‘Tai Chi is de ideale sport voor luie mensen’, wordt wel eens lacherig gezegd. De grap verwijst natuurlijk naar de traagheid van de bewegingen. Ze gaat volledig voorbij aan de intensiteit van deze sport en aan de diepgaande fysieke en energetische dynamiek die erdoor op gang komt. Toch blijkt dat slechts weinig Tai Chi-beoefenaars regelmatig oefenen. In dit artikel lees je waarom dagelijks oefenen een goed idee is en je krijgt tips om jezelf toch zo ver te brengen. Misschien kom je erachter dat je minder lui bent dan je dacht.

Elke dag Tai Chi

Volgens sommige Qigong-experts duurt het minstens 100 opeenvolgende dagen om een oefening echt meester te worden. Het duurt immers 100 dagen voor je lichaam dikke synapsencombinaties opbouwt. Dat zijn verbindingen tussen zenuwcellen. Het zijn ‘circuits’ die we vaak of continu gebruiken. Een soort informatie-snelwegen.

In zijn boek Diepzielduiken vergelijkt de Antilliaanse arts/homeopaat Roy Martina dit proces met ‘een rivier die in de loop van 100 jaar een diepe rivierbedding uitslijt, die dan de absolute voorkeursweg wordt voor het water.’

De Chinese Qigong-meester Chunyi Lin spreekt over dagelijks oefenen als het afstemmen van een radio op de juiste frequentie. Na een honderdtal dagen heb je die frequentie gevonden. Eens het zover is, duurt het vaak niet meer dan enkele seconden om ‘in te tunen’.

En toch: de meeste Qigong– en Tai Chi-studenten vinden honderd achtereenvolgende dagen oefenen niet vanzelfsprekend, hoe zoet de beloning ook is. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om vol te houden.

1. Wees mild voor jezelf

Het is heel normaal dat je moeilijk aan oefenen toekomt. Misschien ben je de laatste tijd weinig beweging gewoon? Of voel je nog nauwelijks effect van de oefeningen? Misschien voelen sommige bewegingen ongemakkelijk aan? Of is je leven momenteel zo druk dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt?
Het is goed om je bewust te worden van de hoge eisen die je jezelf stelt. Vaak is dat al voldoende om er iets aan te veranderen en wat milder voor jezelf te worden.

2. Zoek je motivatie

Zet jezelf de eerste paar dagen ‘in gang’. Denk daarbij aan wat je motiveert: een betere gezondheid, meer rust in je lichaam en geest, een betere beheersing van deze prachtige bewegingskunst… Je motivatie zal je helpen. Na een paar dagen gaat het al veel makkelijker en na nog een paar dagen wil je niet meer zonder.

3. Zoek je krachtplek

Steeds op dezelfde plek oefenen is een heel krachtige techniek om je motivatie nog te versterken. Na een tijdje gaat de plek zichzelf ‘opladen’ en jou uitnodigen om te oefenen. Je stemt je radio automatisch af op de juiste frequentie als je op de plek komt. Samen met anderen oefenen kan dit effect nog vergroten.

4. Zoek je moment

Als je kan, oefen dan steeds op hetzelfde moment van de dag, zodat je oefening deel gaat uitmaken van je dagelijkse routine. Je creëert op die manier een gezonde gewoonte voor jezelf. Traditioneel wordt ’s ochtends geoefend, zodat je het effect de hele dag kan meedragen, maar ’s middags of ’s avonds oefenen is helemaal oké.

5. Oefen niet te veel

Een goede graadmeter is dat je niet meer oefent dan dat je aan een stevig tempo zou kunnen wandelen. Luister naar je lichaam. Als je moe wordt, pijn hebt of je concentratie verliest, stop er dan mee.
Soms is het goed om ook eens een tijdje niet te oefenen. Het is fijn om jezelf dat te gunnen, ook al zal je er achteraf natuurlijk weer moeten ‘inkomen’.

Deel hieronder wat jou motiveert om regelmatig te oefenen. Je helpt er misschien anderen mee.

Showing 28 comments
 • Gee Cammaert
  Beantwoorden

  Dag Kris,

  Het artikel van de luie Tai-Chi beoefenaar doet me een vraag doorsturen die ik al lang heb. In de lessen zeg je vaak: doe dat 1 keer per dag, 3 maanden lang. Maar bedoel je dan de 8 brocaden, of de helende geluiden, of een hele les? Of gelijk wat? Als het maar met bv qigong te maken heeft 😉

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Gee, ja inderdaad, een keer per dag en dat drie maanden (of honderd dagen) lang. Je kan de Acht Brokaten doen, of eender welke andere Qigong- of Tai Chi-vorm. Alles afhankelijk van hoeveel tijd je erin wil steken. Eén enkele beweging kan ook, als je maar regelmatig en vaak herhaalt. Dat blijkt voor bijna iedereen heel heilzaam te werken. hartelijke groeten, Kris

 • Cine Capron
  Beantwoorden

  We zijn nu 17 december 2021 . Deuren sluiten voor 3 weken… corona .Ik ga elke vrijdag om 10.30 naar het park van Kapellen, alleen of met andere Tai Chi beoefenaars, wat leuker is hé. Wie weet is dat een goede tip ?
  Prettige en gezonde feestdagen Kris en iedereen!

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Lekker lui oefenen in het park, ook bij winterse temperaturen… Heerlijk! Veel plezier daar, Cine (en iedereen)! En prettige feestdagen!

