Wil je graag meer energie? Beter slapen? Beter omgaan met stress? Het acupunctuurpunt Ming Men (Levenspoort) maakt je Tai Chi en Qigong-praktijk energiek, harmonieus en meer verbonden. Ook als je geen Tai Chi of Qigong doet, houdt Ming Men je gezond en vitaal.

De meeste Chinese energetische praktijken besteden veel aandacht aan de (onderste) Dantian, zeg maar de zone drie vingers onder de navel in het centrum van het lichaam. Minder bekend, maar minstens even belangrijk, is de Ming Men of Levenspoort, het meest holle punt van je onderrug. Het punt bevindt zich tussen de 2e en 3e lumbale wervel, ter hoogte van je navel, tussen beide nieren.

Gezondheid

Volgens de Chinese geneeskunde bevatten je nieren de Yuan Qi, je meest essentiële basisenergie. Het ‘vuur’ van de Ming Men is in evenwicht met het ‘water’ van de nieren. Als dat vuur verzwakt, heeft dat zijn weerslag op je nierfunctie, maar ook op je spijsvertering, voortplantingssysteem, ademhaling en immuunsysteem. Niet voor niets een ‘Levenspoort’ dus.

Ontspanning

Als je mediteert, of gewoon wat op je ademhaling let, kan de Ming Men je helpen om je aandacht te bewaren. Door je aandacht te concentreren op het punt, breng je chaotische of dwingende gedachten tot rust. Je geest komt tot rust, waardoor ontspanning, maar ook je zelfgenezend vermogen en je creativiteit alle kansen krijgen.

Meer energie

Door je aandacht op de Ming Men te richten ga je eenvoudige dingen bewuster doen, waardoor je er meer van kan genieten. Je doet ze met meer aandacht en dus met minder energieverlies. Je blijft ook rustiger in moeilijke situaties, waardoor er minder energie verspild wordt. Probeer onderstaande ademhalingstechniek eens uit wanneer je in de file staat. Je zal merken dat je verfrist uit je auto stapt!

Slaap

Ga op je rug liggen met beide handen op je buik. Focus je aandacht op de Ming Men. Laat alle storende, onrustige gedachten wegvloeien naar het punt. Het is alsof je denkt vanuit je onderrug. In Chinese termen verbind je op die manier het koele water van de nieren met het vuur van je onrustige geest. Je geest wordt verankerd, waardoor je in dromenland bent voor je het beseft.

Structuur

Een lenige en lichte, maar stevige onderrug helpt je om je bovenlichaam te verbinden met de benen. Deze innerlijke structuur is een van de belangrijkste meerwaarden van Tai Chi. Dit artikel geeft je meer uitleg over de voordelen van die verbondenheid en hoe je ertoe komt.

De Ming Men versterken

Er zijn veel verschillende manieren om de Ming Men te versterken:

Allereerst kan je het vuur van de Ming Men makkelijk activeren door warmte: een kersenpitkussentje, een kachel, alles wat de rug warm houdt is deugddoend. Of je kan heel eenvoudig je handen warm wrijven, ze op je onderrug leggen en de warmte diep laten doordringen in je rug en je buik.

Ook ontspanning opent en activeert de Ming Men. Ontspan je heupen. ga staan alsof je zit op een stoel. Hierdoor zal je bekken licht kantelen en zal de onderrug -en dus de Ming Men- ontspannen. Focus op het punt en laat het los. Ming Men Tu, een vaak gehoorde uitspraak in Tai Chi en Qigong, betekent de Levenspoort laten uitpuilen, bol maken. Een andere benaming van hetzelfde principe is Kai Ming Men: de Levenspoort openen.

In zijn boek Awaken healing energy through the Tao raadt de Thaise daoïst Mantak Chia aan om met plakband een scherp voorwerp vast te tapen op de Levenspoort, zodat je makkelijker je aandacht erbij kan houden, maar zonder plakband kan het ook en is het tijdens het lezen van dit artikel wellicht iets leuker:

Ontspan je ademhaling. Adem in en uit door de neus en voel hoe ook je buik beweegt wanneer je ademt.
Adem in en span je bekkenbodemspieren lichtjes aan. Hou je middenrif laag.
Daardoor ontstaat een soort vacuüm: je buik komt onder lichte druk te staan, waardoor je flanken en je onderrug een beetje naar achter worden gedrukt.
Adem uit maar behoud een deel van de druk. ‘Denk’ je adem naar de Levenspoort toe. Beeld je in dat de Levenspoort echt een deurtje is waardoor overtollige lucht kan ontsnappen, zoals het ventiel van een snelkookpan.

Je kan deze oefening doen waar en wanneer je wil. Je houdt immers je ogen open. Je aandacht voor andere activiteiten wordt er alleen maar groter door. Doe het echter niet als het je ongemak of spanning geeft. Als je twijfelt of het goed voor je is, vraag dan het advies van je arts of een ervaren meditatie- of Qigong-leraar.

Veel plezier ermee!

