In deze tijden van corona- en andere virussen is het geen slecht idee om je immuunsysteem een boost te geven. Daarvoor bestaan allerlei middeltjes, maar heb je al eens gedacht aan Tai Chi en Qigong? De effecten op je immuunsysteem zijn wonderbaarlijk. En het plezier van de beweging krijg je er gratis bij.

Zoals je kan zien in deze video, beoefent het ziekenhuispersoneel van deze kliniek in Zhejiang de bekende Qigong-vorm Ba Duan Jin. Dat doen ze twee keer per dag, sinds de uitbraak van het corona-virus. De vorm staat bekend om zijn effecten op het immuunsysteem.
Zulke dingen zijn heel gewoon en aannemelijk in China. Wanneer ik dit echter vertel aan Belgische studenten, merk ik heel wat scepticisme, en dat is natuurlijk heel normaal.
Vaak denkt men immers nog dat Qigong en Tai Chi vooral een placebo-effect hebben en dat er niet genoeg gedocumenteerde studies bestaan die het heilzame effect ervan op het immuunsysteem aantonen.

Studies

Studies zijn er nochtans in overvloed.
Dit onderzoek toont aan dat regelmatige beoefening van Qigong het aantal witte bloedcellen verhoogt in het lymfatisch immuunsysteem.

Een andere studie aan de Amerikaanse UCLA ontdekte bij mensen die een half jaar lang drie keer per week Tai Chi doen een verhoogde activiteit van T-cellen.

En dan is er nog deze studie, die aantoont dat Tai Chi de functie verbetert van T-helper cellen bij patiënten met type 2 diabetes.

Rechte houding

De meeste onderzoekers verklaren de heilzame effecten van Tai Chi door het ontspannende effect. Een constant geactiveerde vlucht-vecht-reflex van het zenuwstelsel belemmert immers de normale werking van het immuunsysteem.

Maar er is meer aan de hand.
In de oude Chinese medische tekst Su Wen wordt een gezond immuunsysteem beschouwd als ‘een stevige dosis Zheng Qi’. Zheng Qi is ‘rechte energie’.
Een rechte houding is een van de pijlers van Tai Chi en Qigong. Als je meer wil weten over hoe een rechte houding je immuunsysteem en gezondheid verbetert, lees dan zeker ook dit artikel.

Lekker in je vel

Je kent wellicht wel het gevoel van lekker in je vel te zitten.
Je voelt je goed en gezond. Alles stroomt. Je kan de wereld aan.
Op zulke momenten moet er al heel wat gebeuren vooraleer je ziek wordt, toch?

Tai Chi en Qigong vergroten dit welbevinden en versterken je lichaam. Je energie gaat beter stromen, je organen gaan beter functioneren en je houding (en je Rechte Qi!) verbetert. Je bent tegen veel meer opgewassen.

Uiteraard zijn deze bewegingskunsten geen wondermiddelen. Ik oefen zelf redelijk intensief, maar ben uiteraard ook wel eens ziek, al gebeurt dat opvallend minder dan vroeger.

En als je niet houdt van Tai Chi of Qigong, kom je al een heel eind met een evenwichtig voedingspatroon, voldoende nachtrust, genoeg beweging en niet al te veel stress.
En natuurlijk alle andere voorzorgsmaatregelen die de situatie vereist…

Is dit herkenbaar? Of heb je aanvullingen? Laat het weten!

Showing 2 comments
 • Lieve
  Beantwoorden

  Mijn immuunsysteem kan zeker een boost gebruiken , ik doe nu elke dag de oefeningen van de acht brokaten maar ga die immuunsysteem oefeningen erbij nemen . Ik ben daar erg blij mee ! Dank je wel Kris vanuit het verre Australië ! Lieve

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Fijn dat je de Acht Brokaten oefent, Lieve, daar aan het andere einde van de wereld. Zeker fijn dat je het elke dag doet. Men zegt dat je honderd dagen dagelijks moet oefenen om de volle effecten te kunnen proeven. Veel succes ermee!

Leave a Comment