Wil je graag meer energie? Beter slapen? Beter omgaan met stress? Lees dan zeker verder. Het acupunctuurpunt Ming Men (Levenspoort) maakt je Tai Chi en Qigong-praktijk energiek, verbonden en harmonieus. Ook als je geen Tai Chi of Qigong doet, houdt Ming Men je gezond en vitaal.

De meeste Chinese energetische praktijken besteden veel aandacht aan de (onderste) Dantian, zeg maar de zone drie vingers onder de navel in het centrum van het lichaam. Minder bekend, maar minstens even belangrijk, is de Ming Men of Levenspoort, het meest holle punt van je onderrug. Het punt bevindt zich tussen de 2e en 3e lumbale wervel, ter hoogte van je navel, tussen beide nieren.

Gezondheid

Volgens de Chinese geneeskunde bevatten je nieren je meest essentiële, originele energie. Het ‘vuur’ van de Ming Men is in evenwicht met het ‘water’ van de nieren. Als dat vuur verzwakt, heeft dat zijn weerslag op je nierfunctie, maar ook op je spijsvertering, voortplantingssysteem, ademhaling en immuunsysteem. Niet voor niets een ‘Levenspoort’ dus.

Ontspanning

Als je mediteert, of gewoon wat op je ademhaling let, kan de Ming Men je helpen om je aandacht te bewaren. Door je aandacht te concentreren op het punt, breng je chaotische of dwingende gedachten tot rust. Je geest komt tot rust, waardoor ontspanning, maar ook je zelfgenezend vermogen en je creativiteit alle kansen krijgen.

Meer energie

Door je aandacht op de Ming Men te richten ga je eenvoudige dingen bewuster doen, waardoor je er meer van kan genieten. Je doet ze met meer aandacht en dus met minder energieverlies. Je blijft ook rustiger in moeilijke situaties, waardoor er minder energie verspild wordt. Probeer onderstaande ademhalingstechniek eens uit wanneer je in de file staat. Je zal merken dat je verfrist uit je auto stapt!

Slaap

Ga op je rug liggen met beide handen op je buik. Focus je aandacht op de Ming Men. Laat alle storende, onrustige gedachten wegvloeien naar het punt. Het is alsof je denkt vanuit je onderrug. In Chinese termen verbind je op die manier het koele water van de nieren met het vuur van je onrustige geest. Je geest wordt verankerd, waardoor je in dromenland bent voor je het beseft.

Structuur

Een lenige en lichte, maar stevige onderrug helpt je om je bovenlichaam te verbinden met de benen. Deze innerlijke structuur is een van de belangrijkste meerwaarden van Tai Chi. Dit artikel geeft je meer uitleg over de voordelen van die verbondenheid en hoe je ertoe komt.

 

De Ming Men versterken

Er zijn veel verschillende manieren om de Ming Men te versterken:

Allereerst kan je het vuur van de Ming Men makkelijk activeren door warmte: een kersenpitkussentje, een kachel, alles wat de rug warm houdt is deugddoend. Of je kan heel eenvoudig je handen warm wrijven, ze op je onderrug leggen en de warmte diep laten doordringen in je rug en je buik.

Ook ontspanning opent en activeert de Ming Men. Focus op het punt en laat het los. Hierdoor gaat je rug ontspannen. Hij wordt misschien een beetje minder hol. Als je rechtop staat, gaat je bekken waarschijnlijk spontaan lichtjes kantelen. Ming Men Tu, een vaak gehoorde uitspraak in Tai Chi en Qigong, betekent de Levenspoort laten uitpuilen, bol maken. Een andere benaming van hetzelfde principe is Kai Ming Men: de Levenspoort openen.

In zijn boek Awaken healing energy through the Tao raadt de Thaise daoïst Mantak Chia aan om met plakband een scherp voorwerp vast te tapen op de Levenspoort, zodat je makkelijker je aandacht erbij kan houden, maar zonder plakband kan het ook en is het tijdens het lezen van dit artikel wellicht iets leuker:

Ontspan je ademhaling. Adem in en uit door de neus en voel hoe ook je buik beweegt wanneer je ademt.
Adem in en maak de buik iets vlakker; de adem verplaatst zich naar de flanken.
De bekkenbodemspieren spannen zich aan en het middenrif blijft laag.
Daardoor ontstaat een soort vacuüm: je buik komt onder lichte druk te staan, waardoor je onderrug een beetje naar achter wordt gedrukt.
Adem uit maar behoud een deel van de druk. ‘Denk’ je adem naar de Levenspoort toe. Beeld je in dat de Levenspoort echt een deurtje is waardoor overtollige lucht kan ontsnappen, zoals het ventiel van een snelkookpan.

Je kan deze oefening doen waar en wanneer je wil. Je houdt immers je ogen open. Je aandacht voor andere activiteiten wordt er alleen maar groter door. Doe het echter niet als het je ongemak of spanning geeft. Als je twijfelt of het goed voor je is, vraag dan het advies van je arts of een ervaren meditatie- of Qigong-leraar.

Veel plezier ermee!

Heb je opmerkingen? ideeën? Reacties? Hieronder kan je je ei kwijt.

Showing 10 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Dank u wel Kris om ons zo te verwennen met de vele interessante artikels!
  Sinds ik enkele dagen op mijn ademhaling let en oefen, voel ik mij inderdaad relax-er ..het geeft een zalig rustgevend gevoel.
  Tai-Chi doe ik enkele jaren en ‘k zou het nog moeilijk kunnen missen!! de on-line-lessen van Qigong is voor mij goede aanvulling.

 • Isabelle Driessens
  Beantwoorden

  Bedankt Kris voor al je moeite, om ons zovele artikels te sturen, het lezen alleen al, brengt rust. hartelijke groeten, Isabelle

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel voor je fijne reactie, Isabelle! Dat geeft zin om ermee verder te gaan. Hartelijke groeten, Kris

 • Nicole
  Beantwoorden

  Beste Dani, ik ben altijd bij acupuncturist Herman Duchesne. Hij zit in Wijnegem en weet alles van Chinese kruiden. http://www.acupunctuur-praktijk.be

 • Ria
  Beantwoorden

  Dank wel heel intresant ,groetjes

 • Dani
  Beantwoorden

  Absoluut waar. Jammer genoeg zoek ik al enkele jaren naar een goede accupuncturist, liefst nog iemand die ook dokter in de Chinese geneeskunde is. Iemand een suggestie? Dani

 • Anja
  Beantwoorden

  Amai Kris dat is weer eens het juiste inzicht op het juiste moment. Ik had mijn rusteloze geest nog niet in verband gebracht met mijn (veel te) holle rug, maar nu begrijp ik hoe ik beiden “tot rust” kan brengen… Wonderlijk toch…

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Anja, het doet plezier om horen dat je er iets aan hebt. Ik wens je veel oefenplezier en veel innerlijke rust! Van harte, Kris

Leave a Comment