We weten allemaal dat loslaten niet gemakkelijk is. Spanningen loslaten, gewoontes, emoties, ideaalbeelden, obsessieve gedachten en zorgen,… Gelukkig zijn er Tai Chi en Qigong, die ondersteunend kunnen zijn in je reis naar steeds meer loslaten en vrij worden.

Een tijdje geleden reed ik met de fiets over een fietspad dat bedekt was met natte, dorre bladeren. Plots schoof de fiets onder me weg. Ik liet het stuur instinctief los, liet de fiets gaan en belandde netjes op mijn voeten… Als ik de fiets niet had losgelaten, lag ik nu in het verband…

Natuurlijk is het makkelijker om een fiets los te laten dan bv. verdriet, zorgen, dwingende gedachten of diep ingewortelde gewoontes. En toch is het dezelfde beweging: je handen openen, het stuur loslaten en landen op je voeten…
We weten echter allemaal hoe moeilijk dat kan zijn. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om die ‘moeilijkere’ gehechtheden te leren loslaten. Meditatie, kunst, sport, liefdevolle relaties, therapie, enz.. maar zeker ook Tai Chi en Qigong, met hun diepe, eeuwenoude inzichten.

Mindful

Tai Chi en Qigong leren je om op een ontspannen, mindful manier te zijn met wat er is. Helemaal zoals het is op dit moment. Buiten je: wat je ziet, wat je hoort, ruikt, proeft en voelt met je huid, maar ook binnen in je: je gedachten, emoties, gevoelens en de gewaarwordingen van je lichaam. Zonder er al te veel van te verwachten, zonder iets te willen bereiken, zonder er al te veel aan toe te voegen. Die verfijnde aandacht maakt dat je je minder identificeert met je moeilijkheden, zodat je beetje bij beetje, steeds meer, kan loslaten.

Concentratie

Veel mensen zeggen me dat de complexiteit van Tai Chi hen helpt om tot rust te komen en los te laten. De trage, vloeiende bewegingen vergen best wel wat aandacht om ze juist uit te voeren. Je moet je dus concentreren op wat je doet, zodat je je niet meer bezighoudt met dagdagelijkse beslommeringen en zorgen. En ook dat is loslaten.

Ontspannen

Om spanning en pijn los te laten kan het helpen om zachtjes te glimlachen naar het ongemak. Via die glimlach breng je zachtheid naar de moeilijke plek, openheid, lichtheid, ruimte, soepelheid, ontspanning. Met een beetje oefening kan je zo heel wat ongemak en spanning loslaten. In Tai Chi wordt dit ook wel song genoemd, een actieve, aanwezige manier van ontspannen.

Ziran

De oude Tai Chi- en Qigongmeesters spraken vaak van ziran. Door vaak te oefenen wordt je houding, je beweging en bij uitbreiding heel je leven -zo goed als het op dit moment kan- steeds meer ziran.
Ziran betekent vanzelf, spontaan, natuurlijk. Ziran is als je eigen hartslag. Die moet je niet controleren en sturen, die gaat vanzelf. Toch is je hartslag verbluffend ingenieus, harmonisch, intelligent en nog veel meer.

De bekende Britse filosoof en China-kenner Alan Watts drukte het in een van zijn lezingen zo uit: ‘De Dao laat toe, geeft mee, ondersteunt, controleert niet, vertrouwt alles, laat alles gebeuren.
Dat betekent echter niet dat er geen gecoördineerd organisme is, dat er enkel chaos zou zijn. Het betekent wel dat hoe meer vrijheid je geeft, hoe meer liefde je geeft, hoe meer je toelaat dat de dingen gebeuren, zowel in jezelf als in je omgeving, hoe meer orde je zal hebben.’

En als dit allemaal niet direct helpt, tracht dan misschien ook dat los te laten 🙂

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 5 comments
 • miranda scheurweghs
  Beantwoorden

  Dank je wel voor de inspiratie Kris: toen gisteren mijn fiets dreigde om te vallen met mij erop, flitste door mij heen: fiets loslaten en focus op zelf op mijn voeten landen. Misschien dat ik dit zonder uw post ook spontaan zou gedaan hebben, maar misschien ook niet. Dus dank je wel.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Haha, wie weet heeft het geholpen, stel je voor! Dankjewel om dit even te delen, Miranda, en… rijd voorzichtig!

 • Carine Melotte
  Beantwoorden

  Een mooie beschouwing die ik meeneem in de nacht…..laat los……

 • Wilfried Van Eetvelde
  Beantwoorden

  Ik geef aangepaste judotraining aan personen met een beperking bij KJCBazel (Kruibeke). Je krijgt veel vriendschap van deze mensen en door de noodzakelijke concentratie tijdens deze lessen vergeet je al je zorgen. Er mag ook gelachen worden wat heel ontspannend is voor onze ganse groep.

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dankjewel voor deze aanvulling, Wilfried. Lachen is inderdaad ontspannend en helpt om los te laten. Veel plezier ermee!

Leave a Comment