Voor sommigen is feng shui een eeuwenoude wetenschap die leert hoe de omgeving je welzijn en geluk kan beïnvloeden. Voor anderen is het eerder naïef bijgeloof en zweverig tijdverlies. Wat er ook van waar is, sommige inzichten uit de feng shui zijn zo evident dat je het er niet echt oneens mee kan zijn. Bovendien zijn er verhelderende raakvlakken met de Chinese bewegingskunsten Tai Chi en Qigong.

Feng shui betekent letterlijk ‘wind en water’, naar het begrafenisboek Zang Shu (葬書) dat zegt: “Qi drijft op de wind (feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (shui) tegenkomt”. Daarom is het trouwens steeds een goed idee om Tai Chi of Qigong te beoefenen bij een fontein, een meer of aan zee. Zo absorbeer je de energie van het water, wat de moderne wetenschap trouwens volmondig beaamt.
En als je meer wil weten over Qi, kan dit artikel je wellicht helpen.

Harmonie

Een feng shui expert houdt ervan om je leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi (levensenergie) doorheen de ruimte kan circuleren.
In de Chinese filosofie, maar zeker ook in Tai Chi en Qigong, draait alles immers om Qi en om evenwicht tussen de tegengestelde en aanvullende krachten yin en yang.

Als dat evenwicht verstoord is, komt de feng shui expert pas helemaal op dreef; hij of zij herstelt dan de harmonie tussen de mens en zijn omgeving door allerlei tips en tricks.
Voor veel Chinezen is dat dagelijkse kost en dus heel normaal. Voor ons zijn sommige tips eerder vergezocht. Zo wordt bv. gezegd dat als je een beetje aarde uit de tuin van een rijke vriend of vriendin in een vaas doet en er mooie bloemen in zet, de rijkdom van die vriend zich ook naar jouw woning zal verspreiden. Of dat pioenrozen romantisch avontuur aantrekken, zodat je ze zeker niet in je kamer moet zetten als je je relatie stabiel wil houden…

De meeste feng shui adviezen zijn echter zo vanzelfsprekend dat je ze moeilijk kan ontkennen.

Tips

  • Zit op je kantoor indien mogelijk met je gezicht naar de deur en je rug naar een muur. Voor de meeste mensen voelt dat gewoon ook het beste aan.
  • Vermijd donkere hoeken. Daar kan de Qi stagneren. Zet er een lamp of een kamerplant.
  • Zorg ervoor dat in je keuken de wasbak (waterelement) niet naast het gasfornuis (vuurelement) staat. Als dat toch zo is, plaats er dan een potje verse kruiden, een plant of een houten snijplank tussen. Dit voorkomt botsing van de elementen water en vuur.
  • Zorg voor orde in je huis. Zeker je slaapkamer moet orde en rust uitstralen. Verwijder alle elektronische apparaten uit je slaapkamer.

Innerlijke feng shui

Volgens de daoïstische Qigong-leraar Wu Zhongxian zijn Tai Chi en Qigong eigenlijk innerlijke feng shui of feng shui van het lichaam. Niet dat je je organen zoals meubels af en toe van plaats kan wisselen, maar je kan wel op andere manieren zorgen voor een harmonieuze stroming van Qi doorheen het lichaam. Dat kan gewoon door deze eeuwenoude bewegingskunsten te beoefenen. Zo rek en strek je met zorg en aandacht bepaalde energiebanen. Je opent die kanalen en maakt ze vrij, zodat verstoringen en blokkades in je innerlijk landschap opgeheven worden.

Een van de hoekstenen van Tai Chi en Qigong is immers je lichaam zodanig ontspannen dat de Qi vrij en harmonieus kan stromen. Zonder onderbreking, als wilde rivieren, kanalen en beekjes doorheen heel je lichaam. Om op die manier sterker, gezonder en vrijer in het leven te staan.

Oefening

Deze oefening kan je gewoon doen terwijl je rustig verder leest.
Richt je aandacht naar binnen, naar je lichaam.
Zit je goed?
Voelt je lichaam ontspannen aan?
Misschien wil je even je ogen sluiten om zeker te zijn?
Misschien wil je je houding een heel klein beetje aanpassen en voelt het dan beter?
Of is er iets van spanning, ongemak of pijn voelbaar?
Kan je glimlachen naar de spanning? Kan je ernaar ademen? Kan je ze loslaten? Doen smelten? Kan je er zachtheid en openheid naartoe brengen?Of is dat op dit moment niet mogelijk?

Je bent nu volop innerlijke feng shui aan het beoefenen…

Heb je nog ervaringen of feng shui-tips?
Deel ze hieronder met anderen.

Leave a Comment