Een Britse priester weigerde ooit een Tai Chi-groep in zijn parochie omdat Tai Chi een religie zou zijn die in conflict is met de diepere waarden van het Christendom.
Heeft de man gelijk?
Is Tai Chi een religie?

In 2010 besliste een priester in de buurt van Sheffield (UK) om een Tai Chi groep de toegang tot de kerkgebouwen te weigeren. Pater David Rhodes motiveerde zijn beslissing als volgt: ‘Tai Chi is een aspect van het Chinese taoïsme. Wij staan voor een volledige spiritualiteit met Jezus als centrum. Naar ons gevoel zijn die twee met elkaar in conflict.’

Religie

Deze reactie is verbazend, zeker in een tijd waarin mensen meer en meer op zoek zijn naar rust, ontspanning en beweging. Helemaal verbluffend wordt het wanneer je wat rondsurft op het internet.

Kerken raden af om Tai Chi te doen omdat de taoïstische kosmologie niet te rijmen valt met een persoonlijke God.
Een bisschop zegt dat je je geloof kwijt kan raken door Tai Chi te doen.
‘Women of Grace’ zeggen dat het concept van een levensenergie die alles in het bestaan doordringt (Qi) een vorm van pantheïsme is.
Eén site biedt zelfs heel vriendelijk aan om je bij te staan en voor je te bidden als je door Tai Chi in contact bent gekomen met kwade geesten 🙂

Maar ook dichter bij huis is er argwaan. Een tijdje geleden gaf ik een initiatie Tai Chi in een middelbare school in Antwerpen. Ik vroeg de leerlingen of iemand wist wat Tai Chi betekende. Als antwoord toonde ik het yin-yang symbool, in het Chinees taiji tu, de tekening van de Tai Chi. Waarop een jongen verontwaardigd rechtstond en met enigszins beschuldigende stem vroeg: ‘Meneer, dat is hier toch geen religie, he!’

Krijgskunst

Om alle misverstanden ineens uit de weg te ruimen: Tai Chi heeft niks te maken met religie.

Vroeger was Tai Chi een krijgskunst pur sang. Een heel effectieve trouwens. Niet voor niets wordt ze de ‘ultieme krijgskunst’ genoemd. Bovendien bleek al snel dat de effecten op de gezondheid opvallend goed waren. Dat komt omdat de stichters goed vertrouwd waren met de traditionele Chinese geneeskunde. Ze ontwikkelden een reeks bewegingen die de stroom van qi (levensenergie) door het lichaam bevorderde. Daardoor stond je niet alleen meer ontspannen en stevig voor je tegenstander, maar kon je je ook verdedigen tegen interne vijanden (bacterieën en virussen, maar ook hitte, kou, vocht,…).

Cultuur

Natuurlijk is deze krijgskunst geworteld in de Chinese cultuur. Er zijn links met de het Boek der Veranderingen (Yi Ching), het taoïsme, het boeddhisme, het confucianisme, de traditionele Chinese geneeskunde, het oude Chinese sjamanisme, de filosofie enz… Tai Chi is voor vele mensen een toegangspoort tot een boeiende en uitgestrekte wereld van nieuwe inzichten. Het is een verruiming van ons vaak zo kleine wereldje.

Meditatie

Tai Chi en Qigong brengen je lichaam en geest tot rust. Wat dat betreft zijn ze een mooie voorbereiding op meditatie. Je voert spanningen en blokkades af, die je anders zouden hinderen tijdens je meditatie. De energiebanen in je lichaam openen zich. Je ademhaling wordt dieper en rustiger.

Bovendien zijn deze oude bewegingskunsten een meditatie op zich. Niet voor niets wordt Tai Chi Meditatie in Beweging genoemd. De trage, vloeiende beweging is een anker voor je aandacht, een beetje zoals de ademhaling bij bepaalde zitmeditaties.

Het helpt je om met een groter gemak in de diepte te gaan.

Spiritualiteit

Tai Chi maakt je gelukkiger, evenwichtiger, meer verbonden met je eigen kracht en creativiteit. Door regelmatig te oefenen ga je anders in de wereld staan. Wellicht benoemen veel mensen dit als ‘spiritueel’. Als je wil weten hoe Tai Chi je gelukkiger maakt, lees dan zeker ook dit artikel.

En toch, voor de puristen onder ons: het woord religie is volgens sommige taalwetenschappers afkomstig van het Latijnse religare, dat opnieuw verbinden betekent. Tai Chi gaat om verbondenheid, tussen lichaam en geest, met de mensen om je heen en met de natuur. (Hier lees je trouwens hoe Tai Chi je helpt om een mens uit één stuk te worden.) Verbondenheid is natuurlijk een helende ervaring. En heel maken, of helen is dan weer etymologisch verwant aan heilig

Hoe dan ook, Tai Chi brengt je dichter bij jezelf, bij je innerlijke kracht: je talenten, je kwaliteiten, je mogelijkheden, je diepe verbondenheden.

En als dat indruist tegen je religie, dan is het wellicht niet zo wijs om Tai Chi te gaan doen…

Is Tai Chi voor jou een religie? Een onderdeel van jouw spirituele beleving? Verlicht ons! 🙂

Showing 2 comments
  • Logiest Danielle
    Beantwoorden

    Religie, is dat ook niet openstaan voor al hetgeen wat rondom ons gebeurt?
    Vooral de verbondenheid met de natuur. Het kunnen verwonderen in al het moois wat de natuur ons biedt!

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Danielle. Dankjewel voor je mooie aanvulling! Ik voel daarbij dat het regelmatig beoefenen van Tai Chi en Qigong mijn capaciteit om me te verbinden en te verwonderen aanscherpt… Nog een prettige dag! Kris

Leave a Comment