Tai Chi- en Qigong-studenten beoefenen hun kunsten niet voor niks graag aan zee. Er is immers een rechtstreeks verband tussen de zee en je gezondheid.

Al sinds de achttiende eeuw schrijven dokters een verblijf aan zee voor aan patiënten met allerlei klachten, van depressie tot tuberculose. De Tai Chi- en Qigong-studenten van Rust in Beweging doen elk jaar een dagje Tai Chi en Qigong op het strand, niet alleen omdat dat ontzettend plezant is, maar ook omdat de zee je lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil houdt.

Afgelopen zomer organiseerde Rust in Beweging voor het eerst een vierdaagse Tai Chi- en Qigong-retraite in Cadzandië, een centrum voor persoonlijke groei aan de Nederlandse kust. Deelnemers getuigden achteraf over het heilzame effect van oefenen op het strand. Niet alleen fysiek, maar het gaf hen ook rust en een gevoel van verbondenheid.

Recente wetenschappelijke studies bevestigen dit ruimschoots. Er is een rechtstreeks verband tussen de zee en je gezondheid. Niet alleen je fysiek, maar ook je mentaal welbevinden wordt erdoor verbeterd.

De zee en je lichaam

Tai Chi-beoefenaars en wandelaars weten dat sporten op het strand aanzienlijk meer inspanning vergt dat op een hardere ondergrond. Je glijdt immers bij elke stap een beetje weg in het zand, waardoor je lichaam continu zijn evenwicht moet herstellen. Dat zorgt voor een natuurlijke en intense training van de spieren in je voet, benen en heupen.

De zeelucht heeft ook een heilzame werking. Het grote aantal negatieve ionen in die lucht bevordert de concentratie van zuurstof in je bloed. Hierdoor gaan je organen beter functioneren en verbetert je celstofwisseling. Dat is de reden waarom veel mensen dieper slapen na een dagje aan het strand.

Bovendien bevat zeelucht hele kleine druppeltjes zeewater, verrijkt met zout, jodium, magnesium en spoorelementen. Die stofjes stimuleren immuunreacties in je huid en ademhalingsorganen, waardoor je vrijer en blijer kan ademen.

En dan is er natuurlijk het water zelf: onderzoek wijst uit dat de vitamines, mineralen en aminozuren in het zeewater antibacterieel werken en je weerstand verhogen. Lauw zeewater wordt gebruikt bij astma, reuma, bronchitis en ontstekingsklachten.

De zee en je geest

Wie komt er niet tot rust van het ritmische, bruisende geluid van de golven? Volgens wetenschappers werken die klanken in op je brein. Je hersenpatroon past zich aan aan het ritmische patroon van de golfslag. Het vertraagt. Van de snellere betagolven die we gebruiken voor snelle, intellectueel activiteiten gaan we over op tragere alfagolven. Dit brengt je vanzelf in een ontspannen, meditatieve toestand.

Ook de eindeloze horizon verruimt je geest. Probeer maar eens tijdens je volgende wandeling (op straat of in de natuur) wat vaker naar de horizon te kijken en wat minder naar de grond. Je zal merken dat er iets in je verandert. De weidsheid om je heen opent je geest op je eigen innerlijke ruimte.

Bovendien wordt dank zij de negatieve ionen in de zeelucht minder serotonine (stresshormoon) aangemaakt. Geen wonder dat sporten aan zee je ontspant, alerter maakt en oplaadt met energie!

De zee in je woonkamer

Als je zoals ik op meer dan een uur rijden van de kust woont, ziet het bovenstaande verhaal er natuurlijk iets minder rooskleurig uit. Of toch niet?

Tegenwoordig vind je op het internet zowat overal geluidsopnames van golven. Het ruisende geluid heeft een ontspannende werking op je brein, ook al luister je er niet steeds helemaal bewust naar.

Maar je kan de zee ook in je lichaam brengen, met deze eenvoudige qigong-oefening. Ze opent de long- en hartmeridianen en versterkt de wervelkolom, vooral de onderrug.

Lao Hai Guan Tian (Schep de zee op en kijk naar de hemel)

Zet je linkervoet naar voren en breng je handen naar je linkerknie. Verplaats je gewicht naar je voorste been en schep als het ware met beide handen het water uit de zee. Adem in. Terwijl je je gewicht naar achter brengt, draaien je handpalmen naar buiten. Beide handen maken een grote boog. Kijk naar de hemel en adem uit.
Herhaal driemaal met je linkerbeen naar voor en driemaal met je rechterbeen naar voor.

Ken je andere manieren om de zee in je huis te brengen, of je hebt andere ervaringen of bedenkingen, deel ze dan gerust hieronder met anderen.

Leave a Comment