We zijn met steeds meer mensen op deze aardbol. Zeker in grote steden kan dat wel een leiden tot drukte en stress, terwijl we van nature eerder streven naar ruimte, groei en ontplooiing. De oude inzichten en methodes van Tai Chi en Qigong kunnen helpen om ook te midden van de drukte dat gevoel van ruimte te ervaren. The buddha in the market place, als het ware.

Elke dag iets nieuws

Elke dag iets nieuws doen houdt niet alleen je brein soepel en gezond, maar geeft je ook een gevoel van ruimte. Of zoals Pablo Picasso het verwoordde: “Ik doe altijd wat ik niet kan, zodat ik kan leren hoe ik het moet doen.”

Een taal leren, een nieuw gerecht klaarmaken of een nieuwe sport zoals Tai Chi beoefenen doet een frisse wind door je geest waaien en geeft nieuwe impulsen aan je lichaam en je zenuwstelsel. Hierdoor krijg je een andere kijk op de wereld om je heen. Je ziet en hoort nieuwe dingen. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en breekt de eentonigheid van het leven. Je verlegt ook je grenzen en dat geeft meer ruimte aan je leven, meer zuurstof. Je wordt ruimdenkender.

Openen

Naast de vele voordelen van iets nieuws te doen bieden Tai Chi en Qigong een heel eigen meerwaarde: je creëert meer ruimte in jezelf. Daar hoef je trouwens geen Chinees kostuum voor aan te trekken of je in ingewikkelde houdingen te wringen. Je kan het zelfs doen terwijl je dit artikel leest.

Zit gewoon rechtop op je stoel, met je voeten plat op de grond en je rug tegen de rugleuning. Laat je schouders ontspannen en zwaar neerhangen. Je kin trekt een beetje naar achter, zonder spanning. Hierdoor wordt je nek langer gemaakt en richt je kruin zich naar de hemel. Beeld je in dat je via een elastiek aan die kruin heel subtiel naar boven wordt getrokken. De bedoeling is dat je het gevoel krijgt dat al je weefsels openen, dat je langer wordt. Er komt op een heel subtiele manier meer ruimte in de wervelkolom.

Deze eenvoudige techniek ontspant en deblokkeert de gewrichten, zeker de kleine facetgewrichtjes in de wervelkolom. Hierdoor is er een betere doorstroming van bloed en Qi, wat het gevoel van ruimte verklaart.

Song

Je kan deze techniek van openen en verlengen van de gewrichten ook toepassen op andere delen van je lichaam: schouders, armen, heupen, knieën,… Beeld je in dat er zo veel ruimte ontstaat dat er een zacht briesje door je gewrichten heen kan waaien.
Die ervaring is een van de belangrijkste elementen van song, wat soms vertaald wordt als ontspanning maar eigenlijk een veel ruimer begrip is dan dat. Meer over song kan je lezen in dit artikel.

Horizon

Een andere manier om via Tai Chi en Qigong ruimte te ervaren is je manier van kijken. Observeer maar eens hoe ver je voor je uit kijkt tijdens het wandelen. De meeste mensen kijken maar een paar meters voor zich uit. Dat is vaak ook noodzakelijk, om niet te struikelen over een stoeprand of een tak, maar in de meeste gevallen is naar de grond kijken een onnodige gewoonte geworden.
Die gewoonte is zeker in Tai Chi niet erg functioneel. Dat is immers van oorsprong een krijgskunst en naar de grond kijken tijdens een gevecht is op zijn zachtst gezegd niet goed voor je gezondheid.
Je kijkt dus beter naar de horizon, naar de weidse ruimte, zover het oog reikt. Zo heb je alles in de gaten en dat verruimt je blik en je bewustzijn. Het geeft je meer ruimte. Je ziet een groter scala aan mogelijkheden. Het maakt je lichter en meer aanwezig. Meer over het gebruik van de ogen in Tai Chi en Qigong vind je hier.

En deel je ervaring hieronder met anderen. Zo leren we van elkaar!

Leave a Comment