Tai Chi en Qigong zijn heerlijke bewegingskunsten. Ze zijn relatief makkelijk, je kan ze overal en altijd doen en ze hebben een groot effect op je gezondheid en welbevinden.
Het enige probleem is dat je Tai Chi en Qigong niet zo maar voorgeschoteld krijgt. Je haalt het niet uit het rek in de supermarkt. Je moet het zelf doen. Het werkt fantastisch, maar je moet er zelf aan werken. En daar wringt het vaak. Hoe behoud je je motivatie?

Het is altijd komisch om na een vakantie, lockdown of lange afwezigheid aan studenten te vragen of ze wat geoefend hebben. De reacties zijn erg uiteenlopend, van een volmondig ‘ja’, tot een wat schuldig ‘nee’. De rode draad is dat d meeste mensen graag vaker hadden geoefend dan ze in werkelijkheid deden. Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om de motivatie te vinden om elke dag wat met je geliefde sport bezig te zijn.

Plezier

Tai Chi en Qigong nodigen je uit om te oefenen met je volle aandacht, je volle bewustzijn. Dat maakt het in eerste instantie niet noodzakelijk een euforische ervaring; je komt immers oog in oog met alles wat er is, en dat zijn niet alleen maar leuke dingen. Je gaat staan in de volle realiteit. Dat is niet altijd comfortabel, maar geeft je wel een grote voldoening en een diep geluksgevoel. En als authentiek, diep geluk je niet motiveert, wat dan wel?

Verandering

De Amerikaanse mysticus Ram Dass zegt in de mooie Netflix-documentaire ‘Going Home‘: “Beschouw veranderingen als je vrienden. Er vinden steeds veranderingen plaats, in je lichaam, in je kracht, je geheugen. Ook de dood is een verandering, gewoon een van de vele.”
Wanneer je steeds dezelfde Tai Chi- of Qigongvorm doet, zal het toch elke keer weer anders zijn. Je zal ook groeien in hoe je je vorm doet. Je zal veranderen. Kijk eens achterom en herinner je van waar je komt, hoe moeilijk het was vroeger en hoe makkelijk het misschien nu gaat. Dat geeft een boost aan je motivatie.

Inspiratie

We leven in een tijd waar iedereen gratis gebruik kan maken van bibliotheken vol informatie. Ze zijn vaak maar een paar klikken verwijderd. Lees eens een goed boek over Qigong, bekijk een filmpje, praat erover met andere mensen. En vergeet uiteraard deze blog niet te lezen πŸ™‚
Een goed boek of een goed gesprek kan soms een diepe snaar raken in je, een snaar die nieuwe motivatie in je doet opwellen.

Natuur

Sommige mensen nemen een hond om meer buiten te komen. De dagelijkse gedwongen wandelingen zijn de ultieme motivatie om wat meer in de natuur te komen. Dat is misschien niet altijd even leuk, maar wel heel zinvol en deugddoend.
Als je je de moeite van een huisdier wil besparen, kan je een plek in de natuur nemen als vaste oefenplek voor je Tai Chi of Qigong. Dat is misschien minder dwingend, maar na enkele keren voel je de deugd ervan en kan je wellicht niet meer zonder.

Motivatie

Stel jezelf eens in alle eerlijkheid de vraag waarom je Tai Chi of Qigong doet. Of gelijk welke andere bewegingskunst. Wat drijft je echt? Wat wil je bereiken? Als het antwoord ‘gezondheid’ is, wat is dan voor jou gezondheid? Hoe ziet dat eruit? En als het antwoord ‘rust’ is, hoe ziet die rust er dan uit? De antwoorden op deze vragen kunnen je brengen bij je diepste motivatie. Eens je die aanboort, ligt de energie voor het grijpen om dagelijks te oefenen.

En als na het lezen van deze tips regelmatig oefenen toch nog als onmogelijk aanvoelt voor jou, lees dan zeker ook deze 5 tips voor de luie TC beoefenaar.

En voel je vrij om je bevindingen hieronder te delen met anderen. Dat helpt hen ongetwijfeld om hun motivatie te verdiepen!

Showing 8 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Goedenavond Kris,
  Graag wil ik u bedanken voor de online-lessen in deze Corona-tijd. Die geven mij een extra stimulans om TAICHI meer te oefenen, QIGONG heb ik beter leren kennen, zo oefen ik TAICHI afwisselend met QIGONG super!!!
  Als ik de omgekeerde ademhaling oefen, geeft het mij steun in mijn onderrug…dus positief om het te blijven doen!!
  Ik zou TAICHI heel moeilijk kunnen missen. Blij dat ik u heb leren kennen.
  Dank u.
  Yvonne

 • Chris Blommaert
  Beantwoorden

  Beste Kris,
  Spijtig genoeg zitten jullie een beetje te ver om naar jou lessen te komen. Ik lees echter steeds heel aandachtig je site.
  Super en tevens ook super bedankt.
  Ik vind er ook enorm veel antwoorden op mijn gedrag en dat van mijn medecursisten. Vaak geef ik dan ook jou wijze woorden door nu wij ‘in ons kot’ moeten blijven.
  Ik volg Tai Chi bij Sandrine Weckx waarvan haar stijl volledig strookt met jou opvattingen die ze uiteraard put uit haar eigen vele ervaringen.

 • Chris
  Beantwoorden

  Hey

  Dit stukje rond motivatie is voor mij wel helpend πŸ™‚
  ik wil ook via deze weg mijn dankbaarheid uiten…
  …omdat ik via “Rust in Beweging” de kans krijg om op een fijne manier tai chi te beoefenen

 • Gerrie
  Beantwoorden

  Hallo Kris,
  Ik heb pas jou site ontdekt en heb er heel veel aan.
  Je legt het heel goed en begrijpelijk uit.

  Probeer iedere dag oefeningen te doen maar soms wel veel pijn in mijn lijf.
  Dank je wel

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Gerrie, dankjewel dat je even de tijd neemt om te reageren. Hopelijk werpen je dagelijkse oefeningen wat vruchten af zodat je steeds minder pijn ervaart! Het ga je goed! Kris

Leave a Comment