Soms vertrouwen mensen me toe dat ze na vele jaren Tai Chi of Qigong nog steeds geen Qi voelen. Dat is eigenlijk heel normaal. We hebben allemaal dezelfde Qi, maar we zijn niet opgevoed met het concept. Het is dus niet overbodig om deze levensenergie wat beter te leren (her)kennen.

Toen ik in China studeerde, werd er op een heel gewone, alledaagse manier over 氣Qi (spreek uit: tsjie) gesproken: ‘Mijn vriendin heeft een goede 氣’ of ‘Ik ben moe, ik wil eerst even een mondje 氣 happen’. En ook: ‘Er hangt een lekkere, geurige 氣 in deze kamer’.
Het Chinese weerbericht is de ‘voorspelling van de hemel-氣’. Atleten hebben een ‘lange 氣’ en als je boos bent, wordt gezegd dat je 氣 omhoog stijgt. Een lekke band is een band zonder 氣 en als iemand geen 氣 meer hebt, is die persoon dood.

Adem

Je ziet: de basisbetekenis van het woord Qi is eigenlijk adem of lucht. De ruimere betekenis is: levenskracht, ademkracht, bio-elektrische energie, vitale energie of kortweg energie.
Qigong betekent het cultiveren van de energie, zoals een boer jaar na jaar zijn akker bewerkt om het gezond en vruchtbaar te houden. (De Chi van Tai Chi is trouwens iets helemaal anders; als je meer wil weten over het verschil, lees dan ook dit artikel).

Universeel

Je vindt Qi in alle culturen. Hindoes spreken van Prana, de onzichtbare ‘levensadem’. Voor de oude Grieken was het Pneuma. De Romeinen noemden het Numen, de Japanners Ki (zoals in Aikido) en de oude Germanen noemden het Kracht of Macht.
Het is trouwens een heel oud begrip. In de Baopu Zi of “De Meester die de Eenvoud Omarmt” uit de 4e eeuw voor Christus staat dat je door de Qi te controleren bovennatuurlijke kwaliteiten ontwikkelt. Hierdoor kan je ‘de natuurelementen beheersen, ziekten genezen en bovendien ben je niet meer bang voor wilde dieren.’ 🙂

Natuurlijk

De oude Taoïstische meesters geloofden dat Qi de drijvende kracht is van het universum. Die Oorspronkelijke Qi wordt ook wel eens de Ene Qi genoemd. Onze lichaamsenergie maakt deel uit van die Ene Qi.
Een gezonde, goed stromende levensenergie is onze natuurlijke staat van zijn. Een pas geboren baby is helemaal verbonden met de Ene Qi. Kijk maar eens hoe krachtig een baby je vinger kan grijpen! Naarmate we ouder worden, vermindert onze Qi in kwaliteit, maar ook in kwantiteit. Het doel van Tai Chi en Qigong is om die energie weer in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

Poëtisch

De afgelopen weken vroeg ik aan verschillende mensen om hun Qi-gevoel te omschrijven. De antwoorden waren poëtisch, eenvoudig en verhelderend: tintelingen, warmte, elastiek tussen de handen, magnetische kracht, activiteit, druk, beweging, lichtheid, moeiteloosheid, gedachteloosheid, interne beweging, alertheid, wakkerheid,…

Als je aanvullingen hebt, laat dat dan gerust weten onderaan deze pagina!

Beweging

De Chinese professor Jiao Guorui verwoordt het zo: “Qi is in de ruimste zin van het woord niets anders dan de fysiologische activiteiten van ons organisme. Deze innerlijke bewegingen en veranderingen kunnen we bij wat meer oefening ook voelen, ongeveer in de vorm van warmte, in het gevoel van doorstroomd worden of van een subtiele inwendige beweging. We spreken dan van het Qi- gevoel respectievelijk de Qi-stroom.”

Misschien helpen deze getuigenissen om je levensenergie wat meer te herkennen.
Ook onderstaande oefening kan je helpen om je aanvoelen te versterken.

Zo wordt je Qi steeds sterker, zuiverder en gezonder.

 • Ga staan met je voeten op schouderbreedte en je knieën lichtjes gebogen. Ontspan je armen volledig.
 • Als je toch spanning voelt, doe dan eerst wat losmakende oefeningen voor armen en schouders.
 • Richt je volle aandacht op de gewaarwording van Qi in je armen, hoe dat ook is voor jou.
 • Beeld je in dat dat Qi-gevoel je armen omhoog en omlaag brengt.
 • In het begin zal je nog veel spierkracht gebruiken, maar met wat oefening zal het je steeds beter lukken om de armen als vanzelf omhoog en omlaag te brengen.

Veel oefenplezier!

Showing 5 comments
 • Chris L.
  Beantwoorden

  Altijd blij met je aanvullende artikel, het geeft meer achtergrondinformatie en dat werkt verhelderend.Het zet ook aan tot oefenen!

 • cine
  Beantwoorden

  Qi, voelen, waarnemen, verwondering, intuïtie, niet meer bang voor de aap, schaduwboksen. Het doet wel iets met me.

Leave a Comment