stress in het hectische leven van alledag is niet evident.
Tai Chi en Qigong zijn geen al te ingewikkelde technieken en ze hebben hun effect op stressbeheersing ruimschoots bewezen. Voor sommigen kan het al helpend zijn dat je tijdens de oefeningen even aan niks anders kan denken, voor anderen zijn de fysieke effecten van deze bewegingskunsten helpend om tot diepe ontspanning te komen.
Flow
Tai Chi en Qigong worden traag uitgevoerd. Waarom dat zo is, kan je hier lezen. De langzame en gecontroleerde bewegingen stimuleren de bloedcirculatie zonder het cardiovasculaire systeem al te zwaar te belasten. Bovendien ga je steeds op een subtiele manier rekken en strekken en is je aandacht gericht op het vrijmaken van blokkades in het lichaam. Regelmatig oefenen maakt de bloedvaten flexibeler, waardoor ze efficiënter het bloed rond kunnen pompen. Hierdoor wordt er meer zuurstof aangevoerd naar de weefsels en organen, inclusief het hart zelf.
Ademhaling
Er bestaan veel ademhalingstechnieken in Tai Chi en Qigong, maar steeds gaat het om een diepe, ontspannen ademhaling.
Een diepe buikademhaling heeft een directe invloed op het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel, dat de hartslag en bloeddruk reguleert.
Opstijgende Yang
De traditionele Chinese geneeskunde beschouwt de meeste aandoeningen als een onevenwicht tussen yin en yang. In het geval van hoge bloeddruk is dat een deficiëntie van yin, waardoor de Yang-energie hyperactief wordt en opstijgt. De oorzaken zijn emotionele turbulenties, een onevenwichtig dieet, bloedstagnatie en een onevenwicht van bepaalde organen, vooral dan de lever en de nieren.
Qigong kan heel heilzaam zijn als het bewust wordt aangewend om de yin te versterken, de lever te kalmeren en het bloed in beweging te zetten.
Oefening
Een aangename oefening uit diverse Qigongtradities, die je ook al zittend kan doen, is de volgende:
- Leg een hand op je buik en adem 9 keer diep en langzaam in en uit. Voel hoe je buik uitzet en weer inkrimpt. Dit kalmeert je geest en versterkt je yin-energie.
- Adem in, breng je handen in een grote boog boven je hoofd en laat ze héél langzaam zakken voor je lichaam terwijl je uitademt. Doe dit ook 9 keer.
- Eindig met de handen op je buik en voel het effect in je hele lichaam, wat het ook is…
Heel eenvoudig, maar het brengt je op minder dan vijf minuten tot rust en laat de ‘opstijgende yang’, en dus ook je bloeddruk zakken.
Heb je nog andere tips, ervaringen of bedenkingen?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.
- Het geheim van de omgekeerde ademhalingEr hangt een zweem van mysterie rond de omgekeerde ademhaling. Ze zou heel heilzaam zijn, maar ook ontzettend [...]Read more
- Dit ene punt vergroot het effect van Tai Chi en QigongWil je graag meer energie? Beter slapen? Beter omgaan met stress? Lees dan zeker verder. Het acupunctuurpunt Ming [...]Read more
- Waarom Tai Chi zo traag isTai Chi is een Chinese krijgskunst. Een krijgskunst? De traagheid van Tai Chi wekt bij veel mensen verwondering, [...]Read more