Zeker in deze virusgekke tijden is bewust bewegen een heilzame en effectieve ondersteuning van je weerstand en je gezondheid. Toch gaan sommige mensen juist nu minder bewegen. Anderen sporten vaak met velen op een hoopje of helemaal alleen. Tai Chi en Qigong zijn een mooi en zinvol alternatief en daar zijn vijf goede redenen voor.

1. Je kan het altijd doen

De Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder noemt het tekort aan beweging een pandemie die jaarlijks aan 5,3 miljoen mensen wereldwijd het leven kost. “Het is te gek voor woorden dat we daar niks over horen. Sterker nog, we gaan gewoon door met onze inactieve levensstijl. Door corona moeten we nog meer thuis blijven.’’

Tai Chi en Qigong zijn sporten die je gerust meerdere malen per dag kan doen, tussen de bedrijven door. Als alternatief voor een rookpauze, terwijl je koffie doorloopt, tijdens de reclameblokken op TV, enz.

2. Je kan het overal doen

Begin augustus 2020 werd de wandeling langs de rustig kabbelende rivier Ninglinspo in het Luikse Aywaille volledig afgesloten voor dagjestoeristen. Ook aan de Belgische kust sloten enkele badsteden even de deuren, na overmatige drukte en incidenten. Door de coronacrisis is een mooi, rustig plekje in de natuur blijkbaar een schaars goed geworden.

Tai Chi en Qigong kan je overal doen. Liefst in de natuur, maar het kan net zo goed in je woonkamer, in de auto (let wel op de weg!), aan de kassa van de supermarkt of op kantoor. Toen ik lange tijd geleden op een kantoor werkte, ging ik af en toe zelfs op de (ruime) toiletten Tai Chi doen… Het ontspande me minstens evenveel als mijn collega’s die sigaretten gingen roken…

3. Je bent veilig samen

Tai Chi is van oorsprong een krijgskunst en dus een contactsport. Toch wordt het nu vooral beoefend als bewegingskunst, net zoals Qigong. Je loopt dus niet door elkaar heen, wat maakt dat je je nooit druk hoeft te maken om social distancing. De onderlinge afstand met de andere deelnemers is steeds in orde.

En toch ben je niet alleen. Je beoefent deze sporten meestal in groep. Door samen aandachtig en bewust dezelfde trage bewegingen uit te voeren, ontstaat er in groepen heel vaak een mooi gevoel van samenhorigheid en harmonie. Dat is een van de 5 redenen waarom Tai Chi je gelukkig maakt.

4. Het zijn niet-competitieve sporten

Competitieve sporten verhogen je atletisch vermogen, trekken je over bepaalde grenzen heen en leren je omgaan met winst en verlies. Dat zijn zeker waardevolle dingen.
Toch hebben deze sporten ook een aantal nadelen. Competitie gaat vaak ten koste van het zuiver spelplezier en soms zelfs van het zelfvertrouwen. Bovendien kan het verleggen van je grenzen leiden tot overbelastingsletsels.

Tai Chi en Qigong hebben niks met competitie te maken. Dat is voor veel mensen een verademing, zeker in corona-tijden waar het stressniveau voor velen al erg groot is. Een bijkomend voordeel is trouwens dat je geen publiek nodig hebt. Je hebt je publiek altijd bij je. Je bent zelf je eigen publiek.

5. Het vermindert stress

Volgens de Nederlandse hartstichting ervaart een op drie Nederlanders meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Bewegen heeft een aantoonbaar stressreducerende werking. Sporten is dus altijd goed.

Toch hebben Tai Chi en Qigong net nog dat ietsje meer, omdat je vaardigheden leert die je ook na het sporten kan toepassen. Je leert je houding te corrigeren. Je gaat aandachtiger luisteren naar de wijsheid van je lichaam. De technieken die je leert helpen je om steeds weer opnieuw te ontspannen. Niet alleen tijdens en vlak na het sporten, maar de hele dag door.

Tot ontspanning terug helemaal deel van je leven is geworden.

Deel gerust jouw ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Danielle Logiest
    Beantwoorden

    Ik zoek ook altijd terug naar rust. Stress loert steeds achter het hoekje. Een plekje in de natuur doet zoveel deugd. Ik was nog een weekje in het Eifelgebergte. Als ik op al die dagen 10 mensen ben tegengekomen was dat veel. Daar bij nog tai chi en dan wordt het geluksgevoel compleet. Groetjes Danielle

Leave a Comment