De meeste mensen kennen het weldadige effect van een goede schoudermassage. Een van de redenen dat dit zo heerlijk aanvoelt is het aanraken van de koffiepunten. Deze interessante punten voelen vaak gespannen aan, maar openen ook de deur tot verlichting en genezing.

Dat de koffiepunten tot de verbeelding spreken, merk je al aan hun naam: ze zouden een pak gevoeliger zijn bij mensen die vaak koffie drinken…
In de Verenigde Staten worden ze soms ‘golf ball points’ genoemd, omdat ze bij zware overbelasting zo groot en hard kunnen worden als een golfbal.
In de Chinese acupunctuur heten ze Jian Jing, wat zoveel betekent als schouderbron. Ze zijn het 21e punt op de galblaasmeridiaan.

Waar

De koffiepunten zijn gemakkelijk te vinden: aan de achterkant van de bovenste trapezius, halverwege tussen de wervelkolom en de rand van de schouder, net iets naar de achterkant. (Zie afbeelding)
Als je er stevig op drukt en je voelt een zeurende pijn, dan zit je waarschijnlijk goed.

Vuilbak

De koffiepunten worden ook wel eens vuilbakpunten genoemd: punten waar gestagneerde energie zich kan opstapelen, maar waarlangs je die energie ook kan bevrijden.
En bevrijden is nodig. Gespannen koffiepunten beperken immers de soepele beweging van je hoofd, nek, schouders en armen. Het (laten) masseren van deze zone is dus zeker een goed idee bij occipitale hoofdpijn, nek- en schouderpijn.

Stress

De traditionele Chinese geneeskunde gaat er van uit dat de Galblaas verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de plannen die je maakt, m.a.w. de Galblaas mobiliseert de energie die nodig is om je beslissingen in daden om te zetten. Onze wereld van multitasken is dus erg belastend voor de Galblaas. We ‘doen’ te veel en ‘zijn’ te weinig… Die overbelasting stapelt zich op in de koffiepunten.

Emotie

Frustratie, kwaadheid, woede, alles wat je doet knarsetanden, maar ook oude kwetsuren stapelen zich op in Lever en Galblaas. Via de meridianen manifesteren deze emoties zich dan als spanning in nek en schouders.
Massage van de koffiepunten kan die vastzittende emotionele lading losmaken en in beweging zetten.

Dalende energie

De koffiepunten hebben een sterk dalende kracht. Ze zijn dus uitermate geschikt om spanning, stagnatie en emoties af te voeren naar de aarde. Ook kunnen de punten helpen om je aandacht en energie wat te doen zakken op momenten dat je wat te veel in je hoofd zit…

Dat is trouwens de reden dat massage of acupunctuur van deze punten afgeraden wordt bij zwangere vrouwen; het zou de energie te veel kunnen doen dalen en weeën opwekken.

Oefening

Als je om gelijk welke reden de koffiepunten niet kan (laten) masseren, kan je met deze oefening toch de helende effecten ervan ervaren:

 • Ga staan of zit comfortabel op een stoel, met beide voeten plat op de grond
 • Sluit je ogen en focus op de koffiepunten
 • Voel hoe bij elke uitademing meer spanning en ‘vuile’ energie van de koffiepunten helemaal doorheen je lichaam stroomt, tot in de Borrelende Bron, in het midden van je voetzool (Meer over Borrelende Bron lees je hier) en vanaf daar tot diep in de aarde.
 • Geniet van het ontspannende en bevrijdende effect van deze oefening.

Veel plezier ermee!

Heb je nog andere tips of ideeën?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Showing 4 comments
 • Danielle Logiest
  Beantwoorden

  Wat de koffiepunten betreft, inderdaad dat kan verdomd pijnlijk zijn vooral in toestand van rust. Massage is daarvoor uitstekend, maar niet steeds mogelijk. Daarom bedankt voor de goede tip. Met ademhaling en gedachtengang is er al veel op te lossen. Groetjes Danielle

 • Gee Cammaert
  Beantwoorden

  Zeker reuze interessant! En is het altijd de bedoeling te focussen op de twee koffiepunten, ook al voel je maar pijn aan één kant?

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Gee, je zal waarschijnlijk intuïtief meer focussen op het pijnlijke punt en dat is niet verkeerd. Allebei is goed. Eén is ook goed. Volg maar je intuïtie. Succes!

 • agnes
  Beantwoorden

  Dank je om dit te delen, Kris. Ik vind dit reuze interessant!

Leave a Comment