Stabiliteit is een van die dingen waar je pas aan denkt als je het niet meer hebt: als je struikelt, door je knie gaat of omvalt wanneer je je sok aantrekt. Je lichaam is echter de hele dag door bezig met stabiliteit, bij zowat alle bewegingen die je maakt. Om vlot te kunnen blijven bewegen en zonder al te veel blutsen en builen de dag door te komen komen deze eenvoudige tips uit de oude koffer van Tai Chi misschien van pas.

Tai Chi is een zachte sport, met ogenschijnlijk weinig spieropbouw en slechts een beperkt effect op de hart-longfunctie, maar schijn bedriegt. Net als de onderliggende kracht van een schijnbaar rustig stromende rivier, zit er in de ondergrond van het sierlijke en zachte tai chi veel interne kracht verscholen. Niet altijd zichtbaar, maar zeker voelbaar voor de beoefenaar.

Stabiliteit zit in het DNA van Tai Chi. Het is immers van oorsprong een krijgskunst. Een aantal technieken die inherent deel uitmaken van Tai Chi zijn dan ook specifiek gericht op het verbeteren en in stand houden van een goede stabiliteit.

1. Zink

Chen of zinken is een vaak gehoord begrip in Tai Chi. Enerzijds betekent het dat je Qi zinkt in dantian (je adem, energie en aandacht diep in je buik) en anderzijds dat je stevig wegzinkt in de grond, in de aarde. Probeer het maar: als je een stap naar voor zet, beeld je je in dat je voet in een diepe plas water zinkt. Je voelt je voet langzaam wegzinken tot hij de bodem bereikt. Dan pas verplaats je je gewicht op die voet. Stabiliteit gegarandeerd.

2. Sta op één been

Staan op één been kan je altijd en overal doen, zelf zonder dat iemand het merkt. Het is een van de beste technieken om je diepe structuurspieren te versterken en je proprioceptie te verbeteren. Deze en andere eenvoudige oefeningen vind je in dit artikel.

3. Dans

Misschien welk de leukste tip om je stabiliteit te verbeteren is dansen. Als je gewrichten het toelaten, zorg er dan voor dat je ook regelmatig op en neer springt tijdens het dansen. Doe dit vijf minuten en voel dan het verschil. Door het springen worden je stabilisatoren geactiveerd, waardoor je steviger geworteld staat in de grond (en in het leven).

4. Hurk

Een ondergewaardeerde, maar heel natuurlijke manier om de kracht van je onderlichaam en dus ook je stabiliteit te versterken is hurken. Met een beetje oefening kan je er terug een gewoonte van maken die je gezondheid op meerdere vlakken ten goede kan komen. Meer info vind je in hier.

5. Oefen Tai Chi

Zeker voor oudere mensen is de angst om te vallen vaak de oorzaak van meer valpartijen. Zelfvertrouwen helpt dus om je stabiliteit te vergroten.
Een vaak geciteerde onderzoek van de Australische New South Wales Health Department uit 2001 leert ons dat mensen die drie keer per week Tai Chi doen bijna 70% minder vaak vallen.
Een van de belangrijke oorzaken van dat opmerkelijke resultaat is het toegenomen zelfvertrouwen van de deelnemers. Regelmatig oefenen is dus niet alleen leuk, het maakt je ook tot een stabieler mens, zowel lichamelijk als emotioneel/mentaal.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Francine Capron
    Beantwoorden

    Ja, goede tips. Ze helpen mij steeds vernieuwen, steeds anders tai-Chi te beoefenen. Ik ondervind de laatste tijd dat kleine passen, kleinere bewegingen, zinken, en dagelijks oefenen me meer stabiliteit geven, meer zelfvertrouwen. Ook de lessen van Qigong helpen mij om meer naar binnen te voelen en stabiliteit te voelen.

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Mooi om lezen dat je steeds vernieuwt, Francine. Telkens anders, telkens nieuw. Zo is groei mogelijk. Veel plezier ermee!

Leave a Comment