Witte selder, brandnetels op de blote huid, koolbladeren, olijfolie of groenlipmossel: er bestaan talloze huismiddeltjes tegen reuma, artrose en andere gewrichtsklachten. Zonder een uitspraak te doen over het nut van deze middeltjes zijn alle experts het er over eens dat bewegen een erg belangrijk onderdeel is in de behandeling van gewrichtsklachten. Waarom dan Tai Chi en niet bv. lijndansen of joggen?

1. Tai Chi haalt je uit een vicieuze cirkel.

Veel mensen die ik de afgelopen jaren ontmoette tijdens de Tai Chi-lessen zitten in een vicieuze cirkel. Bewegen doet pijn, dus bewegen ze steeds minder. Door minder te bewegen, gaan de gewrichten meer verstarren en verstijven. Dat maakt bewegen nog pijnlijker, dus gaan ze nog minder bewegen, enz.

Tai Chi haalt je uit deze cirkel. De zachte, vloeiende bewegingen en de traagheid ervan maken het mogelijk om te bewegen binnen je eigen grenzen, hoe beperkt die soms ook zijn. Je beweegt zonder pijn. Dat is voor veel mensen een soms erg mooie en ontroerende vaststelling: ze kunnen terug bewegen. Ze kunnen eindelijk terug sporten, wat lange tijd onmogelijk was gebleken.

2. Tai Chi versterkt je hart-long-functie.

Mensen die het ooit langer dan 50 minuten volhielden, weten het: Tai Chi is een volwaardige sport. Je gaat er niet uitbundig van zweten, maar het activeert wel je diepere structuurspieren. Dat kan best wel inspannend zijn en in veel gevallen voel je het aan je spieren de dag nadien. In mindere mate versterkt Tai Chi ook je hart en je longen en bouwt je conditie op.

3. Tai Chi versterkt de spieren.

Door de trage bewegingen en de diepe houdingen wordt spierweefsel opgebouwd. Sterkere spieren betekent een betere bescherming van je gewrichten en dus minder pijn. De gewrichten worden immers beter beschermd. Bovendien worden de diepe structuurspieren versterkt, wat je stabiliteit ten goede komt. Het is niet verwonderlijk dat Tai Chi vaak ingezet wordt als middel tot valpreventie bij senioren.

4. Tai Chi vergroot je lenigheid.

Je bent soms leniger dan je denkt. Door dagelijks op een zachte, pijnloze manier je spieren te rekken, steeds binnen de aangename grenzen van Tai Chi, herwin je een stuk van de lenigheid die je misschien al lange tijd kwijt was. Het is verbazend om zien hoeveel vorderingen iemand na slechts een paar maanden kan maken.

5. Tai Chi is goed voor je humeur.

Tai Chi wordt meestal in groep gedaan. Samen bewegen op hetzelfde ritme, in verbondenheid met jezelf, met de natuur en met de anderen: je zou van minder vrolijk worden ๐Ÿ™‚

Bovendien breng je je aandacht naar je lichaam. Dat maakt dat er een pak minder bewustzijn in je hoofd is, waardoor je gedachten tot rust komen. Je maakt je hoofd leeg..

Heb je zelf nog andere redenen om Tai Chi te doen? Of herken je jezelf hierin? Schrijf hieronder een reactie en deel het met anderen!

Showing 10 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Door geregeld te oefenen heb ik mijn kracht (bijna ) herwonnen ๐Ÿ‘ super๐Ÿ€

 • Chris ( kapellen)
  Beantwoorden

  Sinds ik elke morgen de opwarmingsoefeningen doe,( bij het begin van tai chi) en dan vooral de schudoefening heb ik veel minder last van de pijn in de onderrug door arthrose van de onderste wervels.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Chris, dat is verheugend om horen! Het (zacht) schudden kan inderdaad veel in beweging zetten en spanningen en blokkades losmaken. Veel plezier ermee! Kris

 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Na een jaar of 3 denk ik , lijk me tai-Chi meer en meer op een gevoel van een boom te zijn . Zo iets als alle moeite weg zijn en er gewoon bewegen op de wind mee . Als ik voor het eerste tai-Chi deed was er pijn , spanning en een gevoel van veel moeite te moeten doen om een beweging te doen .
  Ik geef me graag aan tai-Chi en krijg er zoveel meer .

 • Danielle Logiest
  Beantwoorden

  Leuke ervaring! Ik voel me goed in mijn vel. Ik heb ook veel energie!

 • Freddy
  Beantwoorden

  Ik ben pas begonnen over 5 weken in groep , ik voel rust en zelf zekerheid met de tijd en leren ontspannen en bewegen in alle houdingen niks moet geforceerd we zijn al in de zestig en de sfeer zit goed ook met onze meester .

  Mvg

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel dat je de tijd neemt om een reactie te schrijven, Freddy. Fijn dat je na zulke korte tijd al de weldadige werking kan ervaren!

 • Walter
  Beantwoorden

  De stellingen zijn juist en bovendien heb je niets anders nodig dan een klein beetje plaats, rust en stilte om je hobby uit te oefenen. Waar dan ook, wanneer dan ook, in groep of alleen, binnen of buiten en vooral buiten geeft die extra dimensie.

 • Iemand die graag tai chi doet
  Beantwoorden

  Tai chi geeft innerlijke rust, een diep sereen gevoel en maakt op die manier gelukkig.
  En iemand die gelukkig is, heeft ook meer ‘reserve’ om te verdiepen in zichzelf en meer geduld en begrip ( meer innerlijke ruimte eigenlijk ) voor zijn omgeving. ( mens, dier en natuur ) ๐Ÿ™‚

Leave a Comment