De meeste mensen kennen de Chinese begrippen yin en yang. Heel wat minder bekend zijn de San Bao 三寶 of de Drie Schatten. Nochtans zijn het heel bruikbare concepten om wat meer evenwicht in je leven te brengen en je gezondheid op te krikken.

In het 16e eeuwse boek ‘Reis naar het Westen‘, zowat China’s meest bekende roman, zegt een wijze taoïstische monnik aan de aap Sun Wukong: “Onthou deze geheime en wonderbaarlijke formule: ‘Spaar en voed je vitale krachten’. Verder hoef je niks te weten. Al je kracht zit in je Jing, je Qi en je Shen. Bewaak die alle drie met zorg, zodat ze zeker niet lekken. Zorg zeker dat ze niet lekken!”

Met deze wijze raad vertrok de aap met zijn vrienden naar het Westen.

Jing 經

Jing is je materiële essentie, je basisenergie, je erfelijke constitutie. Je krijgt er bij je geboorte een bepaalde hoeveelheid van. Die wordt gestockeerd in je nieren. Wanneer je Jing opgebruikt is, sterf je, maar geen nood: met een ietwat gezonde levensstijl heb je ruim genoeg om een vol en rijk leven te leiden. Geen wonder dus dat de oude taoïst het aapje Sun op het hart drukte om de Jing zeker niet te laten lekken!

Een sterke Jing is -letterlijk- de basis voor een goede gezondheid. Het is dus allereerst belangrijk om je Jing niet nodeloos uit te putten. Dat doe je uiteraard door de hoeveelheid ‘sex, drugs and rock and roll’ in je leven te beperken. Niet dat je de hoeveelheid Jing waarmee je bent geboren kan vermeerderen, maar je kan wel de kwaliteit ervan verbeteren. Aangezien de Jing wordt gestockeerd in de nieren, is het goed om die organen extra te verwennen. Er bestaan dan ook massa’s Qigong-oefeningen die zich richten op het versterken van de Nier-energie.

Qi 氣

De Jing zet zich van nature om in lichaamsenergie of Qi. Qi is de Jing die in beweging komt. In de Drie Schatten vormt het de verbinding tussen de twee andere schatten: Jing en Shen. Hier lees je wat je altijd al hebt willen weten over Qi.

De oorspronkelijke Qi wordt bewaard in de onderste dantian (de buik), vermengt zich met de energie die je opneemt uit eten, drinken en zuurstof en verspreidt zich over de energiebanen doorheen het lichaam. Een gezonde levensstijl zorgt dus voor meer Qi, waardoor je je Jing minder moet aanspreken. Bewegen ook, zeker Tai Chi en Qigong natuurlijk, maar ook andere sporten.

Shen 神

Shen is je creativiteit, je geest, je bewustzijn. Het is verbonden met de hemel, het universum, het etherische, ontastbare en onpeilbare. Het is de Qi die tot uiting en tot expressie komt.

Je Shen raakt uitgeput door te veel visuele prikkels, te veel stress of te veel nadenken.Dan gaat de Shen ‘lekken’. Daardoor raakt ook je Qi uitgeput en uiteindelijk de Jing. Mentale rust, meditatie en alles waar je hoofd blij van wordt is dus heilzaam voor je gezondheid.

Gezondheid

Van nature genereert de Jing (vorm) de Qi (energie), die omgezet wordt in Shen (expressie). Als die beweging eenrichtingsverkeer zou zijn, zou het natuurlijk niet lang duren voor je Jing (basisenergie) helemaal op is. Vandaar is er ook een omgekeerde beweging: Shen wordt omgezet in Qi en Qi voedt de Jing.

En zo is alles verbonden en verweven in een prachtig en subtiel evenwicht. De meeste Qigong-oefeningen richten zich op die transformatie en dragen op die manier bij tot een betere gezondheid en een gelukkiger leven.. Zo blijven de Drie Schatten bewaard, behoud je je gezondheid en kan je met een gerust hart op reis naar het Westen.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 4 comments
 • Marcelline Luyten( celina)
  Beantwoorden

  Hartelijk bedankt Kris.
  Ik ben wel bekend met Qi , Yin en Yang
  De energie voelen stromen in uw lichaam is gewoon zalig.
  De les is inderdaad altijd anders, soms ga je ademen en soms heb je weerstand, vanwaar komt die weerstand ? even een nadenkertje voor…
  Lieve groetjes aan allen, Celina

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   haha, heel herkenbaar, Celina! Weerstand, afleiding, onoplettendheid… Boeiend om te observeren! Dankjewel!

 • Ingrid
  Beantwoorden

  Dankjewel Kris! Mooi samengevat en weer aanmoedigend om dagelijks even mijn nieren te verwarmen en verwennen! 👍

Leave a Comment