Leven onder de dreiging van COVID-19 is voor de meesten onder ons een beproeving. Veel mensen voelen zich eenzaam, anderen hebben de handen vol en trachten huishouden en thuiswerk te combineren of werken de naad uit hun lijf in soms gevaarlijke omstandigheden. Deze negen eenvoudige tips kunnen je helpen om met weinig moeite wat meer te ontspannen en wat meer aandacht en levensvreugde in je dagelijks leven te brengen.

Ontspannen

Het was een geliefde uitspraak van een van mijn eerste Tai Chi-leraren: je moet helemaal niet ontspannen. Je moet gewoon niks doen. Dan ben je helemaal ontspannen.
Natuurlijk is dat waar. Chronische spanning is niet onze natuurlijke staat van zijn. Toch is het voor de meesten onder ons niet zo eenvoudig om ‘niet te doen’.
Misschien kunnen deze 9 tips je helpen om toch wat meer te ontspannen tijdens deze corona-tijden.

1. Hou je recht

Een van de eerste dingen die je leert van Tai Chi is stevig met de voeten in de aarde staan en de kruin naar de hemel richten. Die verticale connectie ontlast je rug, geeft je organen meer ruimte en verbetert de doorstroming van bloed en Qi (levensenergie) in heel je lichaam. Maar de effecten gaan verder dan dat. Ze werken door tot diep in je wezen, in je manier van in de wereld staan. Meer over het belang van een rechte houding lees je hier. Je kan het nu onmiddellijk oefenen. Recht je rug terwijl je dit leest. Laat je kruin naar de hemel reiken, met je kin lichtjes ingetrokken. Je kan dit ook doen terwijl je afwast, stofzuigt, met de kinderen speelt enz…

2. Rek en strek

Er bestaan veel rek- en strekoefeningen. Toch is de beste techniek om gewoon de stem van je lichaam te volgen. Rek lekker uit, alsof je pas uit bed komt. Je lichaam weet heel goed wat het nu nodig heeft. Geniet ervan, meerdere keren per dag.

3. Hurk

De meeste mensen hebben te weinig Qi (levensenergie) in de onderrug. Zelfs voor jongeren is dit vaak een probleem. Hurken brengt meer bloed en Qi naar de rug. Je kan hurken, binnen je grenzen van vandaag, terwijl je een tafel of een stoel vastpakt. Het is goed om te hurken telkens wanneer je iets moet oprapen.

4. Focus op je onderste dantian

Telkens wanneer je even niks te doen hebt, kan je je aandacht vestigen op de plek enkele vingers onder de navel, iets naar binnen in de buik. Ik nodig je uit om na deze zin even te stoppen met lezen, je ogen te sluiten en ongeveer een minuut met volle aandacht aanwezig te zijn in je onderste dantian…

En… voel je je meer ontspannen?

5. Beoefen de dantian-ademhaling

Beeld je in dat er een ballon in je buik zit. Telkens wanneer je inademt, wordt die ballon groter. Hij blaast op in alle richtingen, dus ook naar de flanken en naar achter. Wanneer je uitademt, wordt de ballon kleiner. Je kan dit doen waar en wanneer je maar wil.

6. Hou je tong tegen je gehemelte

Kijk maar eens hoe babytjes hun tong steeds tegen het gehemelte houden, op een ontspannen manier. Het werkt als een soort energetische schakelaar: de Dumai en Renmai, twee belangrijke energiebanen in het lichaam, worden door deze techniek met elkaar verbonden, wat een gunstig effect heeft op de doorstroming van Qi in heel je lichaam.

7. Wandel eens aan halve snelheid.

Deze periode leent zich uitermate goed tot vertragen. Bewust wandelen aan halve snelheid is een zaligheid. Je ziet meer, je hoort meer, je voelt meer. Probeer het vandaag nog en voel achteraf hoe ontspannen je bent.

8. Oefen Tai Chi of Qigong

Als je nog geen Tai Chi of Qigong kent, zoek dan een leuke instructiefilm op het internet. Er is keuze zat de laatste tijd! Als je regelmatig elke dag 5 minuten oefent, is het effect heel de dag voelbaar. Hier vind je het YouTube kanaal van Rust in Beweging.

9. Wees je bewust van je lichaam.

Voel tijdens de dag af en toe waar er spanning is en laat los waar mogelijk. Je zal je meer en meer bewust worden van spanning, maar ook van ontspanning. Enkel dit bewustzijn doet al wonderen.

Veel plezier ermee!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo schenken we wat ontspanning aan elkaar!

Showing 5 comments
 • Hugo Dayers
  Beantwoorden

  Beste Kris.
  Je weet dat ik veel problemen heb met mijn stabiliteit. Die is mede door jouw lessen merkbaar verbeterd. Mijn rollator kan ik nu zelfs thuislaten, ook voor langere afstanden. Bedankt, lieve vriend.

 • Logiest Danielle
  Beantwoorden

  Uit iets negatiefs groeit steeds iets positiefs! Ook uit deze coronacrisis zal iets positiefs groeien! Er beweegt iets?
  Groetjes Danielle

 • Ria Van Bussel
  Beantwoorden

  Leuke tips. 🌞🌞🌞🌻🌻🌻

Leave a Comment