Ruim twee jaar geleden breidde Rust in Beweging uit. Na een stevige opleiding startten Ann Danckaerts, Els Jageneau en Ingrid Van Hoof als Tai Chi lesgevers. Twee jaar later is het tijd voor wat reflectie. Tai Chi les geven, wat doet dat met een mens?

Wat zijn de mooiste dingen die je de afgelopen twee jaar in je Tai Chi lessen gezien hebt?

Ingrid: Veel mensen komen naar een Tai Chi les met als doel om wat meer te bewegen. Na een tijdje valt het hen echter op dat ze minder struikelen, dat hun coördinatie verbetert en dat hun gewrichten steeds minder pijnlijk en stram worden. Dat doet plezier. Maar nog het meest plezier doet het me om na de les te horen dat ze weer diep genoten hebben van het Tai Chi-uurtje en zich helemaal ontspannen voelen. (Meer over de helende werking van Tai Chi bij gewrichtsklachten lees je in dit artikel).

Ann: Hoe Tai Chi mensen tot tranen kan bewegen, iets wat ik zeker bij mezelf herken! Omdat je zo tot rust komt, of zo op je plek, of zo blij en ontroerd dat je weer een verbinding voelt met je lijf, met je energie. En dat je gewoon weet: hiervan word ik beter!

Els: Het is mooi om te zien dat onbekenden elkaar langzaam leren kennen en groeien tot een hechte groep die samen Tai Chi doet. Een Tai Chi les verbindt, ongeacht leeftijd, achtergrond en mogelijkheden. Uiteindelijk zie je dat mensen ervan genieten. Ze komen dan vertellen hoe ontspannend het voor hen werkt, al is het maar dat ene uurtje.

Wat betekent Tai Chi voor jou in het leven van alledag?

Ingrid: Tai Chi betekent voor mij onthaasten. Het is dagelijks even de tijd nemen om alles los te laten en helemaal bij mezelf te komen, even mijn gedachten on hold te zetten en alleen maar te focussen op wat er gebeurt. Ik hou ervan om mezelf op die manier een paar keer per week op te laden in het park. Eerst een goede wandeling en dan op een rustig plekje mijn tai chi oefeningen doen…

Ann: Tai Chi is er altijd. Achter de computer, staand achter de winkelkar, als ik een deur open, maar niet in de zetel ;-). Het toepassen van de principes, ontspannen, schouders los, ellebogen laag, knieën los, niets afknellen, kruin naar de hemel, … Los van de fysieke beweging zit Tai Chi ook in mijn hoofd en in mijn hart. Ik denk er graag over na en het maakt me altijd blij. Ik doe ook geregeld een oefening in gedachten. Dat kan op elk moment van de dag zijn.

Els: Tai chi is een dagelijks ritueel geworden. Ik doe het meestal ’s avonds als de nacht valt, als alles stil is, meestal met muziek (het laatste jaar muziek van Yiruma). Het doet het stof van de drukte van de dag neerdalen, een rustpunt voor het slapengaan – alsof alles in evenwicht komt. Er komt dan een soort rust – het bewust voelen van mijn lichaam – door mij heen, alsof er een soort eenheid ontstaat in mezelf. Alle energie zit dan goed. Alles voelt goed, ontspannen, heeft de juiste temperatuur. De huid is zacht. Bewegingen zijn licht. Alles lijkt te ademen, van in mijn botten tot in mijn huid. Alles wordt licht en moeiteloos, alsof alles in mijn lichaam communiceert en vrede sluit.

Wat is jouw favoriete beweging en waarom?

Ann: Dat zijn er meerdere en om verschillende redenen, maar doe dan toch Duw de gouden aap. De beweging is voor mij dynamisch, eenvoudig maar ook complex, en ze laat ook zien dat je met gemak en in balans kan reageren op wijzigende omstandigheden. Ik vind deze beweging ook bijzonder mooi en krachtig wanneer we in groep in de cirkel oefenen.

Els: Wat ik vroeger het moeilijkste vond vind ik nu het prettigste. Dat zijn de overgangen van de ene naar de andere beweging. Ze zijn zoals een aankomende golf terwijl aan je voeten het water al in de andere richting trekt. Het is het helemaal ondergaan en volgen van de wet van de traagheid. Het is het beleven van de samenhang tussen de bewegingen omdat deze ervoor zorgen dat de flow niet onderbroken wordt.

Ingrid: De Wolkenhanden vind ik de meest rustgevende en tegelijkertijd ook de meest dynamische beweging. Blik op oneindig en genieten van het opzij sluipen terwijl je armen en handen heel licht als wolkjes bewegen…. misschien niet de makkelijkste beweging om aan te leren maar eentje waar je zoveel kan blijven uithalen. Niet alleen in de Tai Chi les maar ook op het strand aan de waterlijn de Wolkenhanden doen is gewoon het ultieme genieten…

Noteer gerust je eigen Tai Chi-mijmeringen hieronder. Zo leren we van elkaar!

Showing 9 comments
 • cine
  Beantwoorden

  Tijdens de hele vorm , 10 keer met een grote stapvoorwaarts “borstel over de knie”, om dan met alle zachtheid Iets te destabiliseren en zelf in een volmaakt evenwicht te staan! Wouw ,zo voel ik dat, al weet ik dat mijn lichaam dit nog niet ten volle kan uitdrukken .

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Voor mij geeft het alleen maar voordelen….heb een beter evenwicht, een betere houding, mentaal brengt het mij rust en een positief gevoel!
  Iedere week kijk ik er naar uit, iedere les is er iets nieuw te leren en te voelen…super!
  Na jaren oefenen blijft het boeien en wordt het steeds leuker!! Zoals uw lieve lesgevers het zo fijn verwoorden.

 • Johan Digneffe
  Beantwoorden

  Het was een hele stap om me in te schrijven in de beginnerscursus. Groepsgebeuren, kan ik het fysiek wel aan? Twijfels alom. Nu, na ik denk, 6 of 7 lessen, gaat er geen dag voorbij zonder tai chi. Als chronisch pijnpatiënt geven mij de enkele bewegingen die ik tot hiertoe geleerd hebt, zoveel voldoening, zowel fysisch maar ook psychisch! Het is zelfs zo dat ik als lesgeefster Ann de oefeningen in gedachten soms doe, een groot deel van mijn pijn wordt dan even verlicht! Het meest opvallende is, dat mijn kinderen en vrouw na deze reeks lessen al zeggen dat ik veel losser beweeg (ondanks de steeds aanwezige pijn) Ik ben dan ook levende reclame geworden voor tai chi en raad het mijn medelotgenoten in de pijnkliniek allemaal aan! Bedankt Kris!
  Johan

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel voor je inspirerende woorden, Johan! Ik hoop dat het ook anderen kan aanzetten om deze heerlijke bewegingskunst te gaan beoefenen… Hartelijke groeten, Kris

 • Mia
  Beantwoorden

  Fijn dat je drie lesgevers hebt gevonden die de ware zin van taichi doorhebben en kunnen doorgeven .

 • Jeanne
  Beantwoorden

  Zalig om te lezen, zo’n positieve lesgevers ! Mijn favoriete oefening : Breng de hemel naar beneden, kan altijd eventjes tussendoor en brengt rust in je hoofd. Jeanne (groep Kapellen)

Leave a Comment