Er hangt een zweem van mysterie rond de omgekeerde ademhaling. Ze zou heel heilzaam zijn, maar ook ontzettend moeilijk, voorbehouden voor ingewijden die er jarenlang op oefenen. Toch kent iedereen de omgekeerde ademhaling. Je gebruikt ze zelfs bijna dagelijks.

Breng tijdens het lezen van deze zinnen je aandacht eens naar binnen, naar je lichaam, naar je ademhaling.
Voel waar in je lichaam je op dit moment je ademhaling gewaar kan worden. Misschien is dat ik de neus, misschien in de mond, de keel, de longen, de borst. Misschien adem je eerder in je middenrif of in je buik. Of overal een beetje…

Adem zonder iets te willen veranderen, zonder iets te willen bereiken.
Je lichaam heeft een wijsheid die miljoenen jaren oud is. Het weet heel goed welke ademhaling jij op dit moment nodig hebt. Het is goed zoals het is.

Leg dan één hand op je buik.
Wellicht voel je dat je buik zachtjes uitzet wanneer je inademt en terug kleiner wordt wanneer je uitademt. (Als je iets helemaal anders voelt, is dat trouwens ook helemaal oké.) Misschien is het bewegen van je buik heel duidelijk, misschien heel subtiel.
Wat je nu ervaart is de natuurlijke of Boeddhistische ademhaling, waarbij je buik uitzet bij de inademing en weer inkrimpt bij de uitademing.

Omgekeerde ademhaling

De Taoïstische of omgekeerde ademhaling is, hoe kan het anders, het omgekeerde.
Wanneer je inademt, span je je bekkenbodemspieren zachtjes aan. ook je navel trekt lichtjes naar binnen. Bij de uitademing wordt je buik voller en dikker, als een ballon die opgeblazen wordt en in alle richtingen uitzet.

Ik durf wedden dat je dit nu aan het proberen bent…

De kans is groot dat het wat lastig aanvoelt, onnatuurlijk zelfs. Misschien geeft het je zelfs wat ongemak of stress. Dat is heel normaal. Een van de meest voorkomende fouten is dat je middenrif omhoog komt bij de inademing. Dat is niet de bedoeling.

Zoals je waarschijnlijk voelt is het niet eenvoudig, zeker als het je eerste keer is.
Nochtans ken je de omgekeerde ademhaling heel goed. Wanneer je diep lacht vanuit je buik, wanneer je een zwaar voorwerp duwt of wanneer je geeuwt beoefen je spontaan de omgekeerde ademhaling.

Een heel fijne manier om deze techniek in te oefenen is deze eenvoudige beweging van de Chinees-Amerikaanse qigongleraar Chunyi Lin. Vooral de visualisatie kan je helpen om de ademhaling onder de knie te krijgen.

Diepe kracht

De omgekeerde ademhaling wordt wel eens Shen Que ademhaling genoemd. Shen Que of ‘de Poort van de Geest’ is de naam van het acupunctuurpunt in de navel. De Chinese klassieker De Gouden Spiegel van de Oude Geneeskunde zegt dat het punt de ‘honderd ziekten’ kan genezen. Het versterkt de orgaanfunctie en reguleert het zenuwstelsel, het hormonaal systeem en het immuunsysteem.

Interne krijgskunsten zoals Tai Chi gebruiken de omgekeerde ademhaling om meer kracht te genereren, om levensenergie (Qi) in het lichaam te laten circuleren, om meer zuurstofrijk bloed door het lichaam te laten stromen en om de Qi te doen zinken, waardoor je evenwicht en stabiliteit bevorderd wordt.

Wees voorzichtig

Ook al ben je, vaak zonder het te beseffen, vertrouwd met de omgekeerde ademhaling, toch is het wijs om dit voorzichtig te oefenen. Zorg eerst dat je de gewone buikademhaling onder de knie hebt. Dan kan je de omgekeerde ademhaling uitproberen.
Als oefenen je spanningen geeft in je nek, borst of middenrif, stop er dan onmiddellijk mee en probeer het later nog eens. Bouw dit langzaam op.

Na een tijdje zal je de smaak te pakken hebben.
Dan wordt de omgekeerde ademhaling een betrouwbare metgezel op je pad naar meer gezondheid en welbevinden en een dankbare steun in Tai Chi, Qigong of welke bewegingskunst je ook beoefent.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment