Lage rugpijn komt vaak voor. In onze contreien worden bijna acht op de tien mensen er ooit mee geconfronteerd. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van langdurig werkverzuim en vroegtijdige invaliditeit.
Alle experts zijn het erover eens dat voldoende beweging noodzakelijk is bij de behandeling van lage rugpijn. Ook Tai Chi, Qigong en de traditionele Chinese geneeskunde bieden mooie en aanvullende mogelijkheden.

Toen mijn moeder 43 jaar was, kon ze de trap niet meer op. Ernstige artrose in de onderrug zorgde ervoor dat de meeste dagelijkse bewegingen extreem pijnlijk waren geworden. Ze werd, zoals gangbaar was in die tijd, geopereerd met wat vandaag een slagersoperatie genoemd zou worden: een stuk dijbeen werd weggenomen en in de onderrug geplaatst om de verdwenen tussenwervelschijven te vervangen.

Ik ben nu eind vijftig en heb van mijn moeder gelukkig een aantal van haar goede eigenschappen geërfd. Jammer genoeg kwam daar de artrose gratis bij. Dat ik nog steeds vrij moeiteloos de trap op kan, heb ik ongetwijfeld te danken aan het regelmatig beoefenen van Tai Chi en Qigong.

Vrije stroom

Een traditioneel geschoolde Chinese arts zal bij lage rugpijn hoogst waarschijnlijk de vrije stroom van Qi en bloed trachten te stimuleren. Er is immers een bekende uitspraak uit de Chinese geneeskunde: ‘Als alles vrij stroomt is er geen pijn; als het niet vrij stroomt is er wel pijn’.

Acuut

Bij acute klachten is je immuniteit misschien verzwakt en heeft een ‘invasie van wind, kou, damp of hitte’ je Qi geblokkeerd.
Of misschien heb je iets zwaars getild, een verkeerde beweging gemaakt of een ongeval gehad en is de Qi en het bloed hierdoor gestagneerd geraakt.
Deze vormen van acute lage rugpijn zijn doorgaans makkelijk te genezen.

Chronisch

Het kan ook zijn dat je een innerlijke zwakte hebt, waardoor er niet genoeg Qi en bloed doorheen de kanalen kan stromen. Je rugpijn zal dan eerder chronisch worden. Er zijn veel mogelijke oorzaken van zo’n innerlijke zwakte: een slecht dieet, te weinig rust, regelmatige stress, te veel werken, meerdere bevallingen na elkaar, te veel seks (te vaak ejaculeren voor mannen), chronische ziekte, erfelijke factoren, emotionele factoren (vooral angst) en uiteraard het natuurlijke verouderingsproces.

Zitten

Ook overmatig zitten leidt tot een tekort aan Qi in de onderrug. Veel mensen zitten de hele dag op kantoor en wanneer ze ’s avonds lekker willen ontspannen, ploffen ze neer in de zetel. Een oeroude en eenvoudige techniek om meer Qi in de onderrug te brengen is hurken. Meer hierover lees je in dit artikel.

Vanuit fysiologisch standpunt zorgt te veel zitten voor een verkorting van de hamstrings en de psoas (heupbuigers). Als die spieren korter worden, geven ze meer druk op de rug, met meer pijn als gevolg.
Regelmatig stretchen van de psoas is dus zeker een aanrader als je last hebt van lage rugpijn en niet zo heel vaak beweegt. Een mogelijke stretch zie je in dit filmpje.

Tai Chi en Qigong

Tai Chi heeft al eeuwen lang zijn nut bewezen als ondersteuner van gezondheid en welbevinden. Door de zachte, trage en bewuste bewegingen vergroot je de circulatie van Qi en bloed. Beoefenaars ervaren dit vaak als meer energie, warmte, het gevoel uitgerust te zijn, meer ontspanning, maar zeker ook minder pijn.
Een onderzoek uit 2011 bij 160 mensen met aspecifieke lage rugpijn wees uit dat 10 weken lang Tai Chi beoefenen (twee keer per week) een aanzienlijke verbetering gaf qua pijn en ongemak.

Nei Yang Gong (Qigong om het Innerlijk te Voeden) is een heel doeltreffende, oude techniek om te herstellen van chronische lage rugpijn en de rug blijvend gezond te houden. Door afgemeten torsies in alle delen van de rug, gecombineerd met positieve, meditatieve aandacht, zorg je ervoor dat Qi en bloed in alle gewrichten kunnen circuleren. Meer over deze Qigong-vorm vind je hier.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
 • Yvonne
  Beantwoorden

  Ik heb vreselijk veel pijn in mijn linker onderrug uitstralend naar mijn linkerbeen en voet. Ischias?
  Zijn hier ook oefeningen voor?

  • Kris Van Cappellen
   Beantwoorden

   Dag Yvonne, dankjewel voor je reactie. Voor zo’n acute, pijnlijke klacht lijkt het me best dat je je arts of kinesist/fysiotherapeut hierover aanspreekt. Een grondige diagnose is hier wel belangrijk. Zij weten precies welke oefeningen voor jouw specifieke klacht op dit moment best zijn. Eens je weer wat beter bent, lijkt het me een goed idee om regelmatig Nei Yang Gong te doen, of een andere vorm die je rug vrij houdt van blokkades. Ik wens je alvast veel beterschap!

Leave a Comment