Afvallen is een van ‘goede voornemens’ die ik het vaakst hoor rond nieuwjaar. Dat is zeker zo na het afgelopen corona-jaar 2020. Veel mensen klagen over overtollige ‘corona-kilo’s’. Bij afvallen denk je waarschijnlijk eerder aan een of ander spartaans dieet dan aan het aangename en rustgevende Tai Chi of Qigong. En dat is volledig onterecht.

Afvallen is synoniem geworden aan afzien, hard werken en je van alles ontzeggen. Uiteraard is het van je afschudden van ingewortelde gewoontes soms nodig en niet altijd even gemakkelijk. Maar wat als je er iets leuks voor in de plaats kreeg?
Zoals Tai Chi of Qigong?

Het is intussen algemeen bekend dat Tai Chi en Qigong ondersteunend zijn bij allerlei klachten zoals reuma, artrose, lage rugpijn, Parkinson, hoge bloeddruk, slapeloosheid, diabetes en ga zomaar door.
Wat weinig mensen echter beseffen is dat deze langzame sporten ook een goede en vooral aangename manier zijn om af te vallen.

Calorieën

Ook al wordt Tai Chi wel eens de ‘ideale sport voor luie mensen’ genoemd, toch merk je na een uurtje echt wel dat je sportief bezig geweest bent.
Een Chinese studie uit 2015 volgde een groep van 124 volwassenen die vijf keer per week 45 minuten Tai Chi beoefenden. Na 12 weken wogen ze gemiddeld een halve kilo minder dan een controlegroep, zonder dat ze hun leefgewoonten hadden aangepast.

Natuurlijk verbruik je minder calorieën met Tai Chi dan wanneer je gaat spinnen, hardlopen of zelfs wandelen. Toch is er een wezenlijk verschil; de continue, vloeiende Tai Chi-bewegingen zijn alleen mogelijk als je beweegt vanuit je kernspieren en diepe structuurspieren. Dat stimuleert het metabolisme en de doorstroming van bloed en Qi (levensenergie), zeker als je het combineert met een diepe, rustige ademhaling. Een goed metabolisme staat garant voor een optimale verbranding van calorieën. Een goede doorstroming helpt je bovendien om toxines te verwijderen en voedingsstoffen maximaal op te nemen.
Als je dan nog bedenkt dat je met Tai Chi je hele lichaam oefent waardoor alle spiergroepen zich gelijkmatig ontwikkelen, dan begrijp je dat deze oosterse sporten je weliswaar traag, maar wel gestaag en vooral op een evenwichtige manier laten afvallen.

150 minuten

Onlangs publiceerde de New York Times een merkwaardig onderzoek van de Universiteit van Kentucky. Het suggereert dat er een soort magische drempelwaarde bestaat van inspanning. Kom je daar voorbij, dan schudt je de kilo’s van je lijf.
Als je minder dan 150 minuten per week sport (en moest je er nog aan twijfelen, Tai Chi is wel degelijk een sport), dan gaan bepaalde hormonen het afvallen belemmeren. Je krijgt meer honger, dus eet je je moeizaam afgetrainde gewicht er gewoon weer bij. Kom je daarboven, dan ga je niet meer alle verbrande calorieën compenseren en val je dus af.
150 minuten per week, dat is iets meer dan 20 minuten per dag. Als je Tai Chi hebt ingebed in je dagelijkse routine, dan weet je dat dat niet alleen haalbaar is, maar ook erg vervullend. Zowel  op lichamelijk, geestelijk als op spiritueel vlak. Als je niks ingebed krijgt in je dagelijkse routine, probeer het dan eens met dit artikel.

Lichaamsbewustzijn

Ik ben ervan overtuigd dat alle sporten je lichaamsbewustzijn vergroten, maar Tai Chi en Qigong net nog ietsje meer. Dat komt omdat je je volledige aandacht naar binnen richt, naar je innerlijke wereld, naar de subtiele energetische bewegingen in je lichaam. Het verfijnen en aanscherpen van dat bewustzijn staat haaks op een ongezonde levensstijl. Door Tai Chi te doen wordt je lichaam gevoeliger. Daardoor verandert je levensstijl en dus ook je voedingsgewoontes. Niet onder dwang maar als een natuurlijk gevolg van de vernieuwde aandacht die je geeft aan je lichaam.

Stress

Emo-eten, binge eating of een eetbuistoornis kennen we wellicht allemaal. Het mooie van Tai Chi en Qigong is dat deze bewegingskunsten stress verminderen. En laat stress nu de voornaamste oorzaak zijn van emo-eten…
Meer over de relatie tussen Tai Chi en emotionele spanningen vind je in dit artikel.

Tai Chi en Qigong zijn dan misschien niet de snelste manier om af te vallen, ze bieden in elk geval genoeg meerwaarde om deel uit te maken van je plannen voor het nieuwe jaar!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment