Mis je het ook zo, die handdruk, die zoenen, die spontane knuffels? Onze traditionele manieren van groeten zijn een vage herinnering geworden en het is maar de vraag wanneer ze helemaal weer terug komen. In het oude China, waar lichamelijke aanraking niet zo evident was, moest een groet vooral verbinding en respect  uitdrukken. Zo werden tal van veilige manieren van groeten ontwikkeld, vaak met een diepe en soms verrassende onderlaag.

Een van de eerste dingen die me opvielen toen ik voor het eerst als student in China landde, was hoe gelijk we wel zijn. Er zijn veel verschillen natuurlijk, maar er zijn ontzettend veel meer gelijkenissen. We hebben allemaal een menselijk lichaam met min of meer alles erop en eraan, we lachen met ongeveer dezelfde grapjes en we geven zelfs op dezelfde manier een hand wanneer we iemand ontmoeten. Ook in China.

De westerse handdruk werd in China ongeveer honderd jaar geleden geïntroduceerd en is intussen in heel het land de meest gangbare manier van groeten geworden. Door de coronacrisis gaan er echter meer en meer stemmen op om terug te keren naar de meer traditionele Chinese manieren van groeten. Een overzicht van de vele mogelijkheden:

1. Baoquan – de vuist omhullen

De rijke geschiedenis en de vele betekenissen van deze kungfu-groet vind je in dit artikel.
Het is de meest gangbare groet in de wereld van Tai Chi en andere krijgskunsten. Daar staat hij symbool voor de eenheid van yin (rechterhand) en yang (linkerhand), die samen de Taiji (het Tai Chi-symbool) vormen.

2. Gongshou – de handen bij elkaar

Deze variant op de vorige groet, waarbij je de ene hand losjes op de andere vuist legt, vind je terug in vele delen van Azië.
Mannen leggen de linkerpalm op de rechtervuist; vrouwen de rechterpalm op de linkervuist. Je houdt je handen voor je hart, maar in sommige Qigong-tradities wordt deze groet gebracht met de handen voor het derde oog, zeg maar het voorhoofd. Ook hier verbind je de twee tegenpolen in jezelf tot een geheel. Zo ben je een mens uit één stuk en groet je de eenheid in de andere persoon.

3. Zuoyi – de Zhou-groet

Deze groet dateert van de Zhou-dynastie, zo’n drieduizend jaar geleden. Zoals je kan zien in het filmpje spaart de Chinese overheid de laatste maanden kosten noch moeite om hem in ere te herstellen. Er bestaan negen varianten van de groet, afhankelijk van de sociale situatie. Mannen houden steeds de linkerhand aan de buitenkant, vrouwen de rechterhand. Deze manier van groeten staat voor nederigheid en eerbied.

4. Heshi – tien vingers in harmonie

Zoals je ziet lijkt deze groet sterk op de Indiase ‘namaste’. In China wordt hij de boeddhistische groet genoemd. Het tegen elkaar brengen van de handen voor de borst is dan ook een boeddhistische ‘mudra’, een handgebaar dat de lichaamsenergie als het ware verzegelt. Een mooie beschrijving van deze kalmerende, evenwichtige groet komt van de bekende yoga-guru Krishnamacharya: ‘“ Je handpalmen raken elkaar niet echt aan; er is steeds een kleine ruimte tussen je handen. Zo lijken ze op een bloem die in de knop staat en die klaar staat om te ontluiken, net zoals je hart klaar staat om zich te openen. Het symboliseert je potentieel en je intentie om steeds meer te groeien in je spirituele ontwaking.”

5. Yangsheng – het leven voeden

Linkerhand op de buik (onderste dantian), rechterhand voor het hart. Door de pinkzijde van de hand wat van je weg te duwen, open je het acupunctuurpunt ‘de Poort van de Shen’, het bronpunt van de hartmeridiaan. Acupuncturisten gebruiken dit punt om het hart te versterken en te stabiliseren. Het maakt je alert en opent je op de anderen en de wereld, terwijl je toch goed verankerd blijft in de basisenergie van je onderste dantian, in het meest wezenlijke van wie je bent.

Probeer ze allemaal eens uit, deze groeten.
Misschien zal je ervan versteld staan hoe ze allemaal een eigen werking hebben, hoe ze je in een bepaalde geesteshouding plaatsen, elk op hun eigen manier.

Misschien heb je een lievelingsgroet, een waarmee je verbondenheid en respect het best kan uitdrukken.
En wie weet mis je dan iets minder de klassieke handdruk of zoen…

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 5 comments
  • Ingrid Van hoof
    Beantwoorden

    Leuk om te lezen! Ik had geen idee hoeveel verschillende groeten er eigenlijk zijn! We hebben nog wel enkele weken de tijd vermoed ik om ze voluit te gaan oefenen. Dankjewel en gegroet x

  • Francine+Capron
    Beantwoorden

    Na morgenwandeling en bakje koffie, de groeten onder handen genomen! Samen, oog in oog, intiem, verassend, ingetogen, respect, eigenheid, intens, speels. Voelde ook een stukje wederzijdse breekbaarheid, puur, mystiek en eindigde in stevige omhelzing.
    Dankbaar om die blog, een aanrader om meer uit deze corona periode uit te halen.

    Ikke, samen met ventje.

  • Francine+Capron
    Beantwoorden

    Waw Kris, genoeg keuze hé. Groeten als ontmoeting, verbinding. Spontaan en zonder woorden, respect en eenheid – yin en yang. Berensterk. Naar jou toe, hier en nu, de 5de groet. Cine

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      … en een groet terug, Cine. Een van dankbaarheid en verbondenheid in dit heerlijke Tai Chi-avontuur!

Leave a Comment