Tai Chi en Qigong zijn niet alleen fijn om te beoefenen, ze zijn ook heel aangenaam om naar te kijken. Dat heeft alles te maken met ontspanning. Kijken naar ontspanning brengt je terug bij dat onbezorgde deel van jezelf, bij je innerlijke kracht.

Ik observeer heel graag mensen die Tai Chi of Qigong doen. Ik kan er uren naar kijken. Ik word geraakt door de schoonheid, de vloeiendheid, de stevigheid en de alertheid.
Ontspanning is bovendien aanstekelijk: zien ontspannen doet ontspannen.

Een geheel

Ontspanning verbindt. Iemand die ontspannen beweegt, beweegt als een geheel. Als één cel beweegt, beweegt het hele lichaam. Hier lees je alles over hoe Hoe Tai Chi je helpt om een mens uit één stuk te worden.

Water

Ontspanning in beweging heeft ook iets vloeiends, als stromend water. De beroemde Dao De Jing verwoordt het zo: ‘Water doet goed aan alle dingen, en het vecht met niets. Het woont in diepe plekken, waar de mensen niet graag komen. Daarom komt de Wijze dicht bij de Dao. Hij woont van nature op de goede plaats. Hij houdt ervan dat zijn hart diep is als een afgrond.’

Rots

Ook stevigheid komt voort uit ontspanning. Mensen die martiale Tai Chi beoefenen weten heel goed dat hun houding veel steviger is wanneer ze alle spieren ontspannen die niet nodig zijn om rechtop te staan. ‘Staan als een rots en bewegen als water’.
Een Spaans onderzoek uit 2019 bevestigt dit. Het wijst uit dat ontspanning een positief effect heeft op de stabiliteit van ouderen. Dat is opmerkelijker dan het lijkt omdat mensen die slecht te been zijn eerder de neiging hebben om -al dan niet uit angst om te vallen- hun spieren op te spannen. Een beetje Tai Chi en Qigong kan hen leren dat ontspanning een veel efficiëntere strategie is.

Focus

Wat Tai Chi en Qigong -en dus ontspanning- ook zo mooi maakt om naar te kijken is de verhoogde focus die mensen beleven. Ontspanning brengt immers de vlucht-vechtrespons tot rust waar we als gespannen mensen constant mee in de weer zijn. Ontspanning vermindert overbodige hoeveelheden adrenaline, waardoor je meer energie overhoudt om alert te zijn. Je hele lichaam moet zich immers niet meer wapenen tegen die denkbeeldige wilde poema die op je afkomt.

Oefening

(Je kan deze oefening eerst even lezen, dan je ogen sluiten en dan een paar minuutjes oefenen)

 • Breng je aandacht naar binnen. Voel je hele lichaam. Je kan het als het ware ‘scannen’, gewoon met je aandacht van kop tot teen gaan, traag en aandachtig.
 • Ongetwijfeld kom wel een plek tegen die misschien wat gespannen aanvoelt, of wat ongemakkelijk, of misschien zelfs wat pijnlijk.
 • Glimlach naar die plek. Breng er op die manier zachtheid naartoe, vriendelijkheid, openheid, een gevoel van loslaten, van ontspanning.
 • Doe dit een paar minuten en voel dan het effect op heel je lichaam, wat het ook is…Meer over de innerlijke glimlach vind je hier.

En deel je ervaring met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 2 comments
 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Stevig als een rots !
  Ja hoor , door omstandigheden heb ik weinig evenwicht. Zo iets als zat zijn zonder een druppel alcohol. Mijn specialiste raadde mij aan om tai-Chi te proberen. Door de jaren heen heeft de tai-Chi ontspanning het wat overgenomen en naar mijn mening meer evenwicht, stabiliteit gegeven .
  En ja Kris, net als die apen of die wilde poema waar ik zoveel mee gevochten heb, die zijn ook tot ontspanning gekomen.
  Ik vind het fijn om mij terug te vinden in jou verhaal. Francine.

Leave a Comment