Heb je opmerkingen? ideeën? Reacties? Hieronder kan je je ei kwijt.

Showing 17 comments
  • Martine De Bie
    Beantwoorden

    Boeiend die extra info! Het verdiept de werking van de oefening en mijn bewust er mee omgaan.
    Toch nog een extra vraagje.
    De onderste Dantien, 3 vingers onder de navel… Dat is bij mij een zone waar ik ( als gevolg van een operatie) totaal niets meer voel… Dat maakt het toch moeilijker om daar je aandacht naartoe te brengen en ‘voeling’ te krijgen met die energie. Is er een manier om dat toch te stimuleren? Een paar weken geleden merkte ik na massage van de zone net onder mijn ribben ( mijn flank) dat er duidelijk meer gevoel kwam, tenminste al aan de zijkanten van mijn buik. Het midden blijft dof en ‘doods’ voelen. Ik hoop nog op beterschap ( na ruim 3 jaar) .

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dat lijkt me inderdaad erg lastig, Martine… Wel goed en hoopgevend dat massage een (beperkt) effect heeft. Misschien is het goed om te blijven inzetten op massage? En dan met al je mildheid en vriendelijkheid die flanken te blijven voelen, misschien ook de rug? En misschien ook de dantian, ook al voel je niks? Niks is ook iets he 🙂 Met zachtheid en mildheid bij het ‘doffe’ en ‘doodse’ blijven… Laat maar weten hoe het gaat!

  • Francine Capron
    Beantwoorden

    Beste Kris , de Levenspoort en innerlijke rust! Deze artikel en de herfst brengen me tot stilte, iets als het is binnen gekomen hé. Wat ik tot nu heb geleerd van tai-Chi is veel, maar als ik denkt; ik heb het allemaal begreep, neem tai-Chi me bij me pitje. Ik voel me chaotisch en denk aan nieuwe vorm, het kost me energie en breng me uit innerlijke balans. Deurtje is open en ventiel doe zijn werk. Tot vrijdag in Putte-Kapellen zoals gewoon.
    Ik kan nu terug slapen met een innerlijke glimlach en opgeladen opstaan.
    Cine.

  • Yvonne
    Beantwoorden

    Dank u wel Kris om ons zo te verwennen met de vele interessante artikels!
    Sinds ik enkele dagen op mijn ademhaling let en oefen, voel ik mij inderdaad relax-er ..het geeft een zalig rustgevend gevoel.
    Tai-Chi doe ik enkele jaren en ‘k zou het nog moeilijk kunnen missen!! de on-line-lessen van Qigong is voor mij goede aanvulling.

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dankjewel om dit even te delen, Yvonne! Doet deugd om horen.

    • Patrick Steenackers
      Beantwoorden

      Bedankt Chris voor de YouTube filmpjes tijdens de corona lockdown wat maakt dat ik nu direct naar halfgevorderde´ kan overstappen omdat ik ben blijven door oefenen

  • Isabelle Driessens
    Beantwoorden

    Bedankt Kris voor al je moeite, om ons zovele artikels te sturen, het lezen alleen al, brengt rust. hartelijke groeten, Isabelle

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dankjewel voor je fijne reactie, Isabelle! Dat geeft zin om ermee verder te gaan. Hartelijke groeten, Kris

  • Nicole
    Beantwoorden

    Beste Dani, ik ben altijd bij acupuncturist Herman Duchesne. Hij zit in Wijnegem en weet alles van Chinese kruiden. http://www.acupunctuur-praktijk.be

  • Ria
    Beantwoorden

    Dank wel heel intresant ,groetjes

    • Gerd(a) Borms
      Beantwoorden

      Dit is heel waardevolle informatie die je op een heel duidelijke en mooie manier deelt . Bedankt daarvoor . Ik beoefen Taiji in Mechelen . Mijn mentor is JohanbJanssens van ” energie in beweging ” . Dit is een mooi aandachts’punt’ letterlijk dan .
      Ik schreef me in voor uw 3 wekelijkse nieuwsbrief . Ik lees U graag .
      Gerd Borms .

      • Kris Van Cappellen
        Beantwoorden

        Dat is heel fijn om horen, Gerd. Dankjewel om de tijd te nemen om dat even te delen. Beste groeten, Kris

  • Dani
    Beantwoorden

    Absoluut waar. Jammer genoeg zoek ik al enkele jaren naar een goede accupuncturist, liefst nog iemand die ook dokter in de Chinese geneeskunde is. Iemand een suggestie? Dani

  • Anja
    Beantwoorden

    Amai Kris dat is weer eens het juiste inzicht op het juiste moment. Ik had mijn rusteloze geest nog niet in verband gebracht met mijn (veel te) holle rug, maar nu begrijp ik hoe ik beiden “tot rust” kan brengen… Wonderlijk toch…

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Anja, het doet plezier om horen dat je er iets aan hebt. Ik wens je veel oefenplezier en veel innerlijke rust! Van harte, Kris

Leave a Comment