Jing is een begrip uit de Chinese bewegingskunsten waar we allemaal naar snakken: innerlijke rust. In tijden van drukte, onrust en onzekerheid bieden Tai Chi en Qigong, maar ook oneindig veel andere technieken, de mogelijkheid om jing te cultiveren.

Probeer maar eens bij wijze van experiment terwijl je deze tekst leest te letten op je scherm, maar ook op al het andere dat je ziet, wat je hoort, ruikt, proeft en voelt met je huid.
Neem maar even de tijd om alles bewust te laten doordringen…

Merk dan ook op wat je binnenin ervaart: gedachten, misschien ook gevoelens of emoties, lichaamsgewaarwordingen.
Ook die mogen even de tijd krijgen om volledig gevoeld te worden.

Zonder er al te veel aan te willen veranderen, zonder er al te veel mee te doen.
Je bent gewoon aanwezig met wat er op dit moment is, helemaal zoals het is…

De kans is groot dat je hier na een tijdje rustiger en stiller van wordt. Je wordt meer en meer jing.

Jing 靜 betekent letterlijk: rustig, stil, onbeweeglijk, maar ook: innerlijke rust, innerlijke stilte, innerlijke vrede en sereniteit.
Het is een vaak gehoord, maar minder vaak begrepen woord in Chinese meditatie- en bewegingsvormen. En toch ligt het erg voor de hand.

Oefenen

Fijn om te weten is dat jing niet iets is waar je heel hard voor hoeft te werken. Het ontstaat vanzelf als je er ruimte voor maakt.
Jing is er altijd, ook als er veel chaos in je leven of je omgeving is. De enige kunst is om erop af te stemmen. Laat jezelf dus toe dat er gedachten door je hoofd spoken of dat er emoties door je heen razen. Ze interfereren niet met de basistoestand van jouw geest, die jing is van nature.

Dat afstemmen op jing vergt wel wat oefening. Innerlijke rust komt niet op één dag. Maar eens het wat minder druk wordt in je geest, ken je de weg. Dan is het als een golflengte waar je je steeds makkelijker op af kan stemmen.

Jing en Song

Hoe meer jing je wordt, hoe makkelijker het is om ook song (ontspannen) te worden en omgekeerd. Meer over song kan je hier lezen. Met wat extra innerlijke rust word je je immers meer bewust van overbodige spierspanning, waardoor die vermindert of verdwijnt. Door die toegenomen ontspanning komt er meer ruimte in de gewrichten en gaat de Qi beter stromen. Hierdoor voel je je levendiger, vitaler en helderder van geest. En dus meer jing. Een prachtige kringloop.

Het is geen wonder dat je Tai Chi en Qigong je meer jing maken. Je komt immers tot een grotere ontspanning en jing en song gaan hand in hand. Je hoeft dus verder niks te doen om meer jing te worden, gewoon op een aandachtige en ontspannen manier, zoals in bovenstaande oefening, je lichaam in beweging te zetten.

Toch is er ook een klein verschil tussen de innerlijke rust die je ervaart door het beoefenen van Tai Chi en Qigong en die van sommige andere vormen van meditatie. Je blijft bij Tai Chi immers steeds bewust van je omgeving. Ontspannen, maar alert als een tijger… Met halfopen ogen neem je de omgeving waar als één geheel.

Iedereen jing

Innerlijke rust werkt aanstekelijk. Als je geest rustig is, ben je geduldiger, meer empathisch en vriendelijk tegen andere mensen. Dat heeft een positief en versterkend effect op je relaties. Het activeert de jing in de ander, maakt hen ook rustiger en meer ontspannen. Jing is aanstekelijk.

Een mooie illustratie hiervan is de techniek die Tai Chi expert Jean-Jacques Hansen vaak met succes toepaste toen hij werkte als buitenwipper in het nachtleven: telkens wanneer iemand erg moeilijk deed, geagiteerd, agressief of ronduit gevaarlijk, legde hij heel ontspannen zijn hand op de schouder van die persoon. Samen met een golf van song gaf hij zo op een eenvoudige en onzichtbare manier ook jing aan de ander. Onmiddellijk was er verzachting, ontspanning en dus minder agressie.

In zijn boek ‘Inner peace, world peace‘ citeert Kenneth Kraft de Dalai Lama: “Bij echte, blijvende wereldvrede liggen basale, menselijke gevoelens aan de basis. Door innerlijke vrede kan dus wereldvrede worden bereikt. Het belang van individuele verantwoordelijkheid is hierbij heel belangrijk. Een staat van vrede moet eerst in onszelf worden gecreëerd en dan stelselmatig uitgebreid naar onze families, gemeenschappen en uiteindelijk naar de hele planeet.”

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Emly Belstrae
    Beantwoorden

    Dag Chris. Zoals het pad naar ‘jing’ hier wordt beschreven, lijkt het sterk op ‘mindfulness’. Dankjewel voor deze tekst. Het geeft al rust tijdens het lezen 😄

    • Kris Van Cappellen
      Beantwoorden

      Ja he… Jing is Mindfulness, of Presence zoals Eckhard Tolle en Eugene Gendlin het noemen, of zuiver gewaarzijn, enz… Mooi he, dat het allemaal op hetzelfde neerkomt! Hartelijke groeten, Kris

Leave a Comment