Veel mensen vinden speeksel vies. De oude daoïstische tradities zoals Tai Chi en Qigong denken daar volledig anders over. Daar wordt speeksel omschreven als Jade Dauw, Gouden Vocht, Goddelijk Sap en zelfs Elixir van Onsterfelijkheid. En dat is niet zomaar.
Dat speeksel ontzettend belangrijk is voor de gezondheid weten we hier in het westen natuurlijk ook. Het smeert de mond bij spreken en kauwen, het beschermt de tanden en het bevat verschillende enzymen zoals amylase dat de spijsvertering ondersteunt, en histatine dat een wondhelende werking heeft (geen wonder dat men het in Vlaanderen ‘moederkeszalf’ noemt).
Meer dan enzymen
De bekende macrobiotische voedingsexpert Lino Stanchich vertelde ooit het verbazingwekkende verhaal van zijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen en naar een werkkamp in Duitsland werd gestuurd. Het leven was er erbarmelijk: hij leed voortdurend kou en honger en kreeg alleen een sneetje brood en wat koffie als ontbijt en een kom soep als lunch en diner.
Hij ontdekte dat het vele malen kauwen op het weinige voedsel en zelfs op het water dat hij kreeg zijn energie leek te verhogen. Hij deelde zijn ontdekking met twee andere gevangenen en alle drie voelden ze zich warmer en energieker nadat ze wel 150 keer op hun voedsel en water hadden gekauwd voordat ze het doorslikten.
Ze hebben het alle drie overleefd.
Verfijnen
De Chinezen waren zich al heel vroeg bewust van de kracht van speeksel. De meer dan tweeduizend jaar oude tekst ‘De Meester die de Eenvoud omhelst’ (Baopuzi) van Ge Hong omschrijft het als Jade Vloeistof, waardoor je -mits het toepassen van de juiste technieken- ‘oud wordt met een prachtige gezichtskleur, en uiteindelijk de jou toegewezen levensduur bereikt zonder een voortijdige dood te sterven’.
Die technieken trachten de kwaliteit van het speeksel te verfijnen, zodat het de Jing kan voeden.
Jing is een voor ons niet eenvoudig begrip, maar kort door de bocht komt het neer op onze materiële essentie, zowel degene die we van onze ouders hebben geërfd (het DNA dus) als de essentie van het voedsel en de zuurstof die we tot ons nemen. Hoe beter je die Jing kan voeden en bewaren, hoe langer je vitaal blijft. Geen wonder dus dat veel oosterse bewegingskunsten er sterk op gericht zijn.
Jing wordt in de nieren opgeslagen, getransformeerd in Qi en naar het hoofd gestuwd om de hersenen te voeden. In het hoofd wordt ook speeksel gevormd, dat op zijn beurt weer neerdaalt om de Jing te versterken.
Zo krijg je een positieve vicieuze cirkel.
Speeksel bevochtigt ook de tanden, die op hun beurt geassocieerd worden met de nieren en dus met de Jing.
Veel beoefenaars van meditatietechnieken ervaren tijdens het oefenen een verandering van de kwaliteit van het speeksel. Het wordt zoeter, dikker en voelt meer voedend aan.
Aanmaken
Omdat speeksel zo belangrijk is, is het goed om er genoeg van aan te maken. In een gezonde mond wordt dagelijks een halve tot anderhalve liter speeksel geproduceerd. Om nog meer speeksel aan te maken, zijn er verschillende mogelijkheden: kauwbewegingen, klapperen met de tanden of draaien met de ‘rode draak’ (de tong).
Het centrum van de mond, waar het speeksel als in een vijvertje wordt opgeslagen en dat – hoe kan het anders- de ‘jade vijver’ wordt genoemd, wordt soms beschouwd als het equivalent van de dantian in de onderbuik.
Oefening
- Draai drie keer met je tong in je mond, aan de binnenkant van je tanden. Herhaal in de andere richting. Doe dan hetzelfde tussen tanden en lippen, in beide richtingen.
- Spoel het speeksel, alsof je je tanden spoelt, terwijl je er je beste glimlach aan geeft. Zo laad je het speeksel op met jouw aandacht, liefde en positiviteit.
- Verdeel het speeksel in drie delen en slik ze een voor een krachtig door.
- Volg met je aandacht, helemaal tot in dantian en geniet van de heerlijk zoete smaak van dit Hemelse Elixir.
Veel plezier ermee!
Heb je nog andere tips of ideeën?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.
- De Borrelende Bron: een acupunctuurpunt met vele mogelijkhedenSteeds weer verbaast het me wanneer mensen intuïtief hun hand leggen op een bepaald acupunctuurpunt dat hun lichaam [...]Read more
- Deze 3 centra kunnen de eenheid in jezelf herstellenWie wil er niet een mens uit één stuk zijn? Een volledig mens, één met zichzelf en de wereld om hem/haar heen. We [...]Read more
- Dit ene punt vergroot het effect van Tai Chi en QigongWil je graag meer energie? Beter slapen? Beter omgaan met stress? Lees dan zeker verder. Het acupunctuurpunt Ming [...]Read more
Ho, zoveel Elixir! Tot een liter en half en gewoon uit eigen bron en zonder gevaar. Subtiel en altijd bij de hand, een weldoener voor onszelf en als moedertjeszalf.
Dankjewel, Francine!
Mijn tandarts zegt dat veel speeksel aanmaken heel gezond is. Leuk om dit verhaal te horen om het gezegde te bevestigen.
Dat is fijn om horen, Nicky. Stuur gerust door naar je tandarts 🙂
Het verhaal over het speeksel vond ik heel boeiend; nooit gedacht dat er zovele positieve eigenschappen aan verbonden waren. Bedankt om deze wijsheid mee te delen!
Graag gedaan, Mia. Bedankt dat je de tijd neemt om even te reageren!