Snel vooruitgang maken in een sport die gekenmerkt wordt door zijn traagheid? Het klinkt op het eerste zicht een beetje gek… Toch is het voor beginnende Tai Chi en Qigong beoefenaars een goed idee om een aantal bewegingen relatief snel onder de knie te krijgen om daarna te kunnen ontspannen en te genieten van de essentie van deze bewegingskunsten.

Elk leerproces brengt een zekere vorm van stress met zich mee Dat is bij Tai Chi en Qigong niet anders: je lichaam neemt nieuwe en soms rare houdingen aan, je geduld en concentratie worden op de proef gesteld en dan is er nog de schoolse context van de lessen, die voor veel mensen herinneringen oproept aan een niet altijd even ontspannen en gelukkig schoolverleden.

Het is dus niet ongewoon dat beginnende studenten na de eerste lessen wat spanning en ongemak ervaren. Eens het nieuwe wat vertrouwd begint te worden, slaat dat om in het tegendeel en kan de fascinerende reis naar steeds diepere ontspanning echt beginnen.
Maar hoe zorg je ervoor dat je snel over die drempel heen bent?

1. Wacht niet te lang

Oefen snel na de les, al is het een minuutje, om te integreren wat je net geleerd hebt. Doe het zeker de dag zelf. De dag nadien ben je immers ongetwijfeld al een heleboel vergeten. Hoe sneller je lichaamsgeheugen het van je overneemt, hoe sneller jij kan loslaten en ontspannen.

2. Kom los van filmpjes

Filmpjes zijn een fantastische ondersteuning bij het leren van Tai Chi en Qigong. Je kan immers niet steeds alle details onthouden. Toch schuilt er ook een gevaar in het kijken naar filmpjes; je kan er makkelijk afhankelijk van worden. Kom daarom los van filmpjes, zo vaak je kan. Tracht af en toe de bewegingen te doen met je ogen dicht en kijk pas naar het scherm wanneer het echt nodig is.

3. Herhaal

Herhaling is de moeder van alle leerprocessen. Als je meerdere vormen of stijlen hebt geleerd, herhaal dan ook de vormen die je al kent. Zo kan je het leren van nieuwe bewegingen afwisselen met het genieten van vertrouwde vormen.

4. Wees niet volledig

Je hoeft niet steeds een volledige opwarming te doen als je een Tai Chi- of Qigongvorm wil oefenen. Je hoeft zelfs niet de hele vorm te doen. Snel even één of twee bewegingen oefenen kan heel zinvol zijn. Zorg er echter wel voor dat je eerst even tot rust komt voor je begint te oefenen, zodat je in de juiste mindset komt, al is het maar voor die ene minuut.

5. Help elkaar

Afspreken met andere mensen uit je lesgroep om samen te oefenen is zeker een goed idee. Tai Chi en Qigong doe je met heel je hart. De sociale component ervan is dus zeker belangrijk. Het kan ook heel verrijkend zijn om je inzichten in Tai Chi en Qigong te delen met anderen. Door iets nieuws uit te leggen aan iemand anders kan je het soms pas echt helemaal doorgronden.

Als je door je drukke bestaan niet zo snel tot oefenen komt en je zoekt wat tips om vaker te oefenen, lees dan zeker ook deze 5 tips voor de luie Tai Chi-beoefenaar!

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments

Leave a Comment