We leven in een tijd waarin mensen snakken naar verbinding. Wie wil er niet een mens uit één stuk zijn? Met lichaam, verstand, gevoel en wezen in harmonie met elkaar. Een geheel. Een-voudig, verbonden. In dit artikel lees je hoe Tai Chi en Qigong hier een mogelijk antwoord op kunnen bieden.

Als ik aan studenten vraag waarom ze Tai Chi of Qigong doen, zijn de meest gehoorde antwoorden: innerlijke rust, gezonde beweging en verbondenheid. Dat laatste is niet zo opmerkelijk. De oude Chinese bewegingskunsten hebben alles te maken met verbinding: met jezelf, met je omgeving, met de anderen.

Bewegen als een geheel

In de Taijiquan Jing, zowat de oudste klassieke tekst over Tai Chi, lezen we dat ‘wanneer je beweegt, het lichaam lenig en licht is, alsof alles met elkaar is verbonden door touwtjes. Alle gewrichten zijn met elkaar verbonden, zonder de minste onderbreking.’
Als een klein deel van het lichaam op die manier beweegt, beweegt het hele lichaam, als één geheel. Door zo te bewegen voel je je een mens uit één stuk.

Verbinding met jezelf

De Oosterse holistische visie op lichaam en geest wordt meer en meer erkend en geïntegreerd in ons Westerse denken. De verbonden bewegingen van Tai Chi en Qigong herstellen het contact met je centrum, met het meest wezenlijke van jezelf, met je innerlijke bron. Dat heeft een diepgaande invloed op heel je welbevinden.
André Rochais, de grondlegger van PRH-Persoonlijkheid en Relaties, verwoordt het zo: “Wanneer de wiek in de olie ligt, stijgt de olie en gaat de vlam branden. Op dezelfde manier is er pas verspreiding van leven en energie wanneer men contact heeft met zijn innerlijke bron“.

Verbinding met de natuur

Er wordt gezegd dat de 15e eeuwse daoistische priester Zhang Sanfeng Tai Chi ontwikkelde aan de hand van wat hij observeerde in de natuur. Na het zien van een gevecht tussen een kraanvogel en een slang kreeg deze mythische monnik een dieper inzicht in het spel van yin en yang in de krijgskunst. Dat gevoel van verbondenheid met de natuur leidde uiteindelijk tot Tai Chi. Deze natuurlijke oorsprong is zichtbaar in alle bewegingen. Ze imiteren de natuur: vloeiend, steeds een beetje gebogen, in volledige ontspanning.
Ook Qigong richt zich op verbondenheid: door regelmatig te oefenen wordt je je bewust van de energieën van aarde, hemel en omgeving en je verbindt je er steeds meer mee.

Verbinding met de anderen

Samen Tai Chi en Qigong doen is samen bewegen, in dezelfde cadans, vaak in hetzelfde ademhalingsritme. Dat is voor veel mensen een heilzame ervaring.
Een fijne manier om je gevoel van verbondenheid met anderen aan te wakkeren is de oefening van de Tai Chi-blik:

Kijk voor je uit met halfopen ogen. Je blik focust op niets, en dus op alles tegelijkertijd. Het is een blik waarbij alles versmelt tot een geheel. Alles wordt vaag. Je bent één met de andere Tai Chi- of Qigong-beoefenaars om je heen. Er is slechts één groot, bewegend organisme. Je neus kijkt naar je hart. Dat betekent dat je geest, je bewustzijn zich naar binnen keert. Kijk naar binnen, voel naar binnen, luister naar binnen.

Hieronder kan je je eigen ervaringen en bedenkingen delen met anderen!

Showing 6 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Dank u wel Kris voor het zo duidelijk te schrijven.U beschrijft het zo haar fijn dat ik bij het lezen de verbondenheid voel, die ik na lang oefenen nu geregeld beleef, wat een ontzettend rustgevend en vrij gevoel! Zonder de lessen zou moeilijk kunnen. Dank u wel. Yvonne

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel om dit te delen, Yvonne. Mooi dat je het woord ‘vrij’ gebruikt. Dat herken ik inderdaad. Hartelijke groeten, Kris

 • Logiest Danielle
  Beantwoorden

  Religieus zijn hoeft niet gebonden te zijn aan een religie. Het verwonderen in de natuur is voor mij ook een religie zonder opgelegde regels. Ik wil genieten telkens opnieuw en zelf ervaren wat voor mij het beste is.
  Spijtig dat nog steeds speelt ” onbekend, onbemind !”

 • Cine Capron
  Beantwoorden

  Ja Chris , verlies ik mezelf in de natuur of word ik een deel van de natuur ? Een geheel , dat doe tai Chi met me . Dank voor je geduld , het lijkt erg moeilijk tot de vloeiende beweging je grijpt ……….het klopt gewoon , als of ik het altijd geweten heb . Cine .

 • Jef Michiels
  Beantwoorden

  Dank je wel Kris voor het delen met jou van al die mooie verhalen , inzichten , ervaringen en oefeningen ! Wat je vertelt klopt volledig , niet omdat we dat met ons verstand kunnen ” bewijzen ” of ” begrijpen ” , maar omdat we , als we er ons voor openstellen , het kunnen ervaren , dat het zo werkt ! Dank je Kris voor je tijd en moeite van het delen , dat wordt erg gewaardeerd !

Leave a Comment