Heb je al eens gemerkt dat baby’tjes hun tong steeds tegen hun gehemelte houden? Of dat je dat zelf doet wanneer je echt helemaal ontspannen bent? Eigenlijk bouw je op dat moment de Eksterbrug, een heel natuurlijke, eenvoudige techniek met subtiele en mooie effecten, maar zeker ook met een mooi achterliggend verhaal van 2600 jaar oud.

Er was eens een jonge herder die verliefd werd op een mooie weefster. Ze trouwden en kregen twee prachtige kinderen. Wat de herder niet wist, was dat zijn vrouw de dochter was van de hemelgodin. Die vond de aardse exploten van haar dochter maar niks en liet het meisje ontvoeren, terug naar de hemel waar ze de wolken moest weven.
Met behulp van zijn os vond de herder de weg naar de hemel, tot grote woede van de hemelgodin. Ze nam een haarspeld en schraapte een brede rivier van sterren aan de hemel, zodat de geliefden voor eeuwig van elkaar gescheiden zouden blijven. Zo ontstond de Melkweg.
Alle eksters ter wereld kregen medelijden met de geliefden en besloten om één keer per jaar met zijn allen een brug te bouwen, de Eksterbrug.
Dat wordt in China elk jaar herdacht en gevierd op de 7e dag van de 7e maand van de maankalender (meestal in augustus) met het Qixi-festival of het Chinese Valentijn.

Qigong

Het verbinden van de twee geliefden door een brug is een metafoor die in Qigong heel vaak wordt gebruikt. Queqiao (Eksterbrug) is een Daoïstische naam voor iets wat veel Qigong-beoefenaars bekend in de oren zal klinken: je plaatst je tong tegen je gehemelte om twee belangrijke meridianen met elkaar te verbinden: de Du Mai (Gouverneursmeridiaan), die langs de rug omhoog stroomt en de Ren Mai (Conceptiemeridiaan), die langs de voorzijde van het lichaam omlaag stroomt. Zo vorm je de Hemelse Kringloop, een circuit van Qi (levensenergie) doorheen je lichaam dat je gezondheid en welbevinden een boost kan geven. Meer over het belang van een rechte houding kan je lezen in dit artikel.

Hemelse Kringloop

De Du Mai en de Ren Mai zijn de eerste meridianen die na de conceptie ontstaan. Ze zijn dus de basis van alle andere meridianen. Deze twee energiebanen ontmoeten elkaar in het gehemelte en in het perineum (tussen anus en geslachtsorganen). Door je tong tegen je gehemelte te plaatsen, vorm je de Eksterbrug, de bovenste verbinding of ‘schakelaar’. Door je bekkenbodemspieren zachtjes aan te spannen creëer je de onderste schakelaar, aan de onderzijde van de kringloop. Op die manier verbind je yin en yang, hemel en aarde.

De dichter Cui Xifan beschreef het in de 9e eeuw op deze manier:
Stijg op naar de Eksterbrug,
Daal af van de Eksterbrug.
De Hemel correspondeert met de sterren
De Aarde correspondeert met de getijden.

Craniosacraal

Het verbinden van de Du Mai en Ren Mai door de Eksterbrug vergroot de stroom van cerebrospinaal vocht. Craniosacraal therapeuten noemen deze stroom wel eens de Levensadem. Het vocht stroomt door het lichaam als een rivier of als een zee met getijden. Een goede, harmonische Levensadem bevordert een gezonde hersenfunctie en maakt het lichaam vrij van blokkades die ziekten kunnen veroorzaken.

Oefening

  • Zit of sta met een rechte rug en ontspan.
  • Plaats je tong lichtjes tegen je gehemelte, achter je bovenste tanden.
  • Ontspan je tong volledig. Ontspan ook je kaken.
  • Voel de verbinding tussen je kruin en je staartbeentje, tussen je bovenlichaam en je onderlichaam. Alles is één geheel.
  • Haal nu je tong weg van je gehemelte en voel het verschil.

Misschien voel je aanvankelijk helemaal niks; dat is heel normaal. Blijf proberen. Vroeg of laat merk je vast een subtiel verschil!

En deel onderaan deze pagina gerust iets van je ervaringen. Zo leren we van elkaar!

Showing 2 comments
  • Lucia Laurijsens
    Beantwoorden

    Hey Kris, hoewel het al even geleden is sinds wij mekaar gezien hebben blijf ik je volgen. Ik vind het fantastisch hoe jij je kennis deelt via deze nieuwsbrieven. Ik steek er heel wat van op en ik deel op mijn beurt af en toe jouw wijsheden. Blijf gezond! Hartegroet, Lucia

Leave a Comment