Tai Chi en Qigong worden meestal pas echt leuk na enkele maanden. De motivatie van beginnende studenten wordt immers pas aangewakkerd wanneer de helende effecten op lichaam en geest merkbaar worden. Het is dan dat deze prachtige sporten beginnen bijdragen aan je geluksgevoel. Word je echt gelukkig van Tai Chi en Qigong? En hoe werkt dat?

1. Ontspanning

Diverse ontspanningstechnieken uit Qigong en Tai Chi leren je om op een bewuste manier tot ontspanning te komen. Hierdoor verdiept het contact met je lichaam zich. Je vergroot je lichaamsbewustzijn. Je leert met een milde houding kijken naar jezelf. Dat kan aanvankelijk moeilijk zijn, maar uiteindelijk maakt het je gelukkiger. Door stap voor stap jezelf te aanvaarden zoals je bent, leer je steeds meer om van je lichaam te genieten. Je ervaart de wijsheid van het lichaam.

Een ontspanningstechniek die vaak gebruikt wordt in Tai Chi is het verlengen van de gewrichten. Zit rechtop en laat je kruin naar de hemel reiken. Je rug recht zich. Het lijkt alsof er wat meer ruimte tussen de ruggenwervels komt. Ook je armen worden langer, alsof er iemand zachtjes trekt aan je vingers. Je wordt een beetje lichter…

2. Concentratie

Door te focussen op lichaamsoefeningen komt je geest tot rust. Een ontspannen geest maakt gelukkig. Je bent niet bezig met dagelijkse beslommeringen of problemen. Je beweegt immers op een gecoördineerde manier, zoals je misschien nog nooit bewogen hebt. Dat vergt heel wat aandacht.
Uit onderzoek van de University of South Florida en Fudan University in China blijkt dat je brein groter wordt na 40 weken intensief Tai Chi beoefenen. Dat is indrukwekkend omdat grijze materie meestal afneemt met het ouder worden. Die toename vindt vooral plaats in de hippocampus, de plek die in verband staat met leren en geheugen.

3. Ademhaling

Over het verband tussen gelukkig zijn en ademhaling is al erg veel geschreven. Diepe buikademhaling zorgt er voor dat er meer zuurstof in je longen komt en dat je organen meer ruimte krijgen om te bewegen. Het parasympathisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd, waardoor ontspanning vanzelf komt: hartslag en bloeddruk dalen, je zweet minder en de vertering wordt bevorderd. Bovendien brengt een diepe ademhaling je emoties tot rust. Probeer maar eens boos te zijn als je diep en ontspannen in je buik ademt…

4. Houding

Je levenshouding, humeur en emoties hebben een grote invloed op ziekte en gezondheid. Dat is algemeen bekend. Omgekeerd maakt natuurlijk ook je lichaamshouding je geest ziek of gezond. Onderzoek aan de Florida Atlantic University wijst uit dat een trotse, rechte houding leidt tot een groter geluksgevoel.

Zit ontspannen rechtop, in een waardige houding, met je voeten plat op de grond. Hou je hoofd recht. Ontspan je schouders. Voel hoe je nu in een krachthouding zit, een houding die invloed heeft op hoe je je voelt. Een houding die je meer gelukkig maakt. De kracht van deze houding wordt nog versterkt als je innerlijk glimlacht. Meer over de techniek van de innerlijke glimlach vind je hier.

5. Verbinding

Tai Chi en Qigong doe je meestal samen met anderen. Er ontstaat een band met andere beoefenaars. Je hebt alvast één interesse met elkaar gemeen en dat is de sport die je beoefent. Soms ontstaan er hechte vriendschappen in een Tai Chi of Qigong les. Samen oefenen schept verbinding en een gevoel van verbondenheid met anderen maakt gelukkig.

Heb je nog aanvullingen, eigen bevindingen en ideeën, deel ze hieronder met anderen. Ook dat is verbinding!

Showing 17 comments
 • BAKEROOT
  Beantwoorden

  Volledig akkoord met Hilde Verbruggen, Tai Chi is meditatie in beweging. Reeds andere meditatie geproefd, maar niets voor mij om rustig te zittenn en te letten op bvb ademhaling (werd zelf onrustiger hierdoor)

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   ja, iedereen is anders he… Fijn dat je iets gevonden hebt wat past bij wie jij bent! veel plezier ermee!

