Een steeds terugkerende vraag bij Tai Chi- en Qigong beoefenaars is of je voor het oefenen steeds eerst een opwarming moet doen. De meeste Tai Chi- en Qigongbewegingen zijn immers heel traag en lijken niet veel belastender dan wandelen of stofzuigen. Toch is niets wat het lijkt. Een korte opwarming is zeker geen verloren tijd voor je begint te oefenen.

De meeste Tai Chi-scholen starten hun wekelijkse training met een opwarming. Dat zijn soms heel specifieke opwarmingsoefeningen die door de eeuwen heen werden ontwikkeld en samen met de Tai Chi-vormen werden overgedragen. Het kan ook een halfuur Qigong zijn. Geen intensieve Qigong, maar een heel lichte vorm, liefst met wat stretches en een afwisseling van dynamische en minder dynamische bewegingen.
Dat een opwarming geen tijdverlies is, blijkt uit de vele voordelen die eraan verbonden zijn.

Temperatuur

Een opwarming verhoogt je lichaamstemperatuur en dus de temperatuur van je kern- en andere spieren. Als je spiertemperatuur stijgt, is er meer zuurstof beschikbaar voor je spieren, waardoor ze gemakkelijker kunnen samentrekken en ontspannen. Je spieren worden losser en soepeler.

Flexibiliteit

Zeker voor Tai Chi en Qigong zijn flexibiliteit erg belangrijk. Aandachtig, voorzichtig en dynamisch stretchen tijdens je opwarming verhoogt de bloedtoevoer naar je spieren en zorgt ervoor dat je lichaam zowel op de korte als op de lange termijn flexibeler wordt. De klassieke Qigongreeksen bevatten een aantal heel oude, waardevolle en beproefde stretches die je zeker kan integreren in je opwarming.

Blessures

Stretchen doe je best niet aan het begin van je opwarming. Je spieren moeten eerst goed warm zijn, anders kan het leiden tot blessures. Een goede opwarming, met de nodige dynamische stretches, houdt het lichaam warm en verbetert de elasticiteit van de spieren. Zo loop je minder kans is dat je jezelf per ongeluk bezeert.

Hart

Je hart krijgt ook de kans om zich voor te bereiden. Het is belangrijk dat dit zachtjes aan gebeurt. Het gaat geleidelijk sneller slaan zodat je bloed sneller gaat stromen om bloed, zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de werkende spieren te brengen. Zeker als je een meer intensieve vorm van Tai Chi of Qigong beoefent, is dat geen overbodige luxe. En dat Tai Chi wel degelijk een sport is, kan je hier lezen.

Geest

Een van de belangrijkste functies van een opwarming in Tai Chi -en zeker in Qigong- is de mentale voorbereiding. Doorheen de opwarmingsoefeningen kom je meer en meer in de ‘flow’: je laat de wereld met al zijn zorgen achter je. zo kom je langzaam maar zeker in de Qigong-modus: een staat van zijn waarbij je het parasympathisch zenuwstelsel activeert en zo de zelfgenezende vermogens van je lichaam alle kans geeft.

Afkoelen

Na afloop van je training is het goed om elk van de belangrijkste spiergroepen zachtjes 10 tot 15 seconden te rekken. Zo verlaag je geleidelijk je hartslag en stimuleer je het herstelproces. Een weldadige manier om dit te doen is progressieve relaxatie: even alle spieren van het lichaam gelijktijdig zachtjes (!) aanspannen en dan heel geleidelijk weer ontspannen. Neem hiervoor alle tijd. Het kan een tijdje duren voor je spieren echt doorhebben dat ze mogen loslaten.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 9 comments
  • Gee Cammaert
    Beantwoorden

    Ik doe ook dikwijls alleen de opwarming. Die brengt me zo diep in contact met mijn hele zelf en maakt me heel enthousiast…. Maar dat afkoelen achteraf doen wij dat ook in de sessie? Of zijn er nog andere rekoefeningen die voor progressieve relaxatie zouden kunnen zorgen?

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dag Gee, de opwarming van de Nei Yang Gong is inderdaad een vorm op zich, die veel losmaakt. Het is een vorm op zich. Progressieve relaxatie is een westerse techniek, die in de traditionele Chinese stijlen weinig gebruikt wordt. Jammer, want het kan heel weldadig zijn, zeker voor mensen die chronische spanningsklachten hebben en niet meer weten hoe te ontspannen. In plaats van alle spieren tegelijk aan te spannen (en te ontspannen) kan je ook lichaamsdeel per lichaamsdeel doen, of gewoon enkel die plekken waar je vaak spanning ophoopt.
      Succes ermee!

  • Ingrid
    Beantwoorden

    Als ik weinig tijd heb, doe ik soms ook enkel de opwarming. Het is zo lekker om te doen.

  • San
    Beantwoorden

    Hihi hoe grappig dat mensenrechten of de opwarming moet… ik doe juist heel graag de opwarming en als ik maar een half uur heb dan doe ik de opwarming en sla dan het volgende half uur over 😉

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Dat is heel gelijklopend met wat Paul Lam ooit zei toen een student hem vroeg of je steeds moest opwarmen voor je de vorm doet. Hij zei:’Nee hoor, je moet de vorm niet doen; de opwarming is genoeg’. Merci, San.

  • Frits Koens
    Beantwoorden

    Helemaal mee eens. Ben zelf leraar lichamelijke opvoeding geweest en heb na mijn pensioen Tai Chi ontdekt door Paul Lam. Geef nu nog steeds les aan ouderen en oefen zelf nog elke dag 2x 30 minuten.

Leave a Comment