Lijkt het afgelopen jaar voor jou ook zo snel voorbij gevlogen? Merk je dat de tijd steeds sneller gaat naarmate je ouder wordt? Neem dan even de tijd voor dit artikel. Misschien leer je wel hoe je de tijd voor eventjes kan stoppen.

Steeds sneller

We weten allemaal dat een uur wachten soms erg lang kan duren en dat een uur praten met een goede vriend meestal veel te snel voorbij is. Marcel Proust schreef in zijn Chroniques ‘Misschien zijn alle dagen hetzelfde voor een horloge, maar niet voor een mens.’

Tijd blijkt inderdaad niet iets absoluuts te zijn. Eenzelfde gebeurtenis kan voor de ene heel snel voorbij gaan en voor de andere een eeuwigheid duren.

Gedurende ongeveer een jaar heb ik aan tientallen mensen gevraagd hoe het volgens hen kwam dat de tijd steeds sneller leek te gaan. Bijna iedereen was het hier trouwens mee eens, wat al een eerste opmerkelijke vaststelling is.
Hieronder een greep uit de meest gehoorde reacties:

Volgens sommigen komt het omdat ons leven, de technologische ontwikkelingen en de maatschappelijke veranderingen steeds sneller gaan. Nochtans schreef Shakespeare al in de 17e eeuw dat de tijd helemaal ontwricht is (‘Time is out of joint‘). Misschien is het eerder een fenomeen van alle tijden?

Anderen zeggen dat wanneer je jong bent, je nog een heel leven voor de boeg hebt. Naarmate je ouder wordt, heb je minder vòòr je dan achter je. Die perceptie maakt dat alles sneller lijkt te gaan. En dat die zomervakantie in je jeugd een eeuwigheid leek te duren…

Een soortgelijke, vaak gehoorde verklaring is dat ons brein herinneringen maakt van nieuwe ervaringen, niet van dingen die we al eens gedaan hebben. Hoe ouder we worden, hoe minder nieuwe ervaringen we opdoen en dus hoe minder nieuwe herinneringen we maken. Hoe meer herinneringen, hoe trager de tijd.

Stop de tijd

Ik vond die oude reclameslogan ‘Stop de tijd, neem een Stella.’ altijd heel intrigerend. Kan je de tijd echt stoppen? Wellicht niet met een Stella, maar misschien wel op een andere manier?

Ken je die momenten wanneer je helemaal in het moment aanwezig bent, met hart en ziel gericht op wat je doet? Dat zijn momenten die eeuwig lijken te duren. Dan stopt de tijd.

Voor mij is dat Tai Chi en Qigong, maar het zou ook kunst kunnen zijn, of de natuur, maar ook religie of hardlopen. (Als je wil weten waarom Tai Chi je gelukkig maakt, lees dat zeker ook dit artikel)

Het is wat de Duitse socioloog Hartmut Rosa resonantie noemt. ‘Resonantie is een diepe verbondenheid met de wereld om je heen. Het is een remedie tegen vervreemding, die kan leiden tot burn-out.’

Volgens mij gaat het beleven van resonantie altijd gepaard met diepe ontspanning. Wanneer je in Tai Chi of Qigong helemaal ontspant, gaan ook alle ritmes in het lichaam ontspannen. Je ademhaling, hartslag, lymfestelsel en spijsvertering vallen terug op hun natuurlijk ritme. Alles komt tot rust.

Wu wei

Dat betekent niet dat je volledig passief bent. Je doet wel wat, maar op een andere manier. Je stemt je af op het ritme van het geheel. Je plugt als het ware in op een grotere tijd, een tijd die ons overstijgt. Wat je doet, is de beweging die er al is -op een zo ontvankelijk mogelijke manier- begeleiden. Dat is wu wei, doen door niet te doen.

Ik wens je een ontspannen tijd, met veel momenten van wu wei, momenten waar de tijd even stil kan staan zodat je je batterijen regelmatig op kan laden!

En als je de tijd vindt, schrijf hieronder dan gerust je reactie!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 6 comments
  • Els Van Waes
    Beantwoorden

    Bedankt Kris, voor je inspirerende woorden, het is een tekst die ik regelmatig ga herlezen!

  • Rene Jochems
    Beantwoorden

    Hallo Kris,
    Een heel belangrijke conclusie die we uit de relativiteitstheorie moeten trekken is dat elke interactie tijd nodig heeft om zich te voltrekken. Het is dus principieel onmogelijk om zonder tijdverlies van de ene toestand naar een andere (ruimtelijk gescheiden) toestand te komen. Dat betekent dat we het klassieke beeld van gelijktijdigheid van gebeurtenissen die op verschillende plekken plaatsvinden, moeten opgeven.
    Vermits we met het ouder worden ons toch wel iets langzamer verplaatsen dan voorheen, is ook het tijdverlies groter. Wat dan weer tot gevolg heeft dat we de indruk krijgen dat de tijd sneller verloopt. Dacht ik zo …
    Rene

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Beste Rene, dankjewel voor deze aanvulling! Ik stond ook versteld bij het lezen van Het Geheim van de Tijd van Carlo Rovelli dat inderdaad gelijktijdigheid (en dus het ‘nu’) volgens de relativiteitstheorie gewoonweg niet bestaat, voor zover ik dat allemaal begrijp natuurlijk :-). Jouw conclusie is origineel en zet aan tot nadenken. Dankjewel!

  • Jef Michiels
    Beantwoorden

    Beste Kris , beste qigongers , allereerst mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar ! Dank je Kris voor het delen van je inzichten en ervaringen wat betreft tijd en tijdservaring . Ooit heb ik tijdens een les astrologie geleerd dat met onze stijgende leeftijd de tijdservaring versnelt , omdat de stofwisselingsprocessen in onze lichaamscellen met de stijgende leeftijd vertragen , met als gevolg een gevoel of ervaring dat de tijd steeds sneller voortholt . De andere bedenkingen van Kris kunnen natuurlijk ook hun invloed uitoefenen . Alleszins , met de oefeningen van qigong en taichi en meditatie kunnen we zeker de rust , balans en harmonie in onszelf bereiken .
    Dank je Kris voor je inspirerende teksten ! Van Jef Michiels .

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Jef, dankjewel dat je de tijd neemt om een reactie te schrijven! Het is een mooie aanvulling. Hartelijke groeten!

Leave a Comment