Song (spreek uit: ‘soeng’) betekent niet zomaar ‘ontspannen’; het is veel meer dan dat. Het is een van die Chinese begrippen die vaak gehoord worden in Tai Chi en Qigong en die hun inhoud maar mondjesmaat prijsgeven.

Volgens de bekende Luikse Tai Chi-expert Jean-Jacques Hansen is song de kern van Tai Chi, al de rest is bijzaak. De moeite waard dus om de betekenis van dat woord even onder de loep te nemen.

Ontspannen

Als je veters te los zitten, zijn ze te song. Hout dat te zacht is om er meubels van de maken is ook song. Een schroef die te vast zit, kan je een beetje meer song draaien. Het is dus niet verbazend dat je Tai Chi pas song is als je bewegingen soepel, ruim en met losse ledematen worden uitgevoerd.

Meestal wordt song vertaald als ‘ontspanning’, maar dat klopt niet helemaal. Het is niet het totaal loslaten van alle spierspanning, zoals wanneer je na een zware inspanning languit gaat liggen op de bank. Song is enkel het loslaten van de spieren die je op dit moment niet echt nodig hebt. En dat is soms minder eenvoudig dan het lijkt…
Song is eerder de ontspanning van een jong katje dat door de tuin loopt: open, ruim, soepel, alert, beweeglijk.

Die kwaliteit van song zie je terug in het Chinese pictogram.

Het bovenste deel van dit karakter betekent ‘lang, loshangend haar’:

Het onderste deel is ‘dennenboom’:

Song betekent dus niet alleen helemaal los, zwaar en ontspannen naar beneden hangen, maar ook rechtop staan, soepel reikend naar de hemel als een bloem of een boom.

Houding

De boomhouding, of ‘staan als een dennenboom’ is een relatief eenvoudige techniek om meer voeling te krijgen met song. Door met veel aandacht gedurende langere tijd in deze houding te staan, word je je bewust van spanning die je misschien al langere tijd meedraagt zonder het nog te beseffen. Met zachtheid, openheid en vriendelijkheid kan je die spanning dan loslaten.
Je lichaam wordt zo meer en meer uitgelijnd. Alle spieren werken goed samen. Hierdoor kunnen ze makkelijker ontspannen, waardoor alles beter stroomt en je minder ongemak en pijn ervaart. Meer over de boomhouding vind je hier.

Gewrichten

Door steeds meer song te worden, laat je dus overbodige spanning en weerstand los en creëer je meer ruimte in je gewrichten. Ze worden beweeglijker en minder stram.
De gewrichten zijn de ‘poorten van de Qi’. Je energie kan dus pas voluit stromen als die poorten open zijn, zoals een tuinslang waar het water enkel vrijuit door kan stromen als er geen kink in de kabel is.

Het is niet zo moeilijk om je gewrichten wat meer ruimte te geven. Je kan het zelfs doen terwijl je dit artikel leest:
Beeld je in dat je gewrichten zacht opengetrokken, verlengd worden.
Je kruin reikt lichtjes naar de hemel, je schouders ontspannen, je beide voeten raken de grond.
Er komt wat meer ruimte in al je gewrichten, meer losheid en ontspanning.
Misschien zijn het slechts heel kleine veranderingen, heel subtiel en niet echt fysiek waarneembaar. Gebruik gerust je verbeelding om je voor te stellen dat je ruimer wordt, opener, vrijer, alsof er een zacht briesje door je gewrichten heen kan waaien.

Vermoeidheid

Spieren verbruiken energie. Als je spieren continu -vaak onbewust- samentrekken, is dat dus een beetje als gas geven en remmen tegelijk.

Door overbodige spanning los te laten, ga je minder ‘hangen’ in je gewrichten en zinkt het gewicht van je lichaam naar beneden. Het verspreidt zich via het bindweefsel naar je benen en je voeten. De belasting op je beenspieren wordt groter, wat voor beginnende beoefenaars wel eens lastig kan zijn, maar op langere termijn een zegen is, zoals je ook hier kan lezen.

Zo verbetert song je houding, bevordert de stroom van Qi doorheen het hele lichaam, vergroot de flexibiliteit van je pezen, ligamenten en spieren en verhoogt je energiepeil.
Ik wens je een heel songe dag!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 3 comments
 • Sonja Kauwenberghs
  Beantwoorden

  Dank je Kris, voor deze mooie woorden. Het sluit aan met wat je voorbije woensdag in de les tai chi hebt meegegeven … het ‘song’ staan en bewegen is haast een verademing voor mijn rug … ik probeer dan ook ‘ontspannen’ te focussen op deze houding en dan merk ik toch hoe vlug ik er ook weer uit kan zijn … oefenen denk ik.

 • Jeannine Verbist
  Beantwoorden

  Hartelijk dank en warme groeten
  Jeannine

Leave a Comment