Wie wil er niet een mens uit één stuk zijn? Een volledig mens, één met zichzelf en met de wereld om zich heen. We zoeken op allerlei manieren naar eenheid, vervolmaking, volledigheid, verbinding, herstelling, heling, genezing. Met wisselend succes. De holistische Chinese geneeskunde gebruikt al eeuwen een energetisch model dat je kan helpen om de eenheid in jezelf te herstellen.

Eenheid

De vormingsinstelling PRH-Vlaanderen biedt een beproefde methode van beslissen die alle realiteiten van de persoon verbindt en zo de innerlijke eenheid herstelt. Maar ook allerlei bewegingsvormen zoals Tai Chi, yoga en Qigong winnen steeds meer aan populariteit. Volgens Lisette Thooft, auteur van Kom uit je hoofd, is dat niet verwonderlijk. ‘Er is een hele nieuwe tak van therapie bijgekomen, die zich bezighoudt met lichaamsbewustwording. We zijn massaal bezig de weg terug te vinden naar onze kern, naar onze authenticiteit, naar harmonie tussen denken en voelen. De weg naar onszelf is de weg naar huis.’

Harmonie

Chinese energetische kunsten zoals Qigong en Tai Chi hebben alles te maken met harmonie. Lichaam en geest vormen een eenheid, de mens en zijn omgeving zijn in evenwicht, en er is -in het beste geval- overeenstemming tussen denken, voelen en zijn.
Dat laatste vertalen de Chinezen sinds de Oudheid in drie energetische centra in het lichaam (dantians) waar je makkelijk energie kan opslaan en cultiveren. Ze zijn vergelijkbaar met de Indische chakra’s, maar ze zijn iets ruimer. Alle drie zijn ze verbonden via het centrale kanaal, een energie-snelweg langs de aslijn van het lichaam, tussen kruin en perineum.

Dantians

Recht dus even je rug en geniet van een weldoende reis doorheen je dantians!
Een rechte houding zorgt trouwens sowieso voor een betere communicatie tussen je drie dantians…

De bovenste dantian is het energetisch centrum in je hoofd, ergens achter het punt tussen de wenkbrauwen. Het is verbonden met je denken, je geest, je spiritueel bewustzijn en je psychische gevoeligheid.

De middelste dantian bevindt zich in het midden van je borst, achter het borstbeen, maar is ook verbonden met de handpalmen. Hier huist je gevoel, je energetisch bewustzijn, je emoties en je vermogen om je te verbinden met de wereld om je heen.

De onderste dantian zit enkele centimeters onder je navel. Het is het centrum van je fysieke kracht, je uithouding en je creativiteit. Qigong-training begint altijd met het versterken van deze dantian. Dit wordt terugkeren naar de bron genoemd. Een ontspannen, diepe ademhaling, een goede lichaamshouding en een vlotte spijsvertering zijn belangrijk voor het goed functioneren van de onderste dantian. Ook de oefening van de Ming Men kan je onderste dantian versterken.

Als deze drie centra met elkaar in evenwicht zijn, is er gezondheid en welzijn. Dan is er een harmonisch functioneren van denken, voelen en zijn. Als dat niet zo is, kan het mislopen. Zo maakt bv. te veel energie in de bovenste dantian je los van je gevoel. Ook kan het je fysiek uitputten.

 

Oefening

Neem een denkbeeldige bal tussen je handen en breng hem op enkele centimeters voor je voorhoofd. Maak draaiende bewegingen met de bal. Voel dat de beweging tussen je handen zich ook afspeelt in je hoofd. Alles in je hoofd komt in beweging. Blokkades en spanningen in de bovenste dantian komen los. Draai 9x in elke richting.

Doe hetzelfde bij de andere dantians, eerst voor je borst en tenslotte voor je buik. Voel daarna het effect in heel je lichaam, wat het ook is.

Heb je genoten van deze oefening? Deel je ervaringen en reacties hieronder met anderen!

Showing 3 comments
  • Frie
    Beantwoorden

    Dank je kris voor de leerrijke uitleg, ik lees dit met veel interesse!

  • Logiest Danielle
    Beantwoorden

    In de volle natuur ervaar ik eenheid, harmonie. Dan voel ik geluk door me heen stromen. Niets kan me dan uit mijn evenwicht brengen.
    Ik ben een fervent wandelaar en geniet en verwonder me dus telkens opnieuw. Ik wil dit dan ook niet missen.
    Met deze rust kom ik meestal tot juiste oplossingen.

Leave a Comment