Wandelen is een van de meest evidente en alledaagse bewegingsvormen. Iedereen doet het wel eens. Gelukkig maar, in een tijd dat veel mensen te weinig bewegen. Om nog meer voordeel te putten uit wandelen, kan je het combineren met meditatie of Qigong. Wie weet past het zo wel naadloos in je drukke dagschema…?

Mijn grootvader beweerde dat hij zijn hoge leeftijd te danken had aan het feit dat hij als kind vier keer per dag 2,5 kilometer van en naar school wandelde. Toen hij al ver in de negentig was deed hij overigens nog regelmatig een wandelingetje.

Dat wandelen gezond is, weten we allemaal. Het sterkt de spieren, is goed voor het hart, houdt het gewicht onder controle, versterkt de botten en het is bovendien erg ontspannend voor je geest.

Wandelen en meditatie

Mindful wandelen is een mooie combinatie van wandelen en meditatie. Het is heel eenvoudig: je wandelt traag en aandachtig, met open ogen. Je bent aanwezig met alles wat er op dit moment is, buiten je en zeker ook binnen in je.
De Vietnamese meditatieleraar en vredesactivist Thich Nhat Hanh geeft in deze korte video een mooi beeld van het verdiepende effect van mindful wandelen. ‘ Met elke voetstap die je zet druk je vrede, sereniteit en vreugde af op de aarde’.

Wandelen en Qigong

Voor Chun Yilin, de bezieler van Spring Forest Qigong, zijn wandelen en Qigong één geheel: ‘Leg je tong tegen je gehemelte. Laat je armen op een natuurlijke manier heen en weer wiegen. Je ellebogen zijn licht gebogen zodat je armen een beetje lijken op een yin-yang symbool. Beeld je in dat je op een prachtige plek in de natuur loopt. De zon schijnt op je gezicht. Bij elke inademing laat je toe dat universele energie door je hele lichaam stroomt, tot diep achter je navel. Wanneer je uitademt stroomt alle ziekte en vermoeidheid naar buiten, zoals rook die verdampt en verdwijnt naar het einde van het universum.’

Een variante op deze manier van wandelen, trouwens een vast onderdeel van het jaarlijkse zomer-Qigongweekend aan zee, is deze techniek: bij elke inademing breng je zuivere (zee-)lucht naar bepaalde organen, bij de uitademing laat je die helende energie doordringen tot diep in elke cel. Het heeft een voedend, verkwikkend en regenererend effect op je organen, zolang je het tenminste niet doet in een vervuilde, stedelijke omgeving.

Wandelen en kanker

Toen de vijftigjarige mevrouw Guo Lin in de jaren zestig gediagnosticeerd werd met baarmoeder- en blaaskanker, nam ze zich voor om haar ervaring met Qigong ten volle in te zetten om zichzelf en ook anderen te genezen. Ze ontwikkelde een speciale soort Qigong als herstelprogramma voor kankerpatiënten naast hun reguliere behandeling.
Guo Lin Qi Gong bestaat grotendeels uit wandelen. De technieken zien er misschien wat komisch uit, maar ze zijn eenvoudig en hebben diepgaande, aangepaste ademhalingstechnieken.
Het programma is erg intensief. In Chinese centra oefent men wel 3,5 tot 4 uur per dag, zeven dagen per week…

Wandelen met aandacht

Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Gewoon wandelen met aandacht, aanwezig zijn in je lichaam, dat is al heel wat.
Ook dan gaat je Qi beter stromen, gaan je batterijen weer opladen en kom je steeds meer tot jezelf.

Veel wandelplezier! En deel gerust je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 9 comments
 • Kristel
  Beantwoorden

  Ik heb het filmpje bekeken. De ademhaling lijkt mij vrij vlug te zijn. Is dat zo? Rechter been naar voor en inademing. Bij het linkerbeen uitademen. Dan is het een snelle oppervlakkige ademhaling toch? Een lichte inademing en een pufje om uit te ademen?

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Kristel, ik ben zeker geen specialist in Guo Lin Qigong, maar voor zover ik weet is de ademhaling een snelle, maar wel degelijk een diepe buikademhaling. Als je er meer over wil weten kan je altijd terecht bij de collega’s van ‘Altijd Jong‘ in Zeeuws-Vlaanderen. Succes ermee!

 • Hilde Van Bulck
  Beantwoorden

  Organiseer je dit soms in groep?

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Hilde, ja hoor, elk jaar tijdens de Qigongweekends in Cadzand staat een Qigong-wandeling op het programma. Hier vind je meer info over die weekends. Beste groeten, Kris

 • Francine Capron
  Beantwoorden

  Regelmatig in Chevetogne, het labyrint in gebed ” onze vader ” alleen of begeleid door pére Maxime, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten, dat is voor mij een unicum.
  Pelgrims groetjes, Francine .

 • Goedele
  Beantwoorden

  Meditatief wandelen is echt heel eenvoudig, inderdaad gewoon aanwezig zijn bij de bewegingen van lichaam, bij je zintuigen, bij je ademhaling, bij de objecten van je geest en alles laten zijn zoals het is. Hier en daar een stop moment inlassen en enkele qi gong of andere bewegingen in aandacht maken is een meerwaarde. Ook momenten van ‘gebed’ en bezinning kan fijn zijn om bij jezelf te komen, maar ook bij de ander. En het behoeft geen woorden. In stilte zeggen we soms veel meer dan door het geraas van onze woorden. Dat is mijn ervaring.
  Al enkele jaren organiseer ik af en toe stilte wandelingen, zo maar in mijn vrije tijd en voor wie zin heeft. De stilte is dan essentieel om je te kunnen verbinden en aanwezig te kunnen zijn in het moment. Dank voor bovenstaande tekst Kris. Tot in Cadzandië 😉

 • Danielle Logiest
  Beantwoorden

  Wandelen en stappen, ik doe het al jaren. Dagelijks een zuurstofboost. Koud of warm of nat, ik ga ervoor. Ik kan het niet missen. Mentaal een hulp om veel dingen te relativeren. Iedere dag een energiebom,versterkt de eetlust en achteraf goede vertering. Het maakt mij blij. Goede nachtrust en vooral voldoening in al wat je doet!Een goede raad: begin er aan en breidt met beetjes uit. Op deze wijze heb ik de Himalaya getrotseerd. Het is zo simpel en geschikt voor elke leeftijd. Ik ben ervan overtuigd dat wandelen ook geneeskrachtig is. Het verwonderen in de natuur leer je erbij! Ondanks de inspanning geeft het rust en een stilte in je hoofd. Praktisch bekeken: het kost geen geld, je kan het overal beleven…
  Vooral doen..! Groetjes Danielle

Leave a Comment