 • Danielle Logiest
  Beantwoorden

  Volledig mee eens. Houding, ademhaling, vriendschap zijn belangrijke factoren om tot rust te komen. Vele mensen gaan letterlijk gebukt onder de dagelijkse sleur en het snelle leven. Ik merk dat ook aan hun houding, hoe ze zich voortbewegen. Ook kinderen gaan mee in dat verhaal. Hoeveel kindjes heb ik niet geholpen hun schoudertjes te ontspannen… Ook ikzelf ondervind een stresshouding of een ontspannen houding! Bewust ermee omgaan is al een grote vooruitgang!

 • Jef Michiels
  Beantwoorden

  Beste Kris en andere qigongbeoefenaars , dank voor de mooie adviezen en de mooie en deugddoende reacties !

 • Chris Lodewijckx
  Beantwoorden

  Ik onderschrijf volledig wat Sissi hierboven zegt! Het is waar!!

 • Hilde De Roost
  Beantwoorden

  Beste Chris,
  Bedankt voor deze mooie teksten die me altijd weer inspireren.
  Na zoveel jaren Qigong kan ik bevestigen dat het me helpt om vrolijk, stevig gegrond en mindfull in het leven te staan.
  Hilde

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Hilde
   Dankjewel om dit te delen: vrolijk, stevig gegrond en mindful.
   Dat is wel wat, he!
   🙂
   Kris

 • Phara
  Beantwoorden

  Leuk zo’n berichtje tussendoor. Een oppepper om verder te doen want ik zit nog in de prille aanvangsfase. Van wat je beschrijft kan ik al zeggen dat ik me zo rustig voel na de les en de dag fijn vervolgd wordt. Merciekes dat jullie je kennis delen met ons via de Tai chi lessen.
  Phara.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Phara
   Dankjewel voor je reactie.
   Fijn dat je toch al een effect voelt van de lessen!
   Vriendelijke groeten, Kris

 • frank
  Beantwoorden

  Tja.
  Eigenlijk ben ik op zoek naar een gemakkelijke manier om innerlijk tot rust te komen.
  Misschien kom ik dit tegen tijdens de beoefening van Tai Chi.
  Ik heb het al zoveel malen uitgesteld. Ondertussen ben ik bijna drie jaar verder ….. en nog even onrustig.
  Groetjes van een onrustige mens op zoek naar rust & evenwicht in het drukke leven.

 • Ann
  Beantwoorden

  Ja Kris, Tai Chi maakt mij gelukkig, blij, vrolijk en opgewekt. Dankjewel, Ann

 • Katrien
  Beantwoorden

  Dank je wel, Chris voor deze teksten. Ze maken me blij als ik ze lees en stimuleren mij om verder te doen met Tai Chi en Qichong.

 • Hilde Verbruggen
  Beantwoorden

  Tai chi is voor mij mediatie in beweging. Alles wat Kris zegt is waar, echt waar 😉! En mediteren, in welke vorm dan ook, is niet altijd gemakkelijk maar op de lange duur ZOOOOOOOOOO waardevol. Maar dan moet je wel volhouden en uiteindelijk is het voor de rest van je leven (omdat je niet meer anders wilt!).

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Bedankt voor de pep-talk, Hilde!:-)

  • Sissi
   Beantwoorden

   Kris, deze korte mijmeringen over Tai Chi zijn echt helend , klaar en duidelijk. Het brengt me meer en meer in contact met mezelf en de geest van Mindfull zijn. De echte helende , fysische effecten ondervind ik nog niet, maar wel de waardevolle goesting om te oefenen. Ik print deze teksten af op mooi, gekleurd papier en maak er een mooi mapje van, dat ik dan regelmatig kan consulteren. Met dank en milde groet.
   Sissi

   • Sissi
    Beantwoorden

    Kris, deze korte mijmeringen over Tai Chi zijn echt helend , klaar en duidelijk. Het brengt me meer en meer in contact met mezelf en de geest van Mindfull zijn. De echte helende , fysische effecten ondervind ik nog niet, maar wel de waardevolle goesting om te oefenen. Ik print deze teksten af op mooi, gekleurd papier en maak er een mooi mapje van, dat ik dan regelmatig kan consulteren. Met dank en milde groet.
    Sissi

Leave a Comment