In de winter valt alles stil. De natuur rust uit en komt op kracht. Alles trekt zich terug in zichzelf en herbront. Dit is een goede periode om je nieren extra te verzorgen. Zo houd je je energiepeil intact en kom je gezond en sterk de winter door.

De Chinese theorie van de 5 elementen (of beter: de 5 bewegers) is een heel aangenaam systeem om tot verrassende inzichten te komen. Het is geen puur rationele theorie, maar eerder een systeem van associaties dat in de loop der eeuwen proefondervindelijk tot stand kwam.

Nieren

De nieren zijn de opslagplaats voor de energie die we van onze ouders hebben meegekregen. Bovendien slaan ze de energie op die we krijgen uit voedsel en lucht en die we niet onmiddellijk gebruiken. Ze zijn dus de bron van alle levensenergie. Vermoeidheid, lusteloosheid en burn-out worden in de traditionele Chinese geneeskunde in verband gebracht met een verstoring van de nier-energie.

Slaap

In de winter hebben we meer rust en slaap nodig dan in de andere seizoenen. Dat staat natuurlijk een beetje haaks op de meeste nine-to-five jobs. Een chronisch slaaptekort zorgt voor uitputting van de nier-energie. De belangrijkste oefening die je dus kan doen om je nieren te versterken is heel simpel en plezant: niets doen! Liefhebbers van niets doen vinden hier 5 tips voor de luie Tai Chi-beoefenaar.

Water

Het is niet verwonderlijk dat de nieren en de blaas vooral resoneren met de beweging van water. Water stroomt naar het diepste punt. Daar komt het tot rust. De kleur van het waterelement is diep blauw of zwart. Denk aan de diepte van de oceaan. Verder correspondeert dit element met de oren, de knieën, de beenderen en de tanden, met de zoute smaak (zeewater) en uiteraard met de winter.

Lichaam en geest

Op fysiek vlak zijn de nieren natuurlijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding in het lichaam. Op emotioneel/mentaal vlak staan ze voor wijsheid, voor het contact met de diepste bron in jezelf. Wijsheid gaat hand in hand met vastberadenheid, doorzettingsvermogen en wilskracht. Verstoringen in de nier-energie leiden soms tot existentiële angst, zoals de angst die een zwemmer voelt voor de onpeilbare diepte van de oceaan onder zich.

Oefening

De Daoïstische versterkende en regulerende oefening voor de nieren is een heerlijke manier om je nierenergie te versterken en in balans te brengen. Doe ze liefst ‘s ochtends voor het ontbijt. En neem zeker de tijd om na de oefening even te voelen wat het effect is op je nieren, je algehele energiepeil en op je hele lichaam.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
 • Andy
  Beantwoorden

  Juist geprobeerd gemakkelijke oefeningen en mn eerste proefles qigong had ook een heilzaam en kalmerend effect , bedankt om deze kennis te delen !👍

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Fijn dat je proefles heilzaam aanvoelde, Andy! Dank om even de tijd te nemen om dit te melden. Beste groeten, Kris

Leave a Comment