Een lockdown is voor veel mensen de ideale periode om eens op een andere manier naar zichzelf te kijken. Door op een bepaalde manier te kijken naar je buik (dantian) kan je je energiepeil drastisch vergroten en je gezondheid bevorderen. Navelstaren voor gevorderden!

Dantian

Yi shou dantian (意守丹田) is een heel vaak gehoord zinnetje in de wereld van de Chinese bewegingskunsten. Vrij vertaald betekent het ‘je intentie richten op de dantian’. De dantian is het energetisch centrum in je buik, een beetje onder je navel. Het is de oorsprong en de opslagplaats van je levensenergie (Qi). Op deze plek kan je -met de kracht van je geest- die levensenergie vergroten en bewaren, zodat je er telkens uit kan putten wanneer het nodig is. Het is dus niet verwonderlijk dat deze techniek een basisoefening is in zowel Tai Chi als Qigong. Een mooie uitleg over de dantian door de immer sympathieke Tai Chi-leraar Paul Lam vind je hier.

De juiste locatie van de dantian wordt soms heel gedetailleerd, bijna wiskundig beschreven, maar het hoeft allemaal niet zo precies te zijn. Gewoon je aandacht naar je buik brengen is voldoende. Als je dat een tijdje kan volhouden, zonder al te veel afleiding, voel je misschien dat er iets in beweging komt, al is het een heel subtiele tinteling of vibratie.

Het Vuur aansteken

Je intentie richten op de dantian wordt ook wel eens omschreven als ‘het vuur aansteken’, omdat dat beeld voor veel mensen het dichtst in de buurt komt van de ervaring van een levendige, geactiveerde dantian.
Door je intentie te richten op de dantian bouw je Qi op. Door het vaak te doen wordt je levensenergie verankerd, diep in jezelf. En door dat anker goed te bewaren en met je aandacht te voeden, wordt je Qi sterk en vol.

De beleving van Qi is voor iedereen anders, maar veel mensen ervaren dit als een warm, bruisend, energiek gevoel in de buik. In dit artikel vind je meer over wat Qi eigenlijk is.

Moeiteloos

Zoals wel vaker in de wereld van Tai Chi en Qigong komt het erop aan om niet al te veel moeite te doen. Dat komt omdat Qi eigenlijk heel breekbaar is. Als je je aandacht of Qi forceert om naar je buik te stromen, creëer je spanning. Hierdoor wordt de Qi verstrooid of verspreid, waardoor je moeizaam opgebouwde energiepeil na een tijdje eerder vermindert dan vergroot.
In plaats van de Qi met je gedachten te ‘leiden’ kan je dus beter gewoon je aandacht naar je buik brengen. Op die manier laat je de Qi zinken onder zijn eigen gewicht.

Afleiding

Samen met je aandacht stroomt er misschien een vibrerend, warm gevoel doorheen je lichaam naar je buik. En hier wordt het subtiel. Het moeilijke van deze praktijk is het vermijden van afleiding: storende gedachten, emoties en lichamelijke gewaarwordingen.
Zodra je je volle aandacht verplaatst naar je buik, heb je misschien de neiging om er van alles over te gaan denken. De kunst bestaat erin dat je die gedachten laat zijn, zonder er al te veel mee te gaan doen. Een beetje zoals wolken die voorbij drijven.
Dat is trouwens de ware betekenis van Yi shou dantian: ‘shou’ betekent letterlijk ‘bewaken’. Je intentie bewaakt dus de Qi in de dantian, tegen verstoring door gedachten of andere invloeden van buitenaf…

Oefening

  • Zit of sta in een houding die een zekere waardigheid uitstraalt. Je kruin reikt naar de hemel, waardoor je rug een beetje langer wordt. Hierdoor open en ontspan je alle weefsels waardoor de Qi makkelijker kan zinken.
    Richt je aandacht naar binnen. Kijk naar binnen, luister naar binnen, voel je lichaam van binnenuit.
  • Als je ergens spanning voelt, tracht ze dan los te laten. Misschien helpt het je om te ademen naar de spanning, wat te bewegen, te zuchten,… eender wat. Als je rechtop staat, laat dan zeker toe dat je heupen zich ontspannen, alsof je gaat zitten op een stoel of een fiets.
  • Adem zacht, traag en natuurlijk.
  • Richt dan je volle aandacht op je buik. Laat toe dat de Qi zinkt zonder iets te willen dwingen of forceren. Wacht geduldig af, ook als er niet direct iets gebeurt.
  • Laat storende gedachten of emoties er gewoon zijn, als wolken aan de hemel, zonder je er al te veel mee te bemoeien.
  • Denk eraan: je kan op elk moment opnieuw beginnen!

Geniet ervan!

Heb je nog andere tips, ervaringen of bedenkingen?
Deel ze hieronder met anderen. Dat helpt iedereen.

Leave a Comment