 • Dequidt nadine
  Beantwoorden

  Dit interesseerde mij wel ik wil rust vinden na jaren lange stress liefs nadine

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Nadine, Dankjewel voor je reactie. Misschien kan iets zoals Tai Chi je wel helpen om je draagkracht te vergroten, zodat de stress beter hanteerbaar wordt… het ga je goed! Kris

 • bernadette
  Beantwoorden

  ik wil ooit wel is samen tai chi beoefenen met jou hoor 😉 xxx

 • Jenny
  Beantwoorden

  Is ’t de bedoeling om iedere dag dezelfde oefeningen te doen voor 100 dagen? En daarna? En hoe lang iedere dag?

  Fijne uitleg trouwens verder, waarvoor dank.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Jenny. Als je elke dag gedurende 100 dagen dezelfde oefening doet, ga je je die oefening helemaal eigen maken. Je kan er dan dieper in doordringen, waardoor het effect vergroot. Het doet er niet toe welke oefening dat is. Doet er ook niet toe hoe lang ze duurt. En daarna? Daarna herhaal je dezelfde oefening of je doet een andere set honderd dagen lang. Geniet van dit heerlijke avontuur! Veel goede moed! Kris

 • Yvonne
  Beantwoorden

  Dank u wel Kris! Voor de fijne en leerrijke informatie dat is een echte surplus!!!Binnenkort beginnen de nieuwe lessen👍Ik zie er naar uit😁heb wel geregeld geoefend.
  Veel vriendelijke grtjes en tot dan.
  Yvonne

 • Lieve
  Beantwoorden

  Ik heb vandaag met het uurtje qigong voor het eerst veel energie gevoeld na dagen van vermoeidheid ! Dank je wel , Kris voor de energie ! En die teksten met achtergrondinformatie vind ik heel boeiend en verrijkend ! Ik sla ze altijd op om ze terug te kunnen herlezen !

 • Rita
  Beantwoorden

  Beste Kris,

  Dit vind ik echt supertof!De oefeningen worden tijdens de lessen mooi aangebracht en dan nog deze begeleiding er bovenop met een mooie website…wat een service!
  Zo worden wij als studenten echt gemotiveerd en leren we ook de achtergrond van Tai Chi kennen.
  Voor mij de moeite om een uurtje met de auto te rijden:)
  Groetjes,

  Rita

 • Mia Van Rooy
  Beantwoorden

  Je tekst is bijzonder inspirerend ! Maar….als je nu eenmaal een luie Mie bent, heb je elke dag een extra kick nodig om te oefenen. Suggesties zijn welkom.

  • Gretl
   Beantwoorden

   Beste Mia,
   Je zou ook elke morgen kunnen beginnen al liggend in je bed. (dit is geen grap) Doe de oefening(en)met je geest. Voel jezelf erin.Bedank je lichaam, je organen één voor één. Voel je blij dat je dit kan. Je tuned dan alvast energetisch in. Ben benieuwd of je dit ziet zitten?

 • evy meuris
  Beantwoorden

  doe nog elke dag enkele oefeningen !!! Groetjes Kris

 • Chris
  Beantwoorden

  Dank voor deze inspirerende tekst.
  Tijdens een weekje Bretagne elke dag ‘ s morgens en in de namiddag geoefend op een leeg strand .

 • Leslie Janssens
  Beantwoorden

  Hi Kris,

  ik doe mijn best om het alle dagen te doen maar als de vorm langer gaat worden zal dat niet zo gemakkelijk meer zijn hé.
  Goeie foto trouwens van mij bovenaan het mailtje !!!

  GRTZ Leslie

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Leslie, hoe langer de Tai Chi-vorm wordt, hoe meer plezier je er aan beleeft he. Zeer als je het doet op jouw (zie foto) tempo 🙂

   • Karin Vansweevelt
    Beantwoorden

    Hey Kris, bedankt voor deze tekst. Ook ik vind mezelf een luie sporter🙃.
    Mijn probleem is dat ik soms 2 of 3 weken heel intensief oefen, soms tot 3x per dag en dan ineens “stilval”…. en dagen niks meer doe. Deze dagen gaan wel gepaard met veel werken…
    Ik heb intussen wel de basis van de moedervorm onder de knie gekregen. Hier heb ik heel veel plezier aan beleefd. Ik kijk uit om opnieuw samen te oefenen. Groetjes karin

    • Kris Van Cappellen
     Beantwoorden

     Dag Karin, bedankt om even de tijd te nemen om te reageren! Ja, samen oefenen kan heel stimulerend zijn, he… Hopelijk tot snel! Beste groeten, Kris.

 • Patricia
  Beantwoorden

  Vind ik heel leuk zo nog wat informatie buiten de lessen ik ben pas begonnen en geniet er nu al van en oefen alle dagen

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Patricia
   Dankje voor je reactie.
   Goed dat je elke dag oefent, maar nog beter dat je er nu al van geniet!
   Dat is leuk om horen.

 • Hélène Van Everbroeck
  Beantwoorden

  Zeer motiverende tekst.Niet enkel de wekelijkse les volgen maar dan nog een inspirerende
  tekst in je mailbox vinden, dank je wel!

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Hélène
   Dankjewel voor je reactie. Hopelijk is les + tekst een vruchtbare cocktail voor je!
   van harte
   Kris

 • Derksen Mariët
  Beantwoorden

  Dit zijn hele fijne tips allemaal.

Leave a Comment