Wandelen is door de huidige coronamaatregelen zowat de nieuwe nationale sport geworden. Dat is om vele redenen een goede zaak, niet in het minst voor je benen. Tai Chi en Qigong leggen al eeuwen veel nadruk op het versterken van je benen. Krachtige benen hebben immers een aantal verrassende voordelen.

Toen ik klein was riep mijn grootmoeder me vaak toe dat ik ‘op een dag mijn hoofd nog eens zou vergeten’. Geen overdrijving, voor een jongen die meermaals zonder boekentas naar school vertrok. Sinds ik Tai Chi en Qigong beoefen vergeet ik mijn hoofd wel eens vaker. Heerlijk trouwens…
Maar ik tracht wel om nooit mijn benen te vergeten en daar zijn 6 goede redenen voor.

Jong blijven

Er is een oud (en ietwat afgezaagd) Chinees grapje: twee benen worden er drie (wandelstok), dan zes (rollator) en tenslotte twee wielen. Flauw maar veelzeggend. Oude mensen hebben immers vaak nog heel sterke armen, maar wandelen is voor velen al een pak moeilijker. Naarmate je ouder wordt verzwakken je benen en knieën.

Kijk maar eens naar de energie waarmee baby’tjes met hun beentjes trappelen. Ze zijn bijna steeds in beweging. Ook voor iets oudere kinderen is stil zitten niet evident, zeker als ze met hun benen onder schoolbanken gedwongen worden.
Vanaf een zekere leeftijd verdwijnt echter die Sturm und Drang en worden we ‘rustig’. Het probleem hierbij is dat je benen de eerste spieren zijn die verzwakken als je ze een tijdje niet gebruikt. Mensen die door ziekte een aantal weken in bed moeten liggen weten dat heel goed; de kracht uit je beenspieren verdwijnt veel sneller dan dat je ze (weer) opbouwt.

Stabiliteit

De quadriceps in je benen zijn de grootste spieren van je lichaam. Beenspieren staan in voor het stabiliseren van je hele lichaam. Door die spieren te versterken, zal je evenwichtsgevoel drastisch verbeteren. Daar heb je nu misschien nog geen boodschap aan, maar over 10, 20, 30 of 40 jaar kan een verbeterde stabiliteit je leven (of op zijn minst je heup) redden.
Bovendien blijf je langer onafhankelijk en kan je langer, verder en sneller wandelen.

Gezondheid

De relatie tussen diabetes en een zittende levensstijl werd al in meerdere studies aangetoond. Toch zitten we veel meer dan pakweg honderd jaar geleden.
Ook bepaalt de kracht van je benen voor een deel je hart-longfunctie en dus je conditie.
Wellicht zijn ook veel andere moderne ziekten gerelateerd aan verzwakte beenspieren. Acupuncturisten weten heel goed dat de meridianen van lever, galblaas, nier, blaas, maag, milt en nog 5 extra-meridianen door de benen lopen. Dat is meer dan in de armen. En toch blijven we veel actiever met ons bovenlichaam dan met onze benen.

Energie

De knieën worden in de traditionele Chinese geneeskunde gerelateerd aan de nierenergie. Je nieren huisvesten de ‘Yuan Qi’ (oorspronkelijke energie). Naarmate die diepe basisenergie door stress, overwerk of ouderdom uitgeput raakt, verzwakken de benen en knieën en krijg je soms bijkomende problemen zoals lage rugpijn, uitputting of laag libido. Als je dus je benen en knieën versterkt, beïnvloed je ook de nierenergie, wat resulteert in een grotere basisvoorraad energie.
Een oeroude techniek om je rug en benen te versterken is hurken. Als je dat verleerd bent, lees dan zeker ook dit artikel.

Gewrichten

Sterke beenspieren maken het opheffen van zware voorwerpen makkelijker. Dat bespaart je een pak overbelasting van je gewrichten. Houdingen en bewegingen die de spiertonus aan de binnenkant van de benen bevorderen, versterken de kernspieren (de ‘core’). Het versterken van je benen is dus goed voor je hele structuur, je hele houding. Ook je nek en schouders zullen dus gebaat zijn bij sterkere benen.

Ontspanning

Het is makkelijker om de levensenergie (Qi) te doen stijgen dan te doen dalen. Vandaar dat spanningen zich meestal vastzetten in de bovenste regionen zoals nek en schouders. Het oefenen van je beenspieren opent de onderste energiebanen, waardoor de Qi zich makkelijker omlaag laat leiden. Hierdoor vermijd je spanningen in je bovenlichaam en maak je je hoofd makkelijker leeg.

Zo zie je maar: hoe minder je je benen vergeet, hoe meer je je hoofd kan vergeten.

En deel hieronder je ervaringen. Wie weet brengt het anderen op de been!

Showing 4 comments
  • Ghslaine
    Beantwoorden

    Goed om weten vanaf nu daar meer tijd en aandacht aan geven . Ik wil echt niet op meer dan 2 benen (poten) verder met mijn leven als ik het maar enigszins kan verhelpen .
    dank voor het artikel

  • Patricia Govers-Tesch
    Beantwoorden

    Hi Kris,
    wat fijn om deze goede raad te vinden! Ik ben 64 en wandel erg veel, maar ik merk dat mijn evenwicht (bij yoga) ver te zoeken is. Ik ge zaker dit hurken verder doen. Dank je wel!

Leave a